Peto

Arjen kauneutta etsimässä

"Surullisuudessa on kauneutta ja kauneudessa on surullisuutta", filmifriikiksi tunnustautuva kuvataiteilija Sara Ahde sanoo. "Elokuvat ovat vaikuttaneet alitajuisesti varmaankin kaikkiin töihini."
Peto 7.8.2009 0:00
Jukka Turunen

Asematunnelin vitriinissä jököttää yksinäinen televisio, jonka kuvassa nuori nainen katsoo suoraan kameraa kohti kuin vaatien katsekontaktia tuntemattoman kanssa. Kasvoilla lainehtivien tunnetilojen skaala on laaja, mutta yhteys katsojaan ei katkea kertaakaan. Pysäyttävä videoinstallaatio on oululaisen Sara Ahteen käsialaa, joka on palannut lähtöruutuun käytyään aikuistumassa Lontoossa.

Yli neljätoistaminuuttinen teos on itsenäinen osa Ahteen ja toisen oululaisen nuoren kuvataiteilijan Anni Kinnusen yhteistä Encounters / Kohtaamisia -videoinstallaatioprojektia. Oulun taidemuseon hallinnoimissa vitriineissä ei ole aiemmin nähty videotaidetta.

"Me lähdimme liikkeelle perusideasta, että kumpikin työstää liikkuvaa kuvaa. Asematunneli on semmoinen välitila, ettei se ole oikein kenenkään paikka, vaikka se on myös kaikkien paikka. Tila on osa taidetta, ja siinä paikassa on jotakin karua. Oli kiva lähteä leikkimään ja katsomaan, mitä se antaa, kun se ei ole mikään museotila tai galleria. Tuli mieleen, että mitä jos se taide katsoisikin siellä ihmistä", Sara sanoo.

29-vuotias Ahde palasi viime syksynä pitkän tauon jälkeen lapsuutensa maisemiin Ouluun. Puheesta kuuluu selevästi, ettei hän ole tullista tullut. Eikö murre unohtunut maailmalla?

"Ei se Lontoossa mihinkään häviä - siellä puhutaan englantia!" Sara nauraa.

"Asuntoja minulla oli kahdeksan kappaletta yhdeksän vuoden aikana. Ennen Lontoota kävin Limingan taidekoulua ja pääsin Kokkolan taidekouluun. Menin kuitenkin lomalla kavereiden perässä Lontooseen, enkä sitten tullutkaan takaisin. Ensimmäisen vuoden ajan myin kahvia kahvilassa, kunnes sain siitä tarpeekseni ja hain sitten kouluun. Siirto oli turvallinen, kun täällä oli koulupaikka odottamassa. Katsoin ensin, että tykkäänkö Lontoosta vai en."

Vuonna 2003 kuvataiteen kandidaatiksi valmistunut Ahde ehti työskennellä tunnettujen valokuvaajien avustajana, mutta päätti kuitenkin jättää lupaavasti alkaneen uran suurissa valokuvatuotannoissa.

"Lontoo on semmoinen paikka, että kun siitä on saanut tarpeekseen, niin se on kuin seinään. Niin kauan kun siellä on kivaa, siellä tosiaan on kivaa, mutta heti kun alkaa väsyttää, se muuttuu todella raskaaksi kaupungiksi elää. Arvomaailma on rankka ja raha pyörittää kaikkea. Minulla tuli ikävä oikeita arvoja, toisesta ihmisestä välittämistä ja inhimillisyyttä."


Aivan tyhjästä
Sara Ahteen ei kuitenkaan tarvinnut aloittaa. Oulun kaupungin kulttuurilautakunta myönsi hänelle tänä vuonna nuoren taiteilijan kannustusapurahan.

"Rahana se ei ole paljon - sillähän saa tehtyä vain 5-6 printtiä - mutta tunnustuksena se on hienoa, varsinkin kun otetaan huomioon, että olen niin vasta muuttanut takaisin. On kiva tietää, että olen oikeilla jäljillä ja että täälläkin arvostetaan."

Ahteen taide tuntuu menevän niin syvälle arjen sisään, että arki muuttuu jo outoudeksi. Teokset ovat hyvin henkilökohtaisia. Eikö pikkukaupungin ahdas ilmapiiri pelota?

"Päinvastoin, tämähän on herkullista, kun kaikkien elämät ovat täällä niin raadollisia. Touhu on mahtavan rehellistä. Se tuo pikemminkin uutta sisältöä työhöni. Ei minua koskaan ole häirinnyt se, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Teen mitä teen - jotkut tykkää, jotkut ei."

www.saraahde.com

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image