Koti: Monille ou­lu­lai­sil­le tutun Markus H. Kor­ho­sen kult­tuu­ri­ko­ti rönsyää tu­han­sia esi­nei­tä

Mielipide: Näy­te­tään, että Oulussa osataan sekä pyö­räil­lä että säh­kö­pot­ku­lau­tail­la fik­sus­ti

Kolumni

Otakko räl­läk­kää vai kau­lin­ta käteen?

-

Arkea voi lähestyä monin eri tavoin. Näkökulman voi poimia esimerkiksi keittiöpsykologiasta tai katsoa tilannetta autotallimentaliteetilla. Molemmat vinkkelit ovat hyviä ja pitävät sisällään paljon tarttumakohtia.

Varoituksena heti alkuun, että tämä kirjoitus pitää sisällään pari pitkää listaa. Joskus nimittäin tuntuu siltä, että koko elämä on pelkkää listaa, jota ruksitaan toteutuneeksi päivä toisensa jälkeen. Listatessa tuli mietittyä asioita syvällisemmin.

Mitä kaikkea ihminen ympärilleen tarvitsee? Välillä kädet ovat taikinassa, välillä rasvassa ja liassa. Jos uskaltaa heittäytyä epämukavuusalueelle, oppii paljon sekä itsestään että rinnalla kulkevista ihmisistä. Minä viihdyn hyvin sekä autotallissa että keittiössä.

Olen ajanut traktoreilla, pannut palasiksi vanhoja huonekaluja ja koonnut ne pala palalta uudelleen. Olen rakentanut taloja ja purkanut niitä. Olen nostattanut taikinoita liinan alla ja mehustanut päivätolkulla marjoja. Olen omistanut jopa neljä pakastinta. Olen syönyt lasten kanssa pikkuleipätaikinaa ja nauraa kihertänyt siinä samalla.

Sitten ne listat. Työkaluluettelosta tuli yllättävän pitkä. Puukko, vasara, sikli, toho, ruuvimeisselit, taltat, rautakanki, sorkkarauta, ilmastointiteippi, nippusiteet, rullamitta, hohtimet, tunkki, rälläkkä, akkulaturi, listat, jakoavaimet, maalaustyökalut, kuulosuojaimet, akkuporakone kaikkine terineen ja herkkuineen, sirkkeli, moottorisaha, raivaussaha, painepesuri, ruuvipenkki, rakotulkki, räikkäsarja hylsyineen, kuorimarauta, hitsauskone, hiomakone ja viimeisenä muttei lainkaan vähäisimpänä työntömitta.

Keittiölistaus on hieman lyhyempi, mutta kaikki sillä olevat tavarat sitäkin tärkeämpiä. Filerointiveitsi, kokkiveitsi, teroituspuikko, nuolijat, juustohöylä, kuorimaveitsi, leikkuulaudat, lihanuija, perunansurvin, parit kauhat, kattilat ja kulhot, sähkövatkain, kakkuvuokia, haudutuspata,  mehumaija ja suppilo. En tiedä, lasketaanko mummun puista kaulinta tähän listaan mukaan, mutta se on varmaan tärkeintä koko keittiössä. Listalla eivät ole nuotiovärkit. Niistä kirjoitan tarkemmin joku toinen kerta.