Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Op­po­si­tio­joh­ta­ja Tsi­ha­nous­ka­ja: palaan Val­ko-Ve­nä­jäl­le sitten, kun se on tur­val­lis­ta – vi­ran­omai­set syyt­tä­vät op­po­si­tio­ta val­lan­kaap­paus­pyr­ki­myk­sis­tä

Perjantaina Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja piti tiedotustilaisuuden Liettuassa ja kertoi, että pelon yli on astuttava ja mentävä eteenpäin. Samana päivänä Valko-Venäjällä kuulusteltiin uusia vaaleja vaativia opposition jäseniä.

Valko-Venäjän mielenosoittajat pitelivät kuvaa oppositiojohtajasta Svjatlana Tsihanouskajasta viikon alussa pidetyssä protestissa Minskissä.
Valko-Venäjän mielenosoittajat pitelivät kuvaa oppositiojohtajasta Svjatlana Tsihanouskajasta viikon alussa pidetyssä protestissa Minskissä.
Kuva: TATYANA ZENKOVICH

Valko-Venäjän opposition johtaja ja presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja kertoi tiedotustilaisuudessa perjantaina, että hän palaa Valko-Venäjälle heti, kun se on turvallista.

Tsihanouskaja lähti 9. elokuuta järjestettyjen presidentinvaalien jälkeen Liettuaan, mikä on aiheuttanut kysymyksiä hänen turvallisuudestaan.

– Uskon, että jokainen maassani tuntee pelkoa ja on peloissaan nyt, mutta meidän tehtävämme on astua pelon yli ja mennä eteenpäin.

– Mitä tulee uhkauksiin, en haluaisi keskustella tästä juuri nyt, vastasi Tsihanouskaja englanniksi toimittajan pyynnöstä.

Venäjä ei ole ottanut yhteyttä Tsihanouskajaan

Tsihanouskaja sanoi tiedotustilaisuudessa, että valkovenäläiset haluavat vaalit, jotka ovat vapaat ja reilut. Kysyttäessä sanktioista hän korosti uudelleen sitä, että ulkomaiden täytyy kunnioittaa maan tahtoa.

– Niin kuin olen sanonut muutaman kerran, kehotan kaikkia maita kunnioittamaan maamme suvereniteettia ja kunnioittamaan kansamme päätöstä.

Valko-Venäjän naapuri, ja vahva liittolainen, Venäjä on ilmoittanut antavansa sotilaallista apua maan hallitukselle ja nykyiselle johtajalle Alexandr Lukashenkolle. Tsihanouskaja kertoi perjantaina, että Venäjä ei ole ottanut yhteyttä hänen kampanjatiimiinsä.

Perjantaina Tsihanouskaja julkaisi videoviestin, missä hän kehotti useampia valtion työntekijöitä liittymään lakkoon.

Kaksi opposition neuvoston jäsentä oli kuultavana perjantaina

Saman päivänä kun oppositiojohtaja Tsihanouskaja piti tiedotustilaisuutta Liettuassa, kahta Valko-Venäjän opposition johtavaa jäsentä kuulusteltiin rikostapauksessa, jossa opposition perustamaa koordinointineuvostoa syytetään pyrkimyksestä kaapata valta.

Useat kannattajat saattoivat perjantaina Maksim Znakin ja Sarhey Dyleuksin kuulusteluihin. Päästyään kuulusteluista Znak sanoi, että heillä oli ollut tuottava keskustelu, eikä nähnyt perusteita pidätykselleen.

– Annoimme selityksen ja jatkamme työskentelyä.

Koordinaationeuvosto perustettiin tällä viikolla. Komitea kuvaa tavoitteekseen neuvotella vallan siirrosta Valko-Venäjän suurimman poliittisen kriisin keskellä sitten Neuvostoliiton romahtamisen.

Neuvosto, joka koostuu kymmenistä korkean profiilin henkilöistä, mukaan lukien Nobelilla palkittu kirjailija ja maan pääteatterin päällikkö, sanoo, että sen tavoitteet ovat rauhanomaiset ja lailliset.

EU ei hyväksy rikostutkintaa

Syyttäjät aloittivat torstaina tapauksen käsittelyn. He väittivät, että uusia vaaleja vaativa neuvosto perustettiin, jotta voitaisiin kaapata valta.

Euroopan unioni vaatii rikostutkinnan lopettamista.

– Odotamme Valko-Venäjän viranomaisten lopettavan rikostutkinnan ja sen sijaan aloittavan vuoropuhelun siirtyäkseen rauhanomaista reittiä ulos nykyisestä kriisistä, totesi EU:n ulkopolitiikan edustaja Nabila Massrali.

26 vuotta vallassa ollut Lukashenko julistettiin 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi. Sen jälkeen kymmeniätuhansia mielenosoittajia on astellut kaduilla ja julistanut vaalien olleen vilpilliset.