Kolumni

Ou­lu-huu­maa an­sai­tus­ti

Kulttuuripääkaupunkivuodessa ei nimestään huolimatta ole kyse pelkästään kulttuurista. 2026 vuoden on tarkoitus jättää jälkensä vähän kaikkialle.

Harvemmin on Oulu ollut maanlaajuisesti yhtä monen huulilla kuin viime viikkoina.

Kirjoittaja on Forum24:n päätoimittaja.
Kirjoittaja on Forum24:n päätoimittaja.

Ensin oululainen Blind Channel nostatti suorastaan viisukiiman koko maahan. Sitten Oulu meni ja voitti Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin vuodelle 2026.

Tekee hyvää olla välillä positiivisten uutisten keskiössä.

Viime kuukaudet Oulun huonosta veto- ja pitovoimasta on puhuttu kiivaan yliopistokeskustelun ympärillä niin paljon, että jo kaupungin yleisen maineen vuoksi on hyvä puhua välillä jostain muusta. Tarpeeksi kauan kun hokee, että Oulu ei houkuta ketään, väittämästä on vaarassa tulla totta.

Kulttuuripääkaupunkitittelin voittaminen sai kaupunkilaisilta pääasiassa riemastuneen vastaanoton. Epäilijöitäkin riittää, eikä se ole mikään ihme.

Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeelle on hahmoteltu 50 miljoonan euron budjettia, josta Oulun kaupungin osuus on 20 miljoonaa, valtion 20 miljoonaa ja loput rahasta pitäisi saada yksityiseltä sektorilta.

Summat kuulostavat hurjilta, kun samaan aikaan kaupungissa on menossa tiukka säästölinja.

Hanketta on kuitenkin syytä verrata Turun vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Siellä vastaava kulttuuripääkaupunkihanke söi 55 miljoonaa euroa, mutta Turun yliopiston tutkimuksen mukaan hanke kuitenkin tuotti aluetalouteen 260 miljoonaa euroa.

On hyvä muistaa, että kulttuuripääkaupunkivuodessa ei nimestään huolimatta ole kyse pelkästään kulttuurista. 2026 vuoden on tarkoitus jättää jälkensä vähän kaikkialle.

Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että yhtäkään kiveä ei jätetä kääntämättä. Vastikään haastattelemani Oulun Matkailun toimitusjohtaja Päivi Penttilä kertoi, ettei VisitOulu ole vielä ollut mukana suunnittelemassa hanketta. Oululla ei ole varaa jättää yhtään toimialaa hankkeen ulkopuolelle – etenkään matkailua.

Tärkeää on myös se, että kaiken salailun jälkeen ihan tavallisetkin oululaiset innostuisivat hankkeesta. Siinä on työryhmälle pähkinä purtavaksi.