Peto

Eläkeläisten kesä jatkuu

Eläkeläisten taiteilijanimet on muodostettu ottamalla soittajan ristimänimestä keskimmäinen nimi ja yhdistämällä se äidin tyttönimeen. Nykykokoonpanon Onni Varis, Martti Varis, Petteri Halonen, Lassi Kinnunen ja Kristian Voutilainen ovat oikeilta nimiltään Jarmo Koponen, Jouni Vento, Jarkko Romppanen, Petteri Kukkonen ja Janne Hurskainen.
Peto 18.12.2009 0:00
Anssi Juntto
Stupido Twins -levy-yhtiön primus motor Joose Berglund jaksaa muistella hymyssä suin, kuinka Soundin toimittaja Tero Alanko lyttäsi aikanaan Eläkeläiset pitkäksi venytetyksi kertakäyttövitsiksi ja ennusti yhtyeen uran tyssäävän lyhyeen. Humppakaravaani on kuitenkin porskuttanut jo reilut 15 vuotta.

Eläkeläisten kestosuosiosta kertoo jotain se, että äskettäin julkaistun Humppabingo-kokoelman ensimmäinen painos varattiin loppuun jo ennakkoon.

Yhtye on myös ennakkosuosikki Suomen edustajaksi Euroviisuihin keväällä 2010, kun vedonlyöntitoimisto Ladbrokes on nostanut sen viisuehdokkaiden vedonlyöntitilastojen kärkeen.

Eläkeläisten taival alkoi kesällä 1993. Stupido Twinsin ensimmäisiin kiinnityksiin kuuluneella Kumikamelilla oli tapana pistää pystyyn mitä omituisimpia sivuprojekteja ja tehdä mahdollisimman paljon keikkoja. Yhden kesän vitsiksi tarkoitettu ja kertaalleen näyttävästi haudattu Eläkeläiset vain sattui jäämään henkiin.

Hiljaiset Levyt -levy-yhtiön Jukka Junttila oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi nauhoittamaan Eläkeläisten aikaansaannoksia ja julkaisemaan ne c-kasettina. Berglund oli kuitenkin huomannut, kuinka paljon Eläkeläisistä puhuttiin, ja oli valmis ihan cd-julkaisuun. Ratkaisu sopi myös Junttilalle.

"Ajattelin itsekin, että yksi levy, ja se on sitten siinä. Ei minulla eikä kenelläkään muullakaan ollut hajuakaan, että bändiä vietäisiin vielä ulkomaille", Berglund toteaa.

"Sitä, miksi Eläkeläiset toimi Saksassa, pitäisi kysyä saksalaisilta. Minun olettamani on, että sellainen musiikki on heidän omissakin verissään. Saksalainen karnevaalimusahan on melkoista humppaa. Toinen syy on se, että saksalaiset tuntevat lukkarinrakkautta suomalaisia kohtaan. Ihmisistä on myös hauskaa yrittää tunnistaa, mikä biisi nyt on survottu humppamuottiin."

Menestys Saksassa ei ole tullut ilmaiseksi, vaan Eläkeläiset ja levy-yhtiö ovat tehneet ahkerasti ruohonjuurityötä. Pikkuhiljaa keikkapaikat ovat paisuneet pikkubaareista tuhat henkeä vetäviksi konserttisaleiksi.

Keskeinen osa Eläkeläisten keikkoja on tunnetusti alkoholin kanssa läträäminen. Viinapullojen heilutteleminen lavalla tuntuu viihdyttävän niin suomalaisia kuin saksalaisiakin.

"Sen sijaan Itä- ja Länsi-Euroopan viinimaissa ei ymmärretä ollenkaan tätä konseptia. Espanjalaiset ovat esimerkiksi olleet ihmeissään, että onko tämä muka jotenkin hauskaa", Berglund kertoo.

Vitsi ei ole auennut myöskään kaikille kansainvälisille artisteille tai heidän edustajilleen. Humppaversion levyttämiseen kun tarvitaan aina alkuperäisen tekijän lupa. Laulaja-urkuri Onni Waris on laskeskellut vuosien varrella kertyneen ainakin sata biisiä, jotka ovat jääneet julkaisematta humppina.

Humppasirkus-levyn kanteen onkin printattu teksti: "NO THANKS to the artists and their publishers who did not want YOU to hear humppa versions of their original tracks: ABBA, AC/DC, Anthrax ..." Litania jatkuu noin sadalla kansainvälisellä nimellä.

Sen sijaan Pohjoismaissa lupa on yleensä irronnut. Jopa vaikeana tapauksena pidetty Ebba Grön -yhtyeen keulahahmo Joakim Thåström lämpesi humppaversiolle.

"Olin koirapuistossa eräänä perjantai-ilta, kun Thåström soitti. Hän sanoi, että yleensä en näitä juttuja edes kommentoi, mutta tämä vaikuttaa niin hauskalta hommalta, että sen kun teette"", Berglund kertoo.

"AC/DC:n kustantajalta taas oli tullut viestiä, että Angus ja Malcolm kokoontuvat miettimään asiaa tänä iltana. Sitten tuli kieltävä vastaus. Kyllä se ihmetytti, että eivätkö edes aussit ymmärrä."

Hulluna humpasta -viisubiisin suhteen ongelmia ei ole ollut, sillä se on ihan omaa tuotantoa.

www.humppa.com

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image