Oulun musiikkivideofestivaalit

Video teki radiotähden

Damian Kulashin (oik.) kaikkien aikojen suosikkimusiikkivideo on The Jacksonsin Blame It On The Boogie vuodelta 1978. OK Go:ssa soittavat myös Tim Nordwind (vas.), Dan Konopka ja Andy Ross.
Oulun musiikkivideofestivaalit 25.8.2010 8:47
Marko Ylitalo
Vallankumous tuli ja meni. Lähes kolme vuosikymmentä sitten Music Television avasi ensilähetyksensä Bugglesin Video Killed The Radio Star -kappaleella. Sittemmin kanava tappoi lähetyksistään videotähdet tuuttaamalla yhtä soittoa tosi-tv:tä parhaaseen katseluaikaan.

Nykyisin nettipalvelut ovat omineet musiikkivideot. YouTube-sivuston ylivoimaisesti suosituin on OK Go -indierockyhtyeen Here It Goes Again (2006), jonka vuoksi yhtye sai liikanimen "juoksumattobändi". Kappaletta on klikattu yli 52 miljoonaa kertaa.

Yhdellä otolla kuvattu huikea tanssikoreografia saa jalat solmuun. Silti purkitus onnistui jo 17. yrityksellä. "Tosin ottoja edelsi kymmenen päivää harjoittelua", laulaja-kitaristi Damian Kulash paljastaa.

Hän on parhaillaan sukuloimassa New Hampshiressa, jossa hänen isoisoisovanhempansa kuhersivat häämatkansa.

Kulashin mielestä video ei suinkaan tappanut vaan teki radiotähden. "Vuodesta 1985 vuoteen 2005 asti ainoa keino olla radiotähti, oli olla myös videotähti."

Huvittavuudestaan huolimatta OK Go:ssa otetaan musiikkivideot vakavasti.

"Tyypillisesti ihmiset näkevät videot musiikin mainoksina, mutta meidän tapauksessa näin ei ole. Ne eivät yritä saada meitä näyttämään viileiltä. Ne eivät ole musiikkivideoita perinteisessä mielessä, vaan erillisiä luovia juttuja."

OK Go saa kiittää suosiostaan Kulashin koreografisiskoa Trish Sietä. Jo Here It Goes Again -hittiä edelsi läpimurto A Million Ways. Kulashin takapihalla kuvattua matalan budjetin pätkää ei ollut tarkoitettu viralliseksi videoksi, mutta se levisi kaveripiiristä nettisensaatioksi ja Sien ideoimaa OK Go -tanssia matkittiin kaduilla.

Kulash näkee levyttämisen, keikkailun ja videot saman projektin eri puolina.

"Levynteossa mukana on koko bändi ja tuottaja, mutta laulujen kirjoittamisvaihe on yksityistä sielunetsimistä", hän kertoo ja jatkaa:

"Videoissa puolestaan on mukana paljon enemmän ihmisiä. Musiikinteossa tutkimme asiaa, jonka jo hyvin tunnemme. Videoiden teossa haluamme oppia jotakin uutta, kun työskentelemme fyysikoiden, tietokoneinsinöörien ja tanssijoiden kanssa. Kummassakaan ei olisi mieltä ilman toista."

Kulashin suosikki "omista lapsistaan" on tänä vuonna ilmestyneen Of The Blue Colour Of The Sky -kolmoslevyn debyyttivideo WTF? Seuraavasta singlestä This Shall Too Passista kuvattiin kaksi videota ja molempien ensi-iltoja vietettiin -- missäpä muuallakaan -- kuin YouTubessa.

Ensin valmistuneessa versiossa OK Go nähdään marssibändinä, toisessa se tanssii valtavan koneen kanssa. Jälkimmäinen keräsi yli 900 000 katsojaa vuorokaudessa ja kuudentena päivänä lukumäärä ylitti kuusi miljoonaa. Neliminuuttista valmisteltiin yli puolivuotta ja videon Rube Coldberg -konetta oli suunnittelemassa neroja MIT Media Lab -tutkimuslaitosta myöten.

"Videoiden teko ei olisi hauskaa ilman niitä lauluja, joita olemme kirjoittaneet. Mutta jos vain kirjoittaisimme kappaleita koko ajan, tulisimme yksinäisiksi navantuijottajiksi."

Videosuosio ei kuitenkaan ole näkynyt levymyynnissä, joten yhtye sai kenkää monikansalliselta EMI:ltä. Tai kuten Kulash asian ilmaisee: "Videot mahdollistivat sen, että saamme hoitaa asiat omalla tavallamme."

Lavalle OK Go ei juoksumattojaan tai kummallisia kojeitaan rahtaa.

"Keikoilla etsimme emotionaalista yhteyttä. Yritämme saada kaikki samaan henkiseen junaan. Pyrimme aina rikkomaan yleisöä ja yhtyettä erottavan muurin."

"Monesti rockkeikat ovat hyvin kaavamaisia. Niillä pitäisi yrittää seisoa coolisti sekä lavalla että katsomossa. Vaatii joskus paljon työtä saada yleisö irrottelemaan ja tuntemaan kaiken", Kulash sanoo -- ennen ensimmäistäkään Suomen-keikkaansa.

OK Gon jäsenet osallistuvat Dagens digi -seminaariin Kulttuuritalo Valveella (Hallituskatu 7) tänään keskiviikkona kello 11.45--16.

OK Go ja The Orphan esiintyvät OMVF:n avajaisklubilla Lammassaaren Juhlateltassa kello 19--24.

OK Gon musiikkivideoiden retrospektiivinäytökset: ke 25.8. (Valve-sali klo 17), to 26.8. (Valve-sali klo 13), la 28.8. (Studio klo 16) ja su 29.8. (Valve-sali klo 17).

"Se" juoksumattobändi

OK Go perustettiin Chicagossa vuonna 1998. Nykyään Damian Kulash, Tim Nordwind, Dan Konopka ja Andy Ross asuvat Los Angelesissa.

Yhtye on julkaissut kolme levyä: OK Go (2002), Oh No (2005) ja Of The Blue Colour Of The Sky (2010).

Tunnetaan parhaiten kekseliäistä ja palkituista musiikkivideoistaan, jotka ovat keränneet netissä yhteensä kymmeniä miljoonia katsojia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:04
Junaliikenteessä poikkeustilanne teknisten ongelmien vuoksi – myös pohjoisen-junat ovat myöhässä
10:53
Vesijohto poikki Kuusamon keskustassa – Kitkantien ja Vienantien risteys suljettu liikenteeltä
10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Rekan jarrut kärysivät – Molemmat ajokaistat avattu nyt liikenteelle Kuusamontiellä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image