Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Eläimet: Nyt vie­te­tään Eläin­ten päivää – lähetä kuva eläi­mes­tä, joka on sinulle lä­hei­nen

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Oulun vih­rei­den kun­nal­lis­jär­jes­tön toi­mis­to töh­rit­tiin ha­ka­ris­til­lä ja uh­kaus­vies­til­lä, pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin tuo­mit­see teon – Poliisi aloitti esi­tut­kin­nan ja toivoo ylei­söl­tä ha­vain­to­ja

Vihreiden kunnallisjärjestön toimistotilat Oulussa ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi.

Solistinkadulla sijaitsevan toimistotilan ikkunoihin ja oveen on piirretty ainakin iso hakaristi sekä englanninkielinen uhkausviesti, jossa viitataan "pettureihin" ja hirttoköyteen.

Useat johtavat poliitikot ovat tuominneet teon. Pääministeri Sanna Marin kommentoi tapahtunutta lauantaina aamupäivällä ja yhdisti sen aiempiin hyökkäyksiin poliittisia toimijoita kohtaan.

Vihreiden Oulun kunnallisjärjestön tilojen ikkunoihin tehtiin spraymaalillla uhkaava viesti.
Vihreiden Oulun kunnallisjärjestön tilojen ikkunoihin tehtiin spraymaalillla uhkaava viesti.
Kuva: Aino-Kaisa Manninen

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo tuomitsi teon lauantaina viestipalvelu Twitterissä.

Vihreiden oululainen kansanedustaja Jenni Pitko kertoi lauantaiaamuna, että hänen käsityksensä mukaan ilkivalta on tapahtunut perjantaina illalla.

Vihreiden valtuutettu Henna Määttä twiittasi tapahtuneesta perjantai-iltana ja tuomitsi hyökkäykset poliittisia toimijoita kohtaan puolueesta riippumatta.

Oulun vihreiden mukaan tiloille ei ole tehty muuta vahinkoa kuin töhrintä. Tapahtuneesta on tehty rikosilmoitus.

– Ilkivalta poliittista järjestöä kohtaan on todella järkyttävää. Se uhkaus on varmasti meidän toimijoita vastaan tarkoitettu, Jenni Pitko sanoo.

Sekä Pitko että Henna Määttä näkevät tuoreen ilkivallan osaksi viime vuosien kehitystä, jossa politiikanteon ilmapiiri on kiristynyt ja puheet kärjistyneet.

Pitko viittaa tapaukseen, jossa keskustan kansanedustajaan, ex-pääministeri Juha Sipilään käytiin käsiksi eduskunnan lähellä sekä keskustan keskiviikkoiseen virtuaaliseen vaalitilaisuuteen, johon kohdistui rasistinen hyökkäys.

– Vaikka meillä puolueet eivät uhkaile toisiaan, niin koen että flirttailu aika äärimmäisten asioiden ja jopa väkivallan kanssa on normalisoitunut, Pitko sanoo.

– Minua itseäni ja varmasti monia muitakin pelottaa se, mikä näiden hyökkäysten vaikutus on ihmisten uskallukseen lähteä ehdolle ja poliittiseen toimintaan. Minua tällainen järkyttää mutta ei lannista, Henna Määttä sanoo.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Oulun poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tiina Sarparanta kertoo, että toimiston töhrimisestä on käynnistetty esitutkinta. Tekoa tutkitaan alustavasti vahingontekona. Rikosnimikkeet voivat hyvin vielä muuttua tutkinnan edetessä, Sarparanta sanoo.

– Kyseessä on vakava asia, hän sanoo.

Poliisi pyrkii aluksi selvittämään tapahtumia ja tapahtuma-aikoja.

Silminnäkijöitä tai asiasta jotakin tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin, Sarparanta sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, onko alue kameravalvonnan piirissä.

23.1. kello 10.25: Lisätty tieto rikosilmoituksen teosta. Täydennetty Jenni Pitkon kommenttia. Lisätty sisäministeri Maria Ohisalon kommentti.

Kello 10.57 lisätty pääministeri Marinin kommentti, jossa hän tuomitsee teon. Muokattu otsikkoa.

Kello 14.05 täydennetty tieto esitutkinnan aloituksesta, lisätty poliisin tutkinnanjohtajan kommentit.