Kolumni: Kuulun siihen jouk­koon, jolla on useampi ko­ti­paik­ka­kun­ta

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Oulun ta­lou­den ra­ken­teel­li­set uu­dis­tuk­set aloi­tet­ta­va heti

Vuonna 2023 aloittavalle hyvinvointialueelle siirtyy yli puolet Oulun kaupungin toiminnan volyymista ja se vaikuttaa talouteen olennaisesti.

Kaupunki menettää merkittävän osan verotuloistaan mutta jättää kuitenkin lainat ja kookkaat hallinnon rakenteet. Hyvinvointialueen muodostumista varten kaupungin talous täytyy olla rakennettu mahdollisimman kestävällä pohjalle. Nyt se ei sitä ole. Siksi tarvitaan uudelleenorganisointia juuri rakenteisiin.

Suurin kysymys kuuluukin, riittääkö kaupungilla itsellä tarpeeksi tahtoa ja uskallusta uudelleenorganisoida tehokkaasti omia hallintojaan? Se voi tarkoittaa oman oksan sahaamista tai työkaverin jakkaran poistamista. Omaan toimintaan vaikuttaa vahvasti tunteet. Tunteet ottavat helposti vallan ja se vaikuttaa valintoihin ja päätöksiin. Tällaisissa tilanteissa tunteet pitäisi pystyä siirtämään syrjään ja tarkastella kriittisesti jokaista asiaa ja tehdä ratkaisuja, päätöksiä, kipeitäkin sellaisia. Onnistuuko se jos tunnetta on mukana? Tunteet aiheuttavat empatiaa, varovaisuutta, suojeluvaistoa. Ihmisten elämään tehtävät päätökset tuovat pelkoa toisten pärjäämisestä.


Totuus on, ettei tunteita voi siirtää syrjään. Siksi kaikista paras keino olisikin ottaa ulkopuolinen apu arvioidaan tulevan hallinnon koko. Ulkopuolinen toimija pystyy ammattimaisesti käymään prosessin läpi tarkasti, tehokkaasti ja etsii tarvittavat ratkaisut.

Oulun kaupungin nykyiset hallinnonrakenteet ovat liian raskaat kantaakseen tulevaa taakkaa, sen vuoksi toimeen täytyy ryhtyä NYT. Sopeuttamistoimia on siirretty vuosia, verojen korottelua ei voi enää jatkaa ja jatkuva velkaantuminen täytyy saada kuriin. Kyseessä on kuitenkin meidän kaupunki, yhteiset palvelut, yhteiset varat, kaikkien meidän yhteinen koneisto jonka toiminta täytyy taata niin että se voi huolehtia meistä myös vuoden 2023 jälkeen.

Asiaa vauhdittamaan allekirjoittanut on jättänyt 13.12. valtuustoaloitteen.


Jukka Huotari,

kaupunginvaltuutettu,

kaupunginhallituksen jäsen,

aluevaaliehdokas (ps.)