Kolumni

Oulu tuottaa osaavaa ja tun­nus­tet­tua kult­tuu­ri­vä­keä – ja sitten moni heistä muuttaa pois

Oulu tuottaa osaavaa ja tunnustettua kulttuuriväkeä. Liki kaikista kuviteltavissa olevista taiteen muodoista löytyy vähintäänkin kansalliseen huippuun lukeutuvia tekijöitä, jotka ovat tavalla tai toisella oululaisia.

-

Merkille pantavan usein he ovat oululaislähtöisiä tai -taustaisia – toisin sanoen ihmisiä, jotka ovat joskus asuneet Oulussa ja muuttaneet pois.

Oulussa nuorelle taiteilijalle on tarjolla opetusta ja kehittymisen mahdollisuuksia, joiden perässä kaupunkiin saavutaan kauempaakin. Syystä tai toisesta pitovoima ei monesti sen pitemmälle riitä. Kykyjä karkaa etupäässä pääkaupunkiseudulle.

Usein selityksenä on se, että uralla eteneminen edellyttää olemista siellä, missä tapahtuu. Oulu ei kuulu niihin paikkoihin.

Oulun kulttuuripääkaupunkihanke on kunnianhimoinen siinä mielessä, että kaupunki on tällä hetkellä hankala mieltää kulttuurikaupungiksi ensinkään. Taiteilijoiden joukkopako on yksi näkyvä osoitus siitä, että kasvunvaraa riittää.

Vetävä kulttuurikaupunki on tenhoava ympäristö moninaisille toimijoille. Sellainen voi kilpailla maailmanluokan huippuosaajista alaan katsomatta. Veto- ja pitovoima heijastuvat parhaimmillaan kaikkialle.

Oulussa kulttuuripääkaupunkihakemusta on valmisteltu pitkään ja hartaasti – ja hyvin salamyhkäisesti. Pian kortit on lyötävä pöytään, kun asiakirjojen salailulle ei ole enää vähäisiäkään perusteluja.

Sopii toivoa ja edellyttää, että suunnitelmiin on piirretty selkeät askelmerkit siitä, kuinka Oulu voi kehittyä pysyvästi kulttuurikaupungiksi, joka alkuunsa houkuttelee edes useamman kulttuurihuipun pysymään näillä main. Jos on tekijöitä, syntyy myös taidetta ja kulttuuria, joiden vaikutukset voivat edelleen heijastua laajemminkin.

Jo väkimäärä sanelee sen, että maailman metropolien pöhinän kanssa Oulun on hankala kilpailla. On siis oltava jotain muuta.

Mitä virkamiesvalmistelussa on Oulun valteiksi keksitty? Sen on määrä selvitä ensi viikolla, kun kulttuuripääkaupunkihakemuksen yksityiskohtia on viimein pakko julkistaa.