Peto

Häiriötekijä Putkonen

Etelä-Suomi kahmaisi Jussi Putkosen toistakymmentä vuotta sitten, mutta juontaja sanoo olevansa yhä henkinen oululainen. Parasta oulu-laisuudessa on hänen mielestään "ihan sama, mitä muut ajattelevat" -henki. KUVA: Ratilainen Mauri
Peto 9.5.2008 0:00
Hanna Kuonanoja
Juontaja Putkonen on jonkinlainen häiriötekijä, rikkova elementti radiovirrassa; se, joka ilmestyy jostain paikalle ja rupeaa hössöttämään. Hän panee juontajakollegansa ahtaalle tietokilpailukysymyksillään ja yrittää itse selviytyä ajankohtaisten urheilutapahtumien selostamisesta tasan minuutissa punnerrusrangaistuksen uhalla.

YleX:n kuuntelijat tietävät Putkosesta ainakin kolme asiaa: mies on insinööri, intohimoinen penkkiurheilija sekä pohjoisen Suomen puolestapuhuja.

Oululaissyntyinen Jussi Putkonen päätyi radiotoimittajaksi sattumien kautta. Hänen enollaan on tapana muistella vanhoja, kuuluisia urheiluselostuksia sanasta sanaan, ja Putkosella taas - hän kun ei niitä aivan sanatarkasti muista - värittää selostuksia omanlaisikseen. Tuttavapiiriin kuulunut toimittaja huomasi Putkosen kyvyt, huijasi tältä yhden selostuksen nauhalle ja lähetti sen Ylelle, Pietarinkadun Oilers Go Go -ohjelman Simo Ruuskaselle.

Putkonen päätyi tekemään ohjelmaan sketsejä. Myöhemmin hän pääsi siihen kokopäiväiseksi, ja kun ohjelma lopetettiin, Putkonen siirtyi tekemään Pasilan Asemaa. Nykyinen sijoituspaikka on YleX Iltapäivä, jossa hän jutustelee arki-iltapäivisin Peltsi Peltolan ja Ile Uusivuoren kanssa.


Erotuksena aiempiin
ohjelmiin Insinööri Putkosesta on tiputettu titteli pois, mutta insinöörin leima istuu juontajassa tiukasti. Putkonen on valmistunut koneinsinööriksi ja tekee parhaillaan diplomityötä Teknilliseen korkeakouluun. Tekniikan alalla työelämän imu on niin kova, että toimittajan uralle ajautunut insinööri on melkoinen harvinaisuus.

"Moni tulee kysymään, että oletko oikeasti insinööri. Minua se on huvittanut, koska ei kai kukaan ottaisi insinöörin titteliä käyttöönsä, jos ei olisi."

Siitä juontaja sanoo olevansa iloinen, jos on onnistunut rikkomaan insinöörin stereotypiaa. Itse asiassa se on ollut tarkoituskin.

Putkonen uskoo, että tulevaisuudessa hän tulee tekemään jotain tekniikan parissa. Pääaineenaan hän on opiskellut tietokoneavusteista suunnittelua, mutta häntä saattaisi kiinnostaa vaikkapa ura puuttuvana linkkinä tekniikan ammattilaisten ja "normaaliväestön" välillä.

"Nyt kun olen tehnyt toimittajan työtä ja otan jonkin laitteen käyttöoppaan käteen, huomaan, että siellä on semmoista tekstiä, että oikein hävettää."


Putkosta on mahdotonta
käsitellä mainitsematta urheilua. Kun se tulee puheeksi, miehen ääneen syttyy aivan erityinen palo. Oulussa asuessaan Putkonen pelasi seuroissa jalkapalloa, jääpalloa, squashia ja tennistä.

Penkkiurheilijana rakkain laji on Putkoselle jääkiekko, ja Kärpät on aina ollut suosikkijoukkue. "Kärppien 80-luvun huippuvuosien aikaan olin vielä niin pieni, etten ymmärtänyt asian merkitystä täysin. Todellinen rakkaus syttyi sitten 90-luvun korpivaelluksen aikana."

Putkonen viihtyy tiukasti ruudun äärellä myös meneillään olevien MM-kisojen aikana. Hän aikoo katsoa jokaisen Suomen pelin, jos vain mahdollista. Puolitoistavuotias tytär menee nimittäin pahimmankin sorttisen kiekkofaniuden edelle.

Mitä jos meneillään olisi Suomi-Kanada-finaali, maailmanmestaruus maalin päässä, peliaikaa jäljellä pari minuuttia ja tyttö aloittaisi juuri silloin kamalan huutokonserton - joutuisiko hän odottamaan?

"Ei joutuisi, muttei joutuisi isäkään. Sitten vain otettaisiin mukula kainaloon ja katsottaisiin peliä yhdessä."

YleX Iltapäivä maanantaista
perjantaihin kello 14-18.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

98
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
41
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
31
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
29
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
26
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
24
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
22
Kari-Pekka Toivonen ei saapunut torstaina teatterin tulevaisuutta pohtineeseen kansalaistyöpajaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

kohta eläkkeelle. Kyllä on jotenkin surkuhupaisaa,että joku käyttää aikansa ja energiansa eläkkeiden pohtimiseen ja niid... Lue lisää...
Vuosimallia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image