Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Oulun ja Jy­väs­ky­län yli­opis­toil­le yh­tei­nen 1,2 mil­joo­nan euron ra­hoi­tus kvant­ti­las­kel­maan

Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa alkaa Business Finlandin rahoittama kahden vuoden mittainen yhteishanke, joka keskittyy kvanttilaskennan sovellutuksiin, algoritmeihin ja kvanttiohjelmistojen tutkimukseen. Hanketta rahoittaa Business Finland 1,2 miljoonalla eurolla.

Yliopiston tiedotteen mukaan hankkeella on laajaa yhteistyötä yritysten kanssa. Yhteistyökumppanit pääsevät testaamaan ja kehittämään omista lähtökohdistaan nousevia kvanttilaskennan käyttötapauksia. Yhteistyössä on mukana kvanttilaskennan tulevia soveltajia finanssi- ja lääkekehitysaloilta, konsulttiyrityksiä ja kvanttiteknologiayrityksiä.

Hankkeen kerrotaan edistävän suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä lisäämällä tietoa siitä milloin ja mihin tarkoituksiin kvanttilaskentaa kannattaa hyödyntää.

Kvanttilaskennan poikkitieteellisen luonteen mukaisesti hankkeessa on mukana fysiikan, sovelletun matematiikan, tietojenkäsittelytieteen, sekä viestintäteknologian tutkijoita yli tiedekunta- ja yliopistorajojen. Oulun yliopiston Kvantum-instituutti on merkittävästi tukenut hankkeen valmistelua.