Peto

Eläkeläisten kesä jatkuu

Eläkeläisten taiteilijanimet on muodostettu ottamalla soittajan ristimänimestä keskimmäinen nimi ja yhdistämällä se äidin tyttönimeen. Nykykokoonpanon Onni Varis, Martti Varis, Petteri Halonen, Lassi Kinnunen ja Kristian Voutilainen ovat oikeilta nimiltään Jarmo Koponen, Jouni Vento, Jarkko Romppanen, Petteri Kukkonen ja Janne Hurskainen.
Peto 18.12.2009 0:00
Anssi Juntto
Stupido Twins -levy-yhtiön primus motor Joose Berglund jaksaa muistella hymyssä suin, kuinka Soundin toimittaja Tero Alanko lyttäsi aikanaan Eläkeläiset pitkäksi venytetyksi kertakäyttövitsiksi ja ennusti yhtyeen uran tyssäävän lyhyeen. Humppakaravaani on kuitenkin porskuttanut jo reilut 15 vuotta.

Eläkeläisten kestosuosiosta kertoo jotain se, että äskettäin julkaistun Humppabingo-kokoelman ensimmäinen painos varattiin loppuun jo ennakkoon.

Yhtye on myös ennakkosuosikki Suomen edustajaksi Euroviisuihin keväällä 2010, kun vedonlyöntitoimisto Ladbrokes on nostanut sen viisuehdokkaiden vedonlyöntitilastojen kärkeen.

Eläkeläisten taival alkoi kesällä 1993. Stupido Twinsin ensimmäisiin kiinnityksiin kuuluneella Kumikamelilla oli tapana pistää pystyyn mitä omituisimpia sivuprojekteja ja tehdä mahdollisimman paljon keikkoja. Yhden kesän vitsiksi tarkoitettu ja kertaalleen näyttävästi haudattu Eläkeläiset vain sattui jäämään henkiin.

Hiljaiset Levyt -levy-yhtiön Jukka Junttila oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi nauhoittamaan Eläkeläisten aikaansaannoksia ja julkaisemaan ne c-kasettina. Berglund oli kuitenkin huomannut, kuinka paljon Eläkeläisistä puhuttiin, ja oli valmis ihan cd-julkaisuun. Ratkaisu sopi myös Junttilalle.

"Ajattelin itsekin, että yksi levy, ja se on sitten siinä. Ei minulla eikä kenelläkään muullakaan ollut hajuakaan, että bändiä vietäisiin vielä ulkomaille", Berglund toteaa.

"Sitä, miksi Eläkeläiset toimi Saksassa, pitäisi kysyä saksalaisilta. Minun olettamani on, että sellainen musiikki on heidän omissakin verissään. Saksalainen karnevaalimusahan on melkoista humppaa. Toinen syy on se, että saksalaiset tuntevat lukkarinrakkautta suomalaisia kohtaan. Ihmisistä on myös hauskaa yrittää tunnistaa, mikä biisi nyt on survottu humppamuottiin."

Menestys Saksassa ei ole tullut ilmaiseksi, vaan Eläkeläiset ja levy-yhtiö ovat tehneet ahkerasti ruohonjuurityötä. Pikkuhiljaa keikkapaikat ovat paisuneet pikkubaareista tuhat henkeä vetäviksi konserttisaleiksi.

Keskeinen osa Eläkeläisten keikkoja on tunnetusti alkoholin kanssa läträäminen. Viinapullojen heilutteleminen lavalla tuntuu viihdyttävän niin suomalaisia kuin saksalaisiakin.

"Sen sijaan Itä- ja Länsi-Euroopan viinimaissa ei ymmärretä ollenkaan tätä konseptia. Espanjalaiset ovat esimerkiksi olleet ihmeissään, että onko tämä muka jotenkin hauskaa", Berglund kertoo.

Vitsi ei ole auennut myöskään kaikille kansainvälisille artisteille tai heidän edustajilleen. Humppaversion levyttämiseen kun tarvitaan aina alkuperäisen tekijän lupa. Laulaja-urkuri Onni Waris on laskeskellut vuosien varrella kertyneen ainakin sata biisiä, jotka ovat jääneet julkaisematta humppina.

Humppasirkus-levyn kanteen onkin printattu teksti: "NO THANKS to the artists and their publishers who did not want YOU to hear humppa versions of their original tracks: ABBA, AC/DC, Anthrax ..." Litania jatkuu noin sadalla kansainvälisellä nimellä.

Sen sijaan Pohjoismaissa lupa on yleensä irronnut. Jopa vaikeana tapauksena pidetty Ebba Grön -yhtyeen keulahahmo Joakim Thåström lämpesi humppaversiolle.

"Olin koirapuistossa eräänä perjantai-ilta, kun Thåström soitti. Hän sanoi, että yleensä en näitä juttuja edes kommentoi, mutta tämä vaikuttaa niin hauskalta hommalta, että sen kun teette"", Berglund kertoo.

"AC/DC:n kustantajalta taas oli tullut viestiä, että Angus ja Malcolm kokoontuvat miettimään asiaa tänä iltana. Sitten tuli kieltävä vastaus. Kyllä se ihmetytti, että eivätkö edes aussit ymmärrä."

Hulluna humpasta -viisubiisin suhteen ongelmia ei ole ollut, sillä se on ihan omaa tuotantoa.

www.humppa.com

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
94
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
59
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
14
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
13
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image