Pää­mi­nis­te­ri Marin pitää en­nä­tyk­sel­li­siä tar­tun­ta­lu­ku­ja huo­les­tut­ta­vi­na eikä sulje val­mius­lain py­kä­lien käyttöä pois

"Kulunut vuosi on ollut vaikea, se on ollut pitkä ja se on ollut hyvin hankala ihmisille."

Helsinki
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolestunut koronatilanteesta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolestunut koronatilanteesta.
Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan tuoreet koronaluvut ovat huolestuttavia ja hallitus seuraa tarkasti lukujen kehittymistä. Marin painottaa, että valmiuslain pykälien käyttöönottoa ei voi tässäkään vaiheessa sulkea pois.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tänään, että Suomessa on raportoitu 720 uutta koronavirustartuntaa. THL:n mukaan kyseessä on ennätysmäärä yhdessä päivässä Suomessa todettuja koronatartuntoja.

Marinin mukaan hallituksella on valmius keskustella kaikista toimista.

– Me katsomme, miten tilanne kehittyy ja meillä on valmius keskustella myös tästä (valmiuslain käytöstä), mikäli tilanne sitä vaatii. Mutta se vaatii myös sen, että terveysviranomaiset kertovat ja antavat näkemyksen siitä, että näiden toimivaltuuksien käyttö olisi välttämätöntä, Marin sanoi.

– Me emme voi ottaa näitä valmiuksia käyttöön vain varmuuden vuoksi, vaan niille pitää olla välttämätön tarve.

Pääministeri kommentoi koronatilannetta tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti EU-maiden johtajien videohuippukokouksen jälkeen.

Marinilta kysyttiin, miksi hallituksen kutsuma sulkutila alkaa vasta reilun viikon päästä, vaikka tartuntaluvut ovat nyt näin huolestuttavia. Marin huomautti, että alueita on ohjeistettu ottamaan tartuntatautilain sallimia lisätoimia käyttöön välittömästi.

– Eli välittömästi lisätoimia otetaan käyttöön ja on otettava käyttöön. 8.3. alkaa kolmen viikon sulkutila. Tuolloin tähän kokonaisuuteen tulevat lisäksi toisen asteen ja yläkoululuokkien etäopetus, yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen ja ravintoloiden sulkeminen, mikäli saamme eduskunnalta ensi viikon kuluessa tämän ravintolaesityksen valmiiksi, Marin vastasi.

Koronavuosi koetellut yksiä enemmän kuin toisia

Marin totesi, että yhteisen kriisin keskellä ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia, ja osaa koronakriisi on koetellut enemmän kuin toisia.

– Kulunut vuosi on ollut vaikea, se on ollut pitkä ja se on ollut hyvin hankala ihmisille. Erityisesti kannan huolta heistä, jotka ovat joutuneet kohtaamaan tämän yhteisen kriisin lisäksi inhimillisen kriisin omassa elämässään esimerkiksi läheisen kuoleman kautta, läheisen sairastumisen kautta, työpaikan menetyksen kautta, oman yritystoiminnan kärsimisen kautta, Marin sanoi.

– Silti meidän on yhdessä tässä tilanteessa jaksettava, koska vaihtoehtoja ei ole. Uskon kyllä, että suomalaiset jaksavat. Olemme sinnikästä ja sisukasta kansaa.