Peto

Älä luota edes itseesi

Peto 20.11.2009 0:00
Jarno Mällinen
Kutsuva musta vesi, äkillinen mielijohde: hyppäänpä sillankaiteelta syvyyteen... Ei hätää, vastaavanlaisia pakkoajatuksia on lähes kaikilla. Joillekin ne ovat ongelma.
Metsästysharrastus on poissa laskuista, sillä pelkäisin lahtaavani vahingossa - vaikka sitten unissani - läheiseni ja itseni. Ja Linnanmäen maailmanpyörässä pelottaa, että saan hulluuskohtauksen ja hyppään hohottaen alas...

"Tai lapsi ryömii lattialla ja mieleen tulee ajatus, että voisin tulla hulluksi, napata tuon leipäveitsen ja puukottaa lapsen kuoliaaksi!" innostuu psykiatri Pekka Laine.

Niin juuri. Tai että astuisi sen lapsen päälle.

"Nuo ovat tyypillisiä pakkoneuroottisia, intrusiivisia eli tajuntaan tunkeutuvia ajatuksia", Laine diagnosoi. "Asioita, jotka ovat hirvittävän pelottavia ja hävettäviä, koska periaatteessa tietää, ettei niitä koskaan tekisi, mutta ei voi olla varsinaisesti varma."

Ilmiö on psykiatrille hyvin tuttu, koska se on hyvin yleinen: jonkin sortin pakkoajatuksia esiintyy 80-90 prosentilla ihmisistä. Suurimmalle osalle ne ovat vain kummia mielijohteita, jotka tulevat ja menevät ja saattavat jopa tavallaan huvittaa. Ja vaikka vähän ahdistaisikin, niin:

"Useimpia todennäköisesti auttaa se, että lehdessä lukee: Tämä on ihan normaalia."

Mutta jos vakuuttelu ei tehoa ja pelottavat mielikuvat muuttuvat päähänpinttymiksi, puhutaan pakko-oireisesta häiriöstä. Taudinkuvaan kuuluvat myös häiritsevät pakkotoiminnot: jopa tuntikausia kestävät hellan levyn tarkistamiset ynnä muut rituaalit, joilla pakkoajatuksia ja ahdistusta yritetään hallita.

"Pahinta on se, että ihmiset eivät tiedä, mistä on kyse ja pelkäävät tulevansa hulluiksi. Tärkeintä on saada tietää, että kyse on vaarattomasta pakko-oireesta", Laine sanoo.

Sen jälkeen apua on helpompi hakea. "Ja apua on tarjolla. Pakko-oireisille on oma terapiamuotonsa ja itsehoitokirjakin [Edna B. Foa & Reid Wilson: Kerrasta poikki - vapaaksi pakko-oireista ja rituaaleista]. Lisäksi on lääkitystä: tavalliset masennuslääkkeet pitempään ja vähän tavallista suurempina annoksina käytettyinä auttavat oireisiin."

Avun hakemista - ja ongelman tunnustamista - vaikeuttaa kuitenkin häpeä: pakko-oireet ovat psykiatrisista vaivoista kainostelluimpia, liittyväthän ne itse kunkin pahimpiin häpeänaiheisiin.

"Sitäkin voi pelätä, että tulee riisuneeksi itsensä alasti. Tai saisi erektion uimahallin miesten suihkussa."

Häpeää ruokkii myös pakkoajatuksista kärsivien luonne, joka on yleensä säntillinen ja täysijärkinen.

"Tällöin ristiriita näiden ajatusten ja arkiajattelun välillä on maksimaalisen suuri. Ihminen luulee olevansa salahullu, sellainen, joka ei ole vielä tullut kaapista ja tajunnut hirviömäisyyttään."

Ei häpeily tosin tiukkapipoisuutta vaadi. Laine kertoo esimerkin potilaasta, joka puhui avoimesti harhoistaan, huumeidenkäytöstään, varastelemisestaan ja muista tavallisesti hävettävistä asioista. "Vasta hoidon päätyttyä hän tunnusti, että hänellä on pakkoajatuksia äitinsä puukottamisesta. Koko oireistosta juuri nämä olivat niitä, joita hän ei halunnut kertoa edes pitkässä terapiasuhteessa."

Pakkoajatusten herättämä ahdistus pitää sisällään hämmentäviä kysymyksiä: Apua, haluanko tätä sittenkin oikeasti? Onko pelkoni pohjimmiltaan halua? Asuuko alitajunnassani itse piru?

Laineen käsityksen mukaan näin ei ole. "Pakkoajatus ei kuvasta alitajuista halua tappaa tai tehdä jotain muuta älytöntä, vaan kyseessä on ulkopuolelta tullut epävarmuustekijä."

Ja mikä se on? "Jos mentäisiin psykodynaamiseen taustaan, siinä voisi olla pikkulapsi, joka on tien reunalla ja mahdollisesti ryntäämässä tielle juuri kun sieltä tulee auto. Isä tai äiti, joka pelkää juuri tätä, antaa ymmärtää - ja tämä on tilanteen teatteri, joka on kasvattamalla sisäistynyt lapseen - että sun pitää olla nyt kunnolla tai sä saatat tehdä mitä tahansa."

Siis: mitä tahansa. Jatkuvan huolehtimisen seurauksena lapsi omaksuu epäluottamuksen omiin tekemisiinsä, aavistuksen käsittämättömästä vaarasta, joka uhkaa kontrollin vähänkin karatessa. Onnellisia ne huithapelien penskat, joiden ryntäilystä ei oteta pulttia.

"Lapsi jää pari kertaa auton alle ja oppii siitä. Mutta pakkoneuroottiset, pelokkaat, ahdistuneet vanhemmat luovat ilmapiirin, että vaikka me ollaan täällä Hailuodossa ja vaikka tuo on suljettu yksityistie, niin siitä huolimatta täytyy olla kauhean varovainen, ettei vain ryntäisi vahingossa tielle, koska saattaisihan olla, että jossakin tilanteessa sieltä voisi tulla auto."

Ja näin pakkoneuroottisuus periytyy mallioppimisen kautta (myös geneettisesti periytyvä ahdistuneisuustaipumus vaikuttaa asiaan). Mutta hei, ei huolta - ovathan pakkoajatukset vaarattomia... siis ovathan? Seuraa pakkoneuroottinen tarkistus: onko joku joskus sittenkin seonnut ja toteuttanut pakkoajatuksensa?

"Ei varmaankaan", Laine lohduttaa. "Pikemminkin pakkoneuroottinen persoonallisuus kuvastaa aika korkealle kehittynyttä psyykkistä rakennetta ja hankalaa, vahvaa estoisuutta. Tällaiset ihmiset kaikista pienimmällä todennäköisyydellä sekoavat tai tulevat psykoottisiksi."

Huh, janan toisessa päässä siis ollaan... mutta... riittääköhän sekään?

"Aivan. Ja seuraava kysymys on: Jos siinä porukassa on sittenkin joku, joka on tullut hulluksi, niin voiko se toistua? Tai voinko minä olla se ainoa poikkeus näistä kaikista? Tämä on tyypillistä pakko-oireista ajattelua: mikään ei riitä, mikään ei tuo turvallisuuden tunnetta, eivät ainakaan tilastolliset asiat - varmuuden pitäisi olla vielä suurempi. Mutta siihenkään ei voi luottaa."

Mielenterveysviikko 15.-22.11.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Jatkuvan huolehtimisen seurauksena lapsi omaksuu epäluottamuksen omiin tekemisiinsä, aavistuksen käsittämättömästä vaarasta, joka uhkaa kontrollin vähänkin karatessa. Onnellisia ne huithapelien penskat, joiden ryntäilystä ei oteta pulttia."

En kyllä allekirjoittaisi tätä lausetta, vaikka onkin lääkärin kommentti.
Minun vanhempanieivät kyllä olleet ylihuolehtiva, pikemminkin päinvastoin. Pakko-oireinen olen silti.
Alan kirjallisuudessakaan ei kyllä ole tullut esiin tämä ylihuolehtivien vanhempien lasten pakko-oireisuus.
Toki niinkin voi olla joidenkin ihmisten kohdalla, mutta ei se mikään syy ja seuraus ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuolle esimerkille nauroin katketakseni, se osui ja upposi minun mustan huumorin aivolohkooni. :) oli sitten tahallista tahi ei. Ja kai nyt jokainen tajuaa että jos on sairas niin pitää mennä lääkäriin? ja että yleensä sairauksia hoidetaan lääkkeillä ja oireita voi itsekin koettaa lieventää? ja kyllä saa terapiaa ja sitä kautta tukiryhmäänkin pääsee, mars mielenterveystoimistolle kyselemään. Se on kivaa jos jollain pakko-oireisuus pysyy niin kevyissä kengissä että jalat liikkuu ja jaksaa naurattaa, itselläni pakko-oireisuus on sen verran rankkaa sorttia että se on tuhonnut elämääni raakasti, eikä sille oikein jaksa hihitellä. ei kunnon ihmissuhteita, ei töitä, ei kykyä opiskella, ei voi mennä tiettyihin paikkoihin, joskus ei voii mennä ollenkaan ulos. karmeaa elämätöntä elämää. toivottavasti muilla helpompaa. Mutta ei vaivuta synkkyyteen, kyllä minä vielä tämänkin voitan ja sitten voin elää ah-lähes normaalia elämää! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä esimerkki sotkee muuten selkeästi kirjoitetun jutun: "Lapsi jää pari kertaa auton alle ja oppii siitä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuullostaa varmaankin hullulta, mutta pakko-oireinen häiriö on yksi vaikeimmista mutta samalla kuitenkin parhaimmista asioista mitä itselleni on tapahtunut. Pakko-oireinen häiriöni ilmenee toistuvina tarkasteluina, asioiden varmisteluna, laskemisena, jne, jne... Tämä pirulainen on laittanut elämäni ja minut aivan uuteen uskoon, arvomaailmani on muuttunut täysin. Enää elän vain päivän kerrallaan, nauttien joka hetkestä, jokaisen ihmisen seurasta, jokaisesta asiasta ja elämästä. Paras lääke on sairauden hyväksyminen. Mahtavinta kuitenkin on keskustella sellaisen ihmisen kanssa, jolla on samoja oireita, se on parasta lääkettä...niin ja mahtavaa on myös nauraa itselle, omille tekemisille mitä tämä sairaus aiheuttaa. Toivon jaksamista myös muille ihmisille jotka tämän hankalan ja oudon sairauden kanssa taistelevat. Terveisin: MK

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli hyödyllinen juttu, mutta jotenkin kylmää sielua kun ainoiksi hoitokeinoiksi tarjotaan itsehoito-opasta ja lääkkeitä. Kaikesta on nykyään ihan pakko selvitä yksin ja salassa, vaikka pakkoneurootikon pahin vihollinen on juuri oma itse. Lääkäri sanoo että "et sinä ole hullu, otahan tästä pilleripurkki ja mene kotiin". Jos ei yhteiskunnalla ole varaa psykologeihin ja psykiatreihin, niin tarjottaisiin edes vertaistukiryhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:31
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
22:31
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
21:25
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
21:21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image