Sa­no­ma­leh­ti­viik­ko: Kynät sauhuavat ja juttuja syntyy

Oulun Normaalikoulun 4B-luokka kirjoittaa Meidän Juttu -verkkolehteen. Ryhmätyönä tehtävien artikkelien aiheet ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Yksi juttu kertoo kahden tähden sulautumisesta yhteen vuonna 2022, toinen esittelee talviulkoilulajeja ja kolmannessa haastatellaan oman koulun henkilökuntaa. KUVA: Henrika Palokangas
Opettajat 29.1.2017 7:00
Henrika Palokangas

Oulun Normaalikoulun 4B-luokan reportterit tekevät juttuja lasten ja nuorten Meidän juttu -verkkolehteen.

Oulun Normaalikoulun 4B-luokan äidinkielentunnilla on innostunut ilmapiiri. Oppilaat ovat pienissä ryhmissä levittäytyneet luokkaan ja koulun aulaan. Ruutuvihkot täyttyvät suunnitelmista. Syntymässä on sisältöä Meidän juttu -verkkolehteen.

Kymmenvuotiaiden Iida Ryhäsen, Ellen Koppelon ja Hanna Honkasen artikkelin aiheena on oman koulun keppihevoskisat.

–Opettaja ehdotti aihetta, koska se on ajankohtainen. Kisat pidetään koulussa tällä viikolla, tytöt kertovat.

Jutunteko on aloitettu viikko sitten ja kynät sauhuavat hyvää vauhtia.

Koska kyse on ryhmätyöstä, tytöt ovat tehneet työnjaon. Iida kuvaa, Ellen haastattelee kilpailijoita ja Hanna kirjoittaa muistiinpanoja kisoista. Nuoret reportterit pääsevät jutunteossa suljettujen ovien taakse.

–Saimme erikoisluvan seurata kisoja ja tehdä juttua. Muita katsojia kisoihin ei päästetä, koska kilpailijoille annetaan rauha keskittyä.


Meidän juttu
on Sanomalehtien Liiton tuottama verkkolehti, jonka kirjoittajiksi ja lukijoiksi ovat tervetulleita koko Suomen lapset ja nuoret. Sisältöä lehteen tuotetaan koulun oppitunneilla.

Jutun teon ohessa oppilaat tutustuvat median käyttöön ja tiedonhankintaan. Myös huomenna maanantaina alkava Sanomalehtiviikko sattuu hyvin 4B-luokan ohjelmaan.

Iida, Ellen ja Hanna ovat jo ennestään tutustuneet ja lukeneet sanomalehtiä ja katsoneet televisiosta uutisia.

–Kun lukee ja seuraa uutisia, oppii tuntemaan maailmaa, tytöt pohtivat.

Meidän juttu tarjoaa pikku reporttereille mahdollisuuden kehittää osallistumisen, vaikuttamisen ja yhteistyön taitoja. Tärkeässä roolissa on myös medianlukutaidon opettelu.

–Mielestäni nelosluokkalaiset tavoitetaan parhaiten tekemisen kautta. Olemme käsitelleet esimerkiksi medialukutaitoa, tiedonhaun lähdekriittisyyttä sekä miettineet yhdessä, onko netistä löytynyt lähde luotettava, 4B-luokan opettaja Juulia Määttä kertoo.

Tammikuisena iltapäivänä koko luokka on täydessä työn touhussa. Juulia Määttä muistelee joulunalusaikaa, jolloin hän ehdotti luokalle osallistumista Meidän juttuun.

–Se oli aika yksimielinen päätös, oppilaat lähtivät tosi innoissaan mukaan!

Meidän juttu

  • Meidän juttu on Sanomalehtien Liiton verkkolehti, johon lapset ja nuoret voivat tehdä henkilöhaastatteluita, kolumneja, uutisia ja arvioita koulun oppituntien aikana.
  • Verkkolehden artikkeleita julkaistaan vuoden aikana myös Kalevan Pikkusessa.
  • Meidän juttu on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Verkkolehti ilmestyy koko juhlavuoden ajan.
  • Verkkolehden jutut on jaettu kahdeksan kategoriaan: uutiset, suhteet, oma keho, urheilu, innostu, vaikuta, tekniikka ja media.

  • Kurkkaa juttuja osoitteesta www.meidanjuttulehti.fi Verkkolehti Meidän jutun projektipäällikkö Piia Hietamäki vierailee Opi-päivillä Kalevan osastolla.
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image