Oulun musiikkivideofestivaalit

Torvinen näkyy kahtena

Tutkija ja musiikkitieteen opettaja Juha T. Torvinen vingutti ilmakitaraa Kiimingin Koitelissa.
Oulun musiikkivideofestivaalit 7.9.2007 9:01
Carita Forsman
Ilmakitaroinnin historiassa ei ole koskaan nähty tuomaristossa tuplamäärä Torvisia, ainakaan jos katsoja on selvinpäin. Tänään tuo on kuitenkin mahdollista, sillä perjantai-iltana Oulussa kisattavassa Ilmakitaran MM-taistossa nähdään tuomaripöydän takana puheenjohtaja Juha Torvisen lisäksi musiikkitieteen tutkija Juha T. Torvinen.

"En yleensä käytä tuota T:tä nimessäni, mutta nyt se taitaa olla kätevintä", myhäilee Kemistä kotoisin oleva, helsinkiläinen, Juha T. Torvinen.

Kaimat tapaavat nyt Oulussa ensimmäistä kertaa kasvotusten. Aikaisemminkin heidän tiensä ovat yhtyneet, tosin enemmän sekaannusten merkeissä.

"Olen kirjoittanut artikkeleja, joiden maksu menee Gremexin kautta, joten juttupalkkioitani on mennyt kuuluisamman Torvisen tilille. Aina ne ovat sieltä palautuneet, kun olen kysellyt. Kerran soitin Deep Purplen levy-yhtiöön, esittelin itseni ja pyysin ilmaislippua, koska olen kirjoittamassa keikasta arviota. Liput tietysti järjestyivät aika helposti", nauraa Juha T. Torvinen.

Kuuluisampi Juha Torvinen on elellyt Torvisena ilman sen kummempia hankaluuksia. Mutta nyt hän saa kommentoida kaimansa tieteellisiä teesejä, käytännön kokemuksestaan: 30 vuotta Eppu Normaali -kitaristina ja yli 10 vuotta Ilmakitarakisojen suojelijana ja puheenjohtajana.

Juha T. Torvinen väitteli tämän vuoden alussa Helsingin yliopistossa aiheesta: Musiikki ahdistuksen taitona -- eli filosofinen tutkimus musiikin eksistentiaalisontologisesta merkityksestä.

Siinä Torvinen lähtee oletuksesta, että musiikki on kulttuurin kollektiivinen keino pitää masennus loitolla. Eli tunne on yksi ihmisen perusolemuksista ja musiikki vaikuttaa suoraan, ilman välikäsiä, mielenlaatuun ja hyvinvointiin.

"Tottakai tuo on myös yksilöllistä. Ihminen on aina kokenut ahdistusta, aikakaudesta riippumatta. Musiikki lievittää sitä varmasti," myöntää Juha Torvinen.

"Minulle musiikin tekemiseen, keikkailuun ja näihin liittyviin kaikenlaisiin toimiin liittyy niin paljon positiivista tekemistä, etten kerkeä ahdistumaan, silloin kun touhutaan", hän jatkaa.

Kitaran hajottaminen puolestaan on Juha T. Torvisen mielestä yksi rock-kulttuurin näyttävimpiä ja kiehtovimpia ulottuvuuksia.

Se liittyy kapinallisiin tunteisiin, ja heijastaa osaltaan 2000-luvun länsimaalaista kulttuuria. Eli hajottamalla kitaran soittaja ikään kuin hallitsee välinettään ja teknologista ympäristöään.

"Kyllä siinä varmasti sellainen ylimaallinen voiman tunne tulee, onneksi kuitenkin aika hallitussa muodossa ja harvemmin kukaan vahingoittuu", kommentoi Juha Torvinen. Samaa mieltä on toinen Torvinen.

"Se ei koskaan lisää väkivaltaa, paremminkin poistaa sitä", sanoo Juha T. Torvinen.

"Mielenkiintoista on myös se, että 1960-luvulla muun muassa George Harrisonin ansiosta rockfestivaaleilla esiintynyt intialainen Ravi Shankar kauhistui Pete Townshendin kitaran hajottamista. Hänen mielestään soitin on väline yhteyteen jumaluuden kanssa. Totta varmaan sekin", lisää Juha Torvinen.

"Juuri näin. Samaan aikaan, kun 60-luvulla alettiin hajottaa kitaroita, niin rockmusiikin riffivetoisuus voimistui. Musiikista alkoi tulla suoraviivaista eli kun maailman muuttaminen ei onnistunut, niin ihminen naulittiin maailmaan riffien avulla. Yksinkertaiset riffit koukuttavat kuulijansa yhä uudelleen ja uudelleen", sanoo T. Torvinen.

"Riffien soittaminen ilmakitaralla on selkeä ja helppo tapa aloittaa koko touhu. Se on rockmusiikin selkokieltä, jonka myös epämusikaalinen henkilö pystyy havaitsemaan ja tulkitsemaan", tuumaa Torvinen.

Ilmakitaran MM-kisojen finaali Club Teatriassa tänään perjantaina alkaen kello 20.30. Liput ovelta 17 euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image