OYS toivoo, että ihmiset ha­keu­tui­si­vat hoitoon ko­ro­nas­ta huo­li­mat­ta – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri Kor­pe­lai­nen va­kuut­taa, että sai­raa­las­sa on tur­val­lis­ta asioida

OYSista kerrotaan, että koronaepäilyt, testit ja koronapotilaiden hoito toteutetaan eristetyissä tiloissa ja muiden potilasryhmien altistumisriski on erittäin vähäinen. Arkistokuva.
OYSista kerrotaan, että koronaepäilyt, testit ja koronapotilaiden hoito toteutetaan eristetyissä tiloissa ja muiden potilasryhmien altistumisriski on erittäin vähäinen. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) toivoo, että ihmiset hakeutuisivat hoitoon, vaikka koronatilanne saattaa arveluttaa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen vakuuttaa, että OYSissa on turvallista asioida.

– OYSissa puhtaudenpito ja hygieniavaatimukset ovat huippuluokkaa, ja korona huomioidaan puhtaudenpidossa jokaisena päivänä. Henkilöstömme on tottunut suojautumaan ja suojaamaan asiakkaita kaikkialla arjen työssä, Korpelainen sanoo sairaalan lähettämässä tiedotteessa.

Johtajaylilääkäri muistuttaa, että hoitoon pitäisi hakeutua koronatilanteesta riippumatta, jotta oireiden taustat saadaan tutkittua ja tarvittaessa hoito käyntiin mahdollisimman nopeasti. Näin mahdollinen sairaus saadaan hallintaan, ja samalla voidaan välttää moniin kansansairauksiin liittyvien liitännäissairauksien puhkeaminen.

Tärkeää on myös huolehtia perussairauksien hoitotasapainosta, tutkimuksista ja vastaanottokäynneistä. Sairaalassa pidetään huolta, että potilaiden on turvallista saapua vastaanotolle ja tutkimuksiin. Koronaepäilyt, testit ja koronapotilaiden hoito toteutetaan eristetyissä tiloissa ja muiden potilasryhmien altistumisriski on erittäin vähäinen.

Sairaalasta todetaan, että on ymmärrettävää, jos ihmiset arkailevat hakeutua yliopistosairaalaan tai eivät ole halunneet rasittaa koronan kuormittamaa hoitohenkilökuntaa. Nyt kun epidemiatilanne on rauhoittunut, rokotukset etenevät hyvässä vauhdissa ja maakunnalliset rajoitukset lievenivät, terveydenhuollon kantokyky on lähes normaali. On silti syytä muistaa, että riski tautitilanteen pahenemiselle on yhä.

– Toivotaan, että epidemia olisi tältä talvelta Pohjois-Pohjanmaalla ohi. Jos tauti pysyy hallinnassa, ja kansalaiset yhä huolehtivat turvallisuudestaan, terveydenhuollossa pystytään toimimaan normaalisti, toteaa Korpelainen, joka on myös maakunnan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja.

Erikoissairaanhoitoon pääsyyn ei enää tule viiveitä, koska maakunnan terveyskeskuksissa ja etenkin Oulussa koronavastaanottoihin ja jäljitykseen siirrettyä hoitohenkilöstöä palaa perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaan.

– Lisäksi rokotettujen joukko kasvaa hyvää tahtia, ja sekin tuo meitä koko ajan lähemmäs normaalimpaa arkea.