Peto

Hauras magneettimies

Pekka Streng ennätti tehdä kaksi levyä: Magneettimiehen kuoleman ja Kesämaan.
Peto 5.3.2010 9:47
Ilkka Mikkonen
Säveltäjä Jukka Ruohomäki näytti ensimmäiset kitarasoinnut ystävälleen, vuonna 1975 menehtyneelle muusikko Pekka Strengille.

Eletään 1960-luvun loppua. Nuori muusikko Jukka Ruohomäki hengailee tapansa mukaan kesäisessä Helsingin yössä ystävänsä Strengin Pekan kanssa. Ruohomäki opiskelee Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella, ja Streng on vasta armeijasta vapautunut ylioppilasteatterilainen.

Nuorukaiset istahtavat Suurkirkon portaille ja Streng on kovin kiinnostunut ystävänsä yhdestä erikoistaidosta:

"Näyttäsitsä mulle, miten tuota kitaraa soitetaan?"

Jukka Ruohomäki, säveltäjä ja Oulun konservatorion elektronisen musiikin lehtori, muistelee nyt Madetojan salin kahviossa hymyssä suin vuosien takaista hetkeä.

"Esitin tuohon aikaan suomalaisia kansanlauluja ja osasin soittaa kitaraa sen verran, että pystyin komppaamaan lauluani. Pekka oli älyttömän innostunut, kun näytin hänelle yksinkertaiset kitarasoinnut ja kerroin, että niitä sointuja voi myös vaihdella. Hän piti sitä hienona paljastuksena. Pekka oppi kitaransoiton hyvin nopeasti", Ruohomäki muistelee.

"Siinä ei mennyt varmaan puolta vuotta kauempaa, kun hän tuli tapansa mukaan kyläilemään sen aikaiseen kotiimme Espoon Vapaaniemeen. Hän soitti hirveän innoissaan minulle musaa kasetilta. Kuuntelin sitä aikani, että mikäs juttu tää niinku on? Pekka vain osoitti itseään ja nyökkäili", Ruohomäki naureskelee.

Tuolla kasetilla oli legendaarisen suomalaisen laulajan Pekka Strengin (1948--1975) ensimmäisen albumin, Magneettimiehen kuoleman (1970) biisiraakileet. Se, mihin tuo kyseinen nauha on päätynyt, jäi mysteeriksi.

"En tiedä, onko sitä enää tallessa missään. Kun Magneettimiehen kuolema ilmestyi, huomasin levyltä puuttuvan useita nauhalta kuuntelemiamme biisejä", Ruohomäki harmittelee.

Jo aiemmin mainituilla Suurkirkon portailla Streng kertoi Ruohomäelle sairastavansa syöpää. Mies menehtyi sairauteensa huhtikuussa 1975.

Ennen kuolemaansa Streng ehti julkaista vielä toisen levynsä Kesämaan (1972). Ensimmäisen, Magneettimiehen kuolema -albumin, taustalla soitti Tasavallan presidentti -yhtye, ja toiselle levylleen Streng sai mukaansa maamme tuon ajan eturivin muusikoita. Yksi heistä oli Jukka Ruohomäki, joka loi syntetisaattorin äänet Kesämaahan.

"Pekka pyysi minut mukaan uudelle levylleen, ja raahasimme Finnvoxin studiolle syntikan, jolta otimme soundeja hänen ja Hassen (Walli) kanssa. Aina yhteisen soinnun löydyttyä äänitimme sen neliraitanauhurille."

Vuonna 2009 Streng lauloi ja soitti vielä kerran haudan takaa. Pekka Streng & Olympia -orkesterin Unen maa sovitettiin hänen demoistaan postuumisti. Ruohomäki ei usko, että Streng itse olisi koskaan suostunut moiseen.

"Pekka ei olisi ikinä antanut lähteä tekemään tuollaista! Hän oli hyvin tarkka musiikin suhteen ja tiesi selvästi mitä halusi. En käsitä miksi levy tehtiin noin, biisit olivat oikeasti luonnoksia ja ne olisi voitu myös julkaista sellaisinaan. Tekijät ovat varmaan tarkoittaneet hyvää, mutta mielestäni lopputulos on kyllä ihmeellinen", Ruohomäki suree.

Pekka Strengin musiikki on saavuttanut klassikkoaseman suomalaisen popmusiikin kentällä. Hänen kappaleitaan ovat levyttäneet monet suomalaiset muusikot kuten Vesa-Matti Loiri ja Emma Salokoski.

Strengiä kuvaillaan hyvin herkäksi ja hauraaksi ihmiseksi, ja hänen biiseistään haetaan usein mielellään viitteitä tiedossa olevasta kuoleman lähestymisestä.

"Pekka oli oikea hippi -- älyttömän kiltti ihminen. Hän oli todella kiinnostunut kaikesta satuihin ja mielikuvitusmaailmoihin liittyvästä. Beatlesit olivat kuitenkin ehdottomasti se ykkösjuttu, etenkin kaikki siihen liittyvä surrealismi. Myös tietynlainen tietoisuuden kasvaminen kiinnosti häntä kovasti, se kuuluu esimerkiksi Sisältäni portin löysin -biisissä", Ruohomäki miettii.

Strengin kunto heikkeni nopeasti hänen viimeisenä elinvuotenaan, ja mies joutui käymään paljon sädehoidoissa lähellä Ruohomäen Töölön-kotia.

"Pekka tiesi kuoleman olevan tulossa, mutta hän suhtautui siihen mielestäni aika tyynesti. Loppuaikoina ystäväni haurastuessa hänelle piti puhuakin hirveän hiljaa, koska hänen korvansa olivat kovin herkät kaikille äänille. Pekka puhui myös itse hiljaa, ohuella heikolla äänellä. Viimeisenä pyyntönään hän esitti minulle, voisinko toimittaa hänelle mankan sairaalaan ja nauhoittaa kasetille Rollareita ja Beatlesia. Tein työtä käskettyä", muistelee ystävänsä luona aina viimeiseen elinpäivään asti vieraillut Ruohomäki.

Arto Halosen ohjaama Strengdokumentti Magneettimies pyörii kulttuuritalo Valveen elokuvateatteri Studiolla Oulussa 6.3. lähtien.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:06
Pelasta putelit kosteudelta ja lämmöltä – pöpöjen kyllästämä ripsiväri voi saada aikaan silmätulehduksen
14:00
Polkupyörällä ajanut mies kuoli törmäyksessä traktorin kanssa Pudasjärvellä
13:16
Herola kolmastoista mäkiosuuden jälkeen - rullahiihto-osuudelle jäi kirittävää lähes kaksi minuuttia
13:03
Pääministeri Sipilä: Sotu-uudistus tärkein ensi vaalikaudella – lähetti piikin kokoomukselle ja demareille
12:23
Ruotsidemokraatit lupaa tukensa porvariallianssin puhemiesehdokkaalle
12:22
KRP:n tutkinta: Helikopteri, lentokone ja veneet saaristossa, törkeästä rahanpesusta epäilynä "pääosin ulkomaalaisia henkilöitä"
11:41
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
50
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
27
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image