Vankinuoret pe­rus­kou­lus­ta: Meidät nähtiin vain on­gel­ma­kimp­pui­na

Erityisluokanopettaja Tanja Äärelän luento veti salin täyteen KUVA: Teemu Hassinen
Opettajat 1.2.2014 14:34
Antti Karvonen

Nuorten vankien tarinoissa korostuu lähes poikkeuksetta kokemus siitä, kuinka heidät on nähty vain ongelmakimppuina.

"Nuorten pinnistelyä ja positiivisia ominaisuuksia ei ole usein huomioitu lainkaan. Monet kokivat, että aina vain kerrottiin miksi he ovat huonoja ja mitä he ovat tehneet väärin. Tämä on suuri haaste opettajille", erityisluokanopettaja Tanja Äärelä Rovaniemeltä sanoi Opettajainpäivillä Oulussa.

Tanja Äärelän luento nuorista vangeista veti Pohjankartanon ison salin täyteen. Hän esitteli opettajille väitöskirjaansa, jonka aiheena olivat nuoret vangit ja heidän kokemuksensa peruskoulusta.

"Nuorten vankien tarinoissa on nähtävissä, kuinka ongelmat saavat alkunsa usein vaikeista perheoloista. Perhe-elämä on usein kaoottista. Kun lapsi sitten saapuu kouluun, tapahtuu eräänlainen kahden maailman yhteentörmäys."

Itsetunto jäänyt vahvistamatta peruskouluaikana

Äärelä toimii Rovaniemen sairaalakoulussa. Ammattinsa ohella hän alkoi suorittaa tutkimusta nuorista vangeista ja haastatteli väitöskirjaansa varten 29 vankia Pelson ja Oulun vankiloissa. Iältään haastatellut olivat 17-21-vuotiaita, monet vasta peruskoulunsa päättäneitä.

"On surullista nähdä kuinka monet vangit ovat käyneet läpi kaikki yhteiskunnan keinot auttaa heitä sopeutumaan ja silti he ovat päätyneet vankilaan."

Äärelä korostikin uusimmissa tutkimuksissa tehtyä havaintoa siitä, kuinka niin sanottu positiivinen vahvistaminen saa aikaan parempia tuloksia kuin rangaistuksiin painottuva suhtautuminen.

"Toki on olemassa joukko, joihin perinteiset rangaistukset tehoavat hyvin. Kuitenkin ne nuoret jotka päätyvät lopulta vankilaan ovat tavallisten kurinpitokeinojen ulottumattomissa. On äärimmäisen tärkeää pystyä vahvistamaan heidän itsetuntoaan erityisesti peruskoulussa."

Kirjoittaja on OAMK:n opiskelija.

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Elämä pilalla"
Ei kannata ankkuroitua ja käpertyä kokemiinsa vääryyksiin, nöyryytyksiin, ja henkiseen väkivaltaan, vaan on suunnattava eteenpäin tuijottamatta menneisyyteen.
Käsittele nuo tapahtumat mielessäsi sen valossa, että ne olivat kiusaajien alhaisesta tyhmyydestä aiheutuneita.
Tapahtumat eivät unohdu koskaan, mutta ne voi työntää taka-alalle pois vaivaamasta jatkuvasti.
Voit ryhdistäytyä tiedostamalla, että sinulla on samanlainen ihmisarvo kuin muillakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan se on jonkun toisen syytä. Ittessä ei ole mitään vikaa... Vankilat on muutenkin syyttömiä täynnä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että vahvistettava ja kannustettava. Ei sitä aiheetta pysty, itse se on niskasta otettava kiinni ja ryhdistäydyttävä. Ei ainakaan opettajan vastuulle tule tätä sysätä, tavan koulunpidossa jo työtä tarpeeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Käyneet läpi kaikki yhteiskunnan keinot..." Monellako on takana pakkohuostaanotto tms.traumaattinen kokemus jossa vanhemmat on sivuutettu tai heistä on tehty epäkelpoja kansalaisia? Miksei tämä yhteiskunta tue vanhempia kasvattamaan lapsiaan?? Miksei koulukiusaamisiin pystytä puuttumaan jos kiusaajien vanhemmat on ylempää yhteiskuntaluokkaa kuin kiusatun?? Heikommassa asemassa olevat vanhemmat ei useinkaan pysty näihin puuttumaan tai jos yrittävät niin heidät tyrmätään esim.sanomalla että lapsessa on jotain vialla tai lapsen kotioloissa on vikaa.Moniko lapsi on tälläisessa tilanteessa joutunut huostaanotetuksi vaikka vanhemmat olisivat ihan hyvin perusasiat hoitaneetkin??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nih, tulihan se sieltä. Yhteiskunnan vika siis. Jos jotku vaan häiriköi ja tekee rikoksia niin se nyt vaan on realismia että nähdään se ongelmana. On olemassa aina tietty osa jota ei voi parantaa kaidalle polulle ja tämä sakki kuuluu vankilaan eikä mihkään muualle. Tämä rikollisten paapominen alkaa jo peruskoulusta ja jatkuu niin kauan kunnes luonnon oma kiertokulku tavalla tahi toisella vie voiton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ainakin minun lapsuudessani ongelmanuoret olivat ihan oikeastikin ongelmallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin Äärelän tutkimuksesta heti sillon kun se imestyi ja oon usein sen jälkeen viitannut kyseiseen tutkimukseen tavallisten nuorten kokemuksista. Hämmästelen sitä miksi opettajat ei näe sitä, että lapset ja nuoret ovat yksilöitä ja näin heidät pitäisi myös kohdata yksilöinä, eikä samaan lokeroon koteloituina ongelmakasoina. Opettajilla on oikeesti valtavan iso merkitys siihen, millaiseksi lapsen ja nuoren näkemys itsestä muodostuu..ja se näkemyshän ohjaa nuoren toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikessa asioiden parantamisessa on kyse investoinnin tuottavuuden arvioimisesta. Kannattaako muutamaan prosenttiin (promilleen?) väestöä satsata jos heistä sen jälkeen pelastuu vain muutama? Moraalisesti kyllä mutta kansantaloudellisesti?
Vähän sama asia kuin tieliikenne. Toki me saadaan aikaan liikenneolosuhteet sellaisiksi että ei tule yhtään kolaria mutta montako ksanttimiljardia se maksaisi? Pitäisikö sittenkin säästää voimavaroja muualle ja sallia muutama kopsaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin menetin itsetuntoni nuorena, mutta koulukiusaamisesta ei silloin kuitenkaan puhuttu. Hautasin traagiset kokemukseni sisälleni ja kannan niitä mielessäni lopun ikääni. Kukaan ei silloin kuunnellut eikä ymmärtänyt hätääni. Kiusaamiseen yhtyi jopa opettajani. En pysty koskaan antamaan sitä anteeksi. Miksi näin piti tapahtua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmiset eivät ymmärrä erilaisuuttasi. tämä on nykyajan syrjintää. tätä pitäisi tutkia enemmän. voin tutkimattakin tulla siihen tulokseen että vaikutus nuoren elämään on suuri. jos ei ymmärretä mitä toinen ajattelee, eikä se toinen ole niinkuin muut, henkisesti, aletaan syrjiä ja kiusata. jopa opettajat tekevät sitä. pitäisi joku laki säätää tälläisten tapausten varalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image