Oulun musiikkivideofestivaalit

Seksiä, silakoita ja videonauhaa

Oulun musiikkivideofestivaalit 27.8.2003 0:03
Eeva Kauppinen
"Meinattiin järjestää yksinkertaiset festarit, joissa näytetään musavideoita ja pidetään hauskaa." Siinä kiteytettynä kymmenen vuoden takainen visio Oulun musiikkivideofestivaaleista.

Musiikkivideofestivaaleja oli perustamassa joukko silloisen OKTO:n eli Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoita ja opettajia: Jukka Takalo, Kari Mankinen, Liisa Siitonen, Sami Kuokkanen, Tapani "Tappo" Launonen ja Heikki Timonen.

Festari-idea syntyi paluumatkalla Tampereen lyhytelokuvajuhlilta eli filkkareilta. "Mietittiin, mikä olisi meidän oma festari", muistelee Mankinen.

"Legendaarisen videolinjan kurssikavereiden kanssa pantiin festarit pystyyn kun Suomessa ei musavideoita näytetty missään", kiteyttää Takalo.

"Kaikki tehtiin talkoilla. Kaikki tekivät vähän kaikkea", kertoo Siitonen.

Ennakkosensuuria ei ollut. Ensimmäisellä festivaalilla näytettiin kaikki lähetetyt videot. Niitä tuli heti sata. Ennakkosensuuria ei ole vieläkään. Tänään alkavilla kymmenensillä festivaaleilla näytetään kaikki saapuneet 178 videota.Silakkamies ja räjähtäneet silakat


Silakat uivat festivaalin logoon jo ensimmäisellä kerralla.

"Mietimme, mikä olisi semmoista oululaista, joka mahtuisi logoon. Ensin tuli mieleen meri ja sitten muistaakseni Timosen Heikki keksi silakat. Ne laitettiin uhkaavasti ristiin", kertoo Jukka Takalo.

"Launosen Tappo taisi olla heti ensimmäisenä vuonna silakkana jakamassa palkintoja pingispallot suussa ja muutenkin kiemurtelemassa lattialla", muistelee Liisa Siitonen.

Launonen myöntää olleensa festivaalimaskottina Silakkamiehen roolissa ja järjestäneensä kaikenlaisia esiintymisiä näytösten välissä.

Ensimmäisenä vuonna festarin t-paidassa silakat olivat ristissä ympyrän keskellä. Seuraavana vuonna paidassa oli yksi pitkä silakka kuin kravattina. Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi silakat ovat nyt saaneet päähänsä kruunut. Ne eivät ole enää niin tönkkösuolattuja ja kuolleita kuin ennen. Silakatkin soittavat nyt ilmakitaraa.

"Joku keksi tehdä videoiden välissä näytettävän trailerin, jossa silakat räjähtävät. Olin mukana, kun räjäyttelimme koulun alakerrassa ison muovipussillisen silakoita, kaksi kerrallaan. Sisälmyksiä roikkui kaikkialla. Pommimieheksi oli värvätty joku silmälasipäinen kemian opiskelija", hersyttelee Sami Kuokkanen.Videot arkistoon ja voittajat mediaan


Festivaalin idea oli saada musiikkivideoille kanava, foorumi, jossa ne esitettäisiin ilman ennakkosensuuria. Kilpailu ei ollut tärkeintä vaan esille pääseminen.

"Yksi tärkeistä ajatuksista oli, että suomalaiset musiikkivideot kerättiin arkistoon yhteen paikkaan tulevaisuuden historiankirjoittajia varten", korostaa Liisa Siitonen.

Jukka Takalo paukauttaa, että kilpailu tehtiin ihan median syötiksi. Että niillä olisi kirjoittamista ja puhumista festareista. Tässä Takalo tarkoittaa vielä musiikkivideokilpailua - ei ilmakitaransoittoa.

"Ovathan palkitut ohjaajat leijuneet pilvissä pitkiäkin aikoja palkitsemisensa jälkeen, palkka on noussut, työtarjouksia sadellut ja seksiä, sitä on tullut lisää", hän paljastaa.Tärkeintä on veivata näkymätöntä kitaraa


Ennen ilmakitaran MM-kisoja Rotuaarilla järjestettiin toisenlainen massatapahtuma: massakaraoke. "Tykitimme isolla videotykillä karaokebiisejä pari tuntia ja kansa lauloi."

Ilmakitaransoiton MM-kisojen idea tuli Jukka Takalolta ja Aknestik-yhtyeen juhlakeikoille tehdystä AKNE-TV:n uutislähetyksestä.

"Siinä Pohjois-Suomi irtautui muusta Suomesta ja maan nimeksi laitettiin Aknevalta. Aknevalta uhkaili Etelä-Suomen valtaapitäviä Ilmakitaravoimillaan. TV:ssä näytettiin tietoiskua, jossa PULP-yhtyeen Jarvis Cocker osoittaa sormellaan kansalaisia ja sanoo: Join the Air Guitar Forces!", kertoo idean isä.

Ilmakitarointi on kehittynyt musavideofestivaalin kansainvälisimmäksi tapahtumaksi. Osakilpailuja on jo kahdeksassa eri maassa. Tätä kehitystä ei voinut arvata Takalo eikä Cockerkaan. Sormella osoittelussa on maagista voimaa!

"Ilmakitaransoitossakaan ei oikeasti voi valita parasta, tärkeämpää on veivata näkymätöntä kitaraa ja pysyä poissa pahanteosta."

Pioneerien muistelot kokosivat festivaalin viestintäkoordinaattori Katri Dahlström ja kulttuuripalvelujen tuottamisen työharjoittelija Raisa Lesonen. Musiikkivideofestivaalin tähän mennessä virallisin "historiikki" on kuusisivuinen A4-pino.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image