Oulun musiikkivideofestivaalit

Esi-ite-taiteilijan mart­tyy­ri­ta­ri­na elää

Oulu ei halunnut Gorbatshovin vierailun ajaksi Kekkosta kadulle. "En ole mikään friikki, tämä on osa nykykansantaiteen historiaa," Hailuodon kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Kari Blomster tuumaa. KUVA: Ala-aho Pekka
Oulun musiikkivideofestivaalit 5.9.2007 0:00 | Päivitetty 5.9.2007 9:03
Carita Forsman
Oulun musiikkivideofestivaalit alkavat tänään täydellä vauhdilla. Tarjolla on taukoamatta erikoisnäytöksiä ja musiikkivideoita sekä Nukulla että Riossa aamukymmenestä lähtien sunnuntai-iltaan saakka. Tämän vuoden teemoja ovat muun muassa punk sekä uutukainen musiikkielokuvakilpailu MusiXine.

Joukossa on myös mielenkiintoisia performansseja, klubeja ja esityksiä ympäri kaupungin. Yksi sellainen on huomenna Nukulla nähtävä Oulun Urho, trubaduurishow, joka haluaa viedä katsojat aikamatkalle 1980-luvulle. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta ite-taiteilija Matias Keskisen kuolemasta sekä edellisestä Musiikkivideofestivaalien Kekkos-spektaakkelista, jonka tarkoituksena oli palauttaa taiteilijan maine.Monen asian summa


Vuonna 1989 Oulun kiisteltyjen veistosten näyttely toi Matias Keskisen suuren Kekkos-patsaan oululaisten nähtäville Rotuaarille, mutta kaupungin isät halusivat sen piiloon Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshovin vierailun ajaksi. Patsas murtui aamuhämärissä tapahtuneessa kuljetuksessa ja sen jäänteet hautautuivat Oritkariin täytemaaksi. Mitään anteeksipyyntöä tai korvauksia ei Keskiselle herunut. Oulun Urho haluaa nostaa ite-taiteen arvostusta ja muistuttaa nuorisoa vuoden 1989 tapahtumista.

"Kekkos-patsas palaa siis takaisin Ouluun aitoina jäännöksinä", kertoo tapahtuman puuhamies Kari Blomster.

Hän ja tiettävästi dokumentaristi Matti Ollikainen ovat ainoita, joilla on tallella palasia alkuperäispatsaasta.

"Kävimme toisistamme tietämättä hakemassa niitä sieltä Oritkarin rannasta. Matti siirsi tämän suuren nenän henkilöautossaan kotiinsa, ja hän kävi jopa myöhemmin sitä tarjoamassa takaisin Matias Keskiselle. Hän ei sitä halunnut."

"Patsaan rikkoutuminen oli varmasti kipeä asia taiteilijalle, joka oli rakentanut sitä yli kymmenen vuotta", kertoo Blomster.

Tapaus on esimerkki ajasta, jolloin elettiin kylmän sodan loppuhetkiä ja Kekkosen perintö oli vielä käsittelemättä. Tähän liitettynä kansantaide ja Gorbatshovin vierailu, niin törmäys oli väistämätön.Aihe ei anna rauhaa


Matti Ollikainen ja Kari Blomster tapasivat toisensa vasta tämän vuoden keväänä, kun jälkimmäinen järjesteli saman asian tiimoilta tapahtumaa Rantsilan omakustanne- ja pitäjäkirjapäiville.

"Meidän Oulun Urho -esityksemme on esi-ite-taiteilija Matias Keskisen marttyyritarina. Hän ei saanut ainakaan 80-luvun Oulussa ymmärrystä, joten me haemme sitä hänelle. Samalla tämä on nykykansantaiteen aukikirjoittamista. Keskinen oli tyypillinen ite-taiteilija, joka oli sodan käynyt, etulinjan mies. Hänen luovuutensa pulppusi usein taisteluiden traumoista, ja hänen yhteytensä kansalliseen identiteettiin rakentui ehkä nimenomaan Kekkosen kautta."

Oulun Urho -poikkitaiteellisessa esityksessä nähdään kaksi Matti Ollikaisen tekemää dokumenttifilmiä, joista toinen,Visiitti, on ennalta näkemätön. Lisäksi esillä on vuolijokislähtöisen toimittaja-kriitikko Kari Kemppaisen diakuvia, joissa nähdään pään jäännöksiä Oritkarin rannalta. Lisäksi Kari Blomster esittää kirjoittamiaan ja säveltämiään runoja.

"Tuomme näytille historiallista ajankuvaa, esimerkiksi Ollikaisen filmissä nähdään pätkiä Gorban Oulun-vierailusta. Tuon ajan läpikäymisen kautta, voimme ymmärtää Kekkos-patsaan kohtalon laajemmassa yhteydessä," Blomster kiteyttää.

"Syy aiheen ajankohtaisuuteen on ite-taiteen nousu 2000-luvulla. Uskon myös, ettei aihe anna rauhaa, ennen kuin se on käsitelty tarpeeksi monta kertaa. Kyse on myös jokaisen oikeudesta taiteeseen."

Oulun musiikkivideofestivaalit alkavat tänään. Oulun Urho -trubaduurishow torstaina 6. syyskuuta kello 20 Nukun isossa salissa, Hallituskatu 7, yhteistyössä Muusajuhlien ja Huutomerkki ry:n kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image