Ou­lu­lais­kir­jai­li­jat osal­lis­tu­vat kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­hank­kee­seen twiit­ti­tai­de­teok­sel­la – twiit­te­jä jul­kais­taan vuoden ajan

Oululaiskirjailijat osallistuvat Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen twiittaamalla.

Sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen aloittaa 20x26-teoksen 1. helmikuuta. Hän twiittailee myös viikoilla 25 ja 45.
Sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen aloittaa 20x26-teoksen 1. helmikuuta. Hän twiittailee myös viikoilla 25 ja 45.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Oululaiskirjailijat osallistuvat Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen twiittaamalla.

Taideteos 20x26 muotoutuu vuoden aikana, kun Oulun kirjailijaseuraan kuuluvien kirjailijoiden, sarjakuvataiteilijoiden ja kuvittajien kirjoituksia ja kuvia julkaistaan yhteisöpalvelu Twitterissä päivittäin 1.2.2019–31.1.2020.

Taiteilijoita on mukana 20, ja heistä jokainen tekee 26 twiittiä. Viestejä julkaistaan tilillä Oulu2026 yhdestä kahteen päivässä.

Idea twiittitaideteoksesta on lähtöisin Oulun kirjailijaseurasta.

– Kirjailijaseura tähtää jo olemassaolollaan siihen, että kaupungin kulttuuri-identiteetti voimistuisi. Haluamme osaltamme edistää Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta, sanoo Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja, kirjailija Antti Leikas.

Kaupungin kulttuurijohtajan Samu Forsblomin mielestä taideteos tuo esille uudella, raikkaalla ja suurelle yleisölle saavutettavalla tavalla kirjallisuutta, Oulua ja pohjoisen sielunmaisemaa. Lisäksi hanke yhdistää taidetta ja teknologiaa, mikä sekin on yksi kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoitteista.

– Kyse on taiteellisista sisällöistä, joissa twiitti on väline, Forsblom lisää.

Taideteoksen kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 22 000 euroa.

– Summa vastaa noin kahden laadukkaan sinfoniakonsertin kustannuksia tai keskisuuren kaupungin järjestämän ilmaistapahtuman kuluja, Forsblom suhteuttaa.

Taideteoksen tekijät twiittaavat sanoin tai kuvin aiheista, jotka mukailevat löyhästi Oulun kulttuuripääkaupunkihakemuksen teemoja. Lähtökohtina ovat luonto, kaupunkiympäristö, reuna-alueet ja yhteisöllisyys.

– Jokaisella taiteilijalla on silti vapaus twiitata asioista, jotka he kokevat tässä kaupungissa itselleen tärkeiksi, Leikas sanoo.

Taiteilijat esitellään oman viikkonsa alussa Oulu2026-hankkeen somekanavilla Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Twiitit kerätään myös talteen myöhempää käyttöä varten.

– Ajatuksena on, että twiitit jatkavat elämäänsä jossain muodossa – esimerkiksi painettu teos olisi herkullinen. Vähintäänkin niitä hyödynnetään kulttuuripääkaupungin hakuasiakirjassa, Forsblom sanoo.

Teoksen aloittaa sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen 1.2.2019. Viimeisen twiitin kirjoittaa kirjailija Katariina Vuori 31.1.2020.