JUURI NYT: Ko­ro­na­vil­kus­ta jul­kais­tiin päi­vi­tet­ty versio – THL: mo­lem­mat ro­ko­tuk­set saa­neil­ta ei enää edel­ly­te­tä ka­ran­tee­nia al­tis­tu­mis­ta­pauk­sis­sa

TILAAJIEN SUOSITUIN: Syy­te:Pe­las­tus­lai­tok­sen työn­te­ki­jä sai mat­ka­lah­ja­kort­te­ja kii­tok­sek­si kymp­pi­ton­nien pe­su­ai­ne­ti­lauk­sis­ta

Kolumni

Oulun pyhä KKK

Oulu

-

Ellei koronakatastrofi iske, kuntavaalit äänestetään huhtikuussa. Kampanjointi taidetaan käydä pitkälti sähköisesti.

Se on jo hyvässä käynnissä sosiaalisen median eri kanavissa. Valitettavasti monin osin vaalipuheet jättävät toivomisen varaa.

Aivan ensimmäiseksi pistää silmään se, kuinka harmillisen moni vaikuttaa olevan liikkeellä valtakunnan ja jopa Euroopan unionin tason asioilla. Niistä ei kunnanvaltuustoissa päätetä, vaikka jonkinlaista lobbaamista kunnatkin harjoittavat eri suuntiin.

Toiseksi huomio kiinnittyy vanhaan helmasyntiin eli siihen, kuinka jotkut ehdokkaat tuntuvat löytävän sinänsä paikallisista asioista kovasti paljon korjattavaa, mutta parannusesitykset jäävät tasolle ”tarttis tehdä jotain”.

Niin kuin mitä?

Siitä vallitsee melko suuri yksimielisyys oululaisehdokkaiden parissa, että taloudessa on korjattavaa. Eräiden lääke siihen on heidän itsensä turhaksi kokeman leikkaaminen.

Tulevaisuuden kannalta tämä voisi osoittautua arveluttavaksi tieksi. Jos kaupunki leikataan luurangoksi, kuinka varmistetaan, että pitäjä säilyy elinvoimaisena?

Siihen tarvitaan ihmisiä, ja jos kaupunki käy kovin tympeäksi, pois lähtevät ensimmäisenä ne, joilla vaihtoehtoja on – ne, joista kilpaillaan ja joita tarvitaan.

Olisi hyvä muistaa, että jos vaikka omaan elämään luo juuri parahultaisesti sisältöä pyhä KKK eli Kärpät, känkky ja keskikalja, niin joku toinen ei siihen tyydy. Ja sen jonkun toisenkin veroeurot näyttävät kaupungin kassassa aivan yhtä arvokkailta kuin kenen hyvänsä muunkin.


Vastuuttomaan tuhlailuun ei tietenkään ole silti varaa. Kaupungin rahoista suuri osa kuuluu lakisääteisiin tehtäviin, jotka vain on järjestettävä, vaikka ei haluttaisikaan. Siihen voidaan kuitenkin vaikuttaa, millä tavalla ne järjestetään.

Tästä päästään Oulun pyhään lehmään eli palveluverkkoon. Edes leikkausintoisimmat eivät tunnu rohkenevan esittää vaalien alla siihen kajoamista, vaikka juuri sieltä säästöjä olisi löydettävissä.

Kukapa esittäisikään koulujen lakkauttamisia, jos voi mölytä kansainvälisestä politiikasta? Äänestäjä siinä tosin saattaa pettyä, jos se mainio oma ehdokas lakkauttaakin EU:n sijaan lähikoulun.