Oulun yli­opis­ton tut­ki­mus pal­jas­ti: Vää­ren­net­tyä mus­tik­ka­jau­het­ta tuotiin ul­ko­mail­ta

Marjoihin, yrtteihin ja muihin kasveihin, perustuvien tuotteiden väärennökset ovat yleistyneet maailmalla.

Luonnonmarjoissa on runsaasti fenolisia yhdisteitä, antioksidantteja ja antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan muun muassa estää haitallisten bakteerien kasvua.
Luonnonmarjoissa on runsaasti fenolisia yhdisteitä, antioksidantteja ja antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan muun muassa estää haitallisten bakteerien kasvua.
Kuva: Sarviaho Heikki

Marjoihin, yrtteihin ja muihin kasveihin, perustuvien tuotteiden väärennökset ovat yleistyneet maailmalla. Esimerkiksi Aasiasta peräisin oleva mustikkajauhe todettiin Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön laboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa väärennökseksi.

– Kyseessä oli pelkkä värjätty jauhe, josta löytyi vain yksi marjalle tyypillisen värin antava antosyaaniyhdiste. Aidosta mustikasta niitä pitäisi löytyä pitkästi toistakymmentä. Onneksi tämä puolivalmiste ei tiettävästi päätynyt tuotantoon tai myyntiin Suomessa, kertoo projektipäällikkö Mari Jaakkola Oulun yliopistosta tiedotteessa.

Suomeen tuovalta valmistajalta ei vaadita tarkempaa selvitystä raaka-aineen tai puolivalmisteen koostumuksesta. Suomalaisten yritysten tulee itse varmistua siitä, että valmiste on turvallinen.

Jaakkola suositteleekin, että yritykset varmistaisivat kasviraaka-aineiden laadun laboratoriotutkimuksilla. Myös kuluttajien kannattaa olla tietoisia mahdollisista ulkomaisista tuoteväärennöksistä.

Juridisesti lopputuotteen valmistaja vastaa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, sisältääkö tuote esimerkiksi ravitsemuksen kannalta positiivisia antioksidantteja kuin tuotteen väittämän mukaan pitäisi.

Luonnontuotteiden tutkimusta Kajaanissa

Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä Kajaanin yliopistokeskuksessa on tehty jo kaksi vuosikymmentä soveltavaa luonnontuotetutkimusta yhteistyössä yritysten kanssa.

Tutkimusyksikkö on ollut viimeksi mukana kehittämässä luonnontuotepohjaista voidetta limakalvojen kosteuttamiseen sekä puolukkaa hyödyntävää suuhuuhdetta suun hiivatulehduksen ja kariesbakteerin torjuntaan.

Yksikössä tutkitaan parhaillaan muun muassa puun terveysvaikutteisten yhdisteiden rikastamista, kehitetään uuttaa teknologiaa luonnonmehujen konsentraattien valmistamiseksi sekä kehitetään menetelmiä luonnonkosmetiikan laadun ja vaikuttavuuden määrittämiseen.

Yksikössä tutkitaan lisäksi terveysvaikutteisten maitohappobakteerien tunnistamista luonnontuotteista.

Suomessa ja muun muassa Kainuussa luonnontuoteala on voimakkaassa kasvussa. Kainuun alueelle on parhaillaan suunnitteilla luonnontuotealan yhteistä osaamista kokoava Artic Bio Valley -yhteenliittymä.