Pidentyneet oppitunnit pilaavat sisäilmaa

Oppituntien pidentyminen vaikuttaa luokkahuoneiden sisäilmaan. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Opettajat 1.2.2014 11:17 | Päivitetty 1.2.2014 11:19
Raija Kurki

Alun perin oppitunnin pituus oli 45 minuuttia, nyt 75 minuuttia. Ilmanvaihto ei pysy muutoksessa mukana, kertoo työhygieenikko Tuomo Lapinlampi Oulun alueterveystyölaitokselta.

Ihmisen läsnäolo huoneessa vaikuttaa huoneen hiilidioksidipitoisuuteen. Isoihin pölyhiukkasiin auttaa siivous.

Pienhiukkaset sen sijaan eivät poistu kuin tuulettamalla tai ilmanvaihdolla.

Jos rakenteissa on hometta, alipaineinen ilmastointi ”lypsää” sen kaiken sisäilmaan. Vaurioituneet melun- ja palontorjuntaan käytetyt mineraalivillat, esimerkiksi vanhat akustolevyt, syöksevät hengitysilmaan kuituja.

Muovimattojen pehmittimissä on ftalaatteja. Linoleumissa ja huonekalujen MDF-levyissä on puuainesta, jotka huokuvat ilmaan pienhiukkasia.

Epäpuhtauksien mittausmenetelmät puuttuvat

Henkilökunta on otettava mukaan sisäilmaongelmien selvitykseen, sanoo Lapinlampi. Kun työntekijät oireilevat, ihannetapauksessa tehdään systemaattinen selvitys yhteisesti hyväksytyillä mittausmenetelmiä.

Lausunnot ovat selviä ja ne sisältävät suositukset jatkotoimenpiteiksi.

Päätöksentekijät ovat prosessissa mukana, tieto kulkee ja henkilökunnalle järjestetään palautetilaisuus. Kun kaikilla osapuolilla on yhteinen näkemys ongelman luonteesta ja korjauksista, korjaukset tehdään ja niiden onnistumista seurataan.

Ongelmana vain on, että yhteisesti hyväksyttyjä mittausmenetelmiä sisäilman epäpuhtauksien mittaamiseksi ei paljon ole. Työterveyslaitoksella on kerättynä joitakin toimistoille sopivia viitearvoja, mutta sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysopasta ja sisäilmaluokitusta ollaan juuri uusimassa.

Oirehtiville tulossa apua

Sisäilmaoireiden takia tutkituista vain 15 prosentilla todetaan diagnosoitavia astma- ja allergiaoireita. Loput 85 prosenttia jäävät ilman ammattitautidiagnoosia.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on antanut vuosi sitten hallitukselle mietinnön, jossa vaaditaan hallitusta huolehtimaan, että tutkimuksia, hoitoa ja apua saavat myös ne, joiden oireiden lääketieteellisistä syistä ei ole varmuutta.

Kirjoittaja on OAMK:n opiskelija.

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pitkää oppituntia ei voi mitenkään puolustella: se lisää istumista, vähentää jaksamista, vähentää lasten omaehtoista liikkumista jne. Ja kaikki tämä aikana, jolloin valtakunnallisestikin ollaan huolissaan liikalihavuudesta, passiivisen elämäntavan aiheuttamista muutoksista yms. Lisäksi on huomattu istumisen aiheuttavan runsaasti terveysongelmia.

Perusopetuslaki velvoittaa huomioimaan oppilaan iän ja edellytykset sekä oppilaan jaksamisen ja hyvinvoinnin. Myös riittävä lepo ja virkistys tauotusten muodossa tulisi taata oppilaille ja opiskelijoille. Lisäksi olisi otettava huomioon oppilaiden ja opiskelijoiden mielipiteet taukojen pituuksista (pol 47a§ ja lukiolaki 27§). Joten jos pitkä tunti sopii lukioon, se ei tarkoita sen sopivan automaattisesti alakouluunkin.

Vaikka oppilaiden koulupäivä lyhenee, opettajien työpäivä ei lyhene: opettajilla on ns. opetusvelvollisuustyöaika. Oppilaiden päivä lyhenee: "saavat" pienet olla aamu- ja iltapäivähoidossa enemmän aikaa - tai yksikseen... Epäselvyyksiä tämä kuitenkin aiheuttaa myös opettajien työaikaan: miten puuttuva työpanos korvataan? Varsin mielenkiintoisia on eri kuntien käytännöt tässä asiassa... Eikä OAJ puutu asiaan, koska muutamat koulut (etenkin lukiot) pitävät käytäntöä hyvänä. Yläkoulut puolustelevat käytäntöä sillä, ettei ole välituntikärhämiä: no ei kai niitä ole, kun ei ole juuri välituntejakaan!

Miksi koulupäivä lyhenee pitkien oppituntien myötä? Siksi, että välitunteja ei pidennetä, vaikka oppitunteja pidennetään. Jos oppitunti on 45 min, välitunti on 15 min. Jos oppitunti on 75 min, välitunti on 25 min. Oppitunnin ollessa 90 min, välitunnin pitäisi olla 30 min jne. Näin ei toimita. Välitunteihin käytetyn ajan pitää koulupäivän aikana täyttää nämä säännökset: joku välitunti voi olla lyhyempikin, JOS joku välitunti on vastaavasti pitempi.

Miksi mikään taho puutu tähän järjettömään käytäntöön, joka ei oikeasti ole edes opettejien työehtosopimuksen mukaista? OVTES ei tunne 75 min oppitunteja, joten kunnissa tulisi olla kirjallinen paikallinen sopimus, mikäli tällainen käytäntö on kouluihin otettu. Monessako kunnassa kirjallinen paikallinen sopimus on allekirjoitettu? Entä monessako kunnassa huoltajien, oppilaiden ja opettajien mielipide on otettu huomioon, kun 45 min oppitunnit on muutettu 75 min oppitunneiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme juttu, minusta meni vähän otsikon ohi. Ensinnäkin Oulussa on alakouluissa käytössä jopa 90 minuutin oppitunnit, eikä tunnu sisäilma vaivaavan. Ja nykyäänhän ei enää saa edes tuulettaa avaamalla ikkunoita. Varsinainen ongelma ei siis ollutkaan 75 minuutin oppitunnit, vaan koulujen ja ilmastointisysteemien huono kunto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no ei ihme että kännykät alkavat olemaan ongelma, kuka nuori jaksaa todella kuunnella tunnin ja vartin mittaisia oppitunteja koko päivän. Ei mitään hyötyä noin pitkistä tunneista, mutta haittoja näemmä on. Varmasti jatketaan siis tällä huonommalla metodilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koneelliseen ilmanvaihtoon tulisi aina kuulua myös ilman sisäänpumppaus, mielellän vielä puhdistettuna, niin ei tarvitse imeä hometta, pölyä ja radonia seinien läpi. Pienhiukkasia (nokea, siitepölyä) tulee myös ulkoa, joten siihen ei tuulettaminen auta, vaan sisääntuleva ilma pitää puhdistaa suodattimilla.

Tuollainen 75 minuutin oppitunti sopineen liikuntaan ja käsityöhön, harvemmin lukuaineille. Sinänsä en tiedä, miksi oppitunnin pitäisi olla kaikilla juuri 45 minuuttia, ainakin pienemmillä tehokas keskittymisaika on paljon lyhyempi. Opettaja voi kuitenkin omalla toiminnallaan tuottaa vaihtelua ja kenties myös tarkkailla oppilaita, jotta määrää välitunnin silloin, kun siltä tuntuu. Ei sellainen tietenkään ylemmillä luokilla toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin haitta ylipitkistä tunneista on oppilaiden keskittymisen herpaantuminen. Suurin hyöty on se, että opettajien työpäivää voidaan näin hieman lyhentää. Järkevääkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinänsä 75 minuutin oppitunnit ovat ainakin lukiossa erittäin hyvä juttu. Ehtii käydä kunnolla läpi teorian ja sitten vielä tehdä harjoituksiakin. On opettajan työ tehdä tunnista tarpeeksi vaihteleva, ettei porukka nuupahda. Sisäilmaongelmat ovat monimutkainen asia. Monestikaan edes kuntapäättäjät eivät ole kovin hanakoita selvittämään, mistä oireilu työntekijöillä/oppilailla johtuu, koska eihän sitä koskaan tiedä, miten kalliita remontteja/uudisrakentamista tilanne vaatii, jos jotain hälyttävää löytyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se,vaan ylibuukatut luokkakoot! Minimissään ilmavaihtoa pitää olla 6..9 L/s/Sierainpari,joka alittuu varmasti,jos tilassa on suunniteltua enemmän oppilaita.CO2-pitoisuus ei saa nousta yli 1000ppm:n.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsin ensin, että opiskelutekniikka on erilainen kuin ennen ja pääsevät jaloittelemaan välillä, mutta ei kai olekkaan niin? Yli 45 min murrosikäinen paikallaan pulperissa istumassa? Miten ovat jaksaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi peruskouluissa oppitunnit on pidennetty 75-minuuttiin? kun ennen oli oppitunti 45-minuuttua??
Onko Markkinatalous ja Kapitalismi mennyt näin kiireiseksi nykyään?. Silti kouluissa ilmastointia ja lämpötilaa lasketaan säästöjen nimissä?silti jatkuvasti tulee homeisia kouluja esiin vaikka energiaremontteja olisi kouluihin tehty muutama vuosi sitten??
Näinkö yhteiskunta varmistaa että maaseutukoulut lakkautetaan ja suljetaan kun koulut annetaan homehtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ennenmuinoin mentiin välitunnilla ulos eikä jääty lorvimaan käytäville jne. Näin aivot, keho sai happea. Unohtamatta sitä että kouluun tultiin kävellen, pyöräillen tai talvella hiihtäen. Samanaikaisesti kun oppilaat oli ulkona, luokissa järjestettiin tuuletus = ikkunat auki.
Kyllä ennen oli helpompaa ja tehokkaampaa. Muutoinkin oli kuri ja järjestys, kouluruoka maistui eikä siitä valitettu jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen huolestuneena kuunnellut monien koulujen suunnitelmia jopa 1,5 tunnin mittaisista oppitunneista. Murrosikäisiä 35 vuotta opettaneena tiedän, että ilmastointi ei pysty hoitamaan riittävää puhdasta ja raikasta luokkaa, vaan kaikki kärsivät huonosta sisäilmasta ja ovat varmasti päivän päättyessä huonossa hapessa. Hyvä huomio kirjoittajalta. 45 minuuttia on varmasti maksimi intensiiviseen työskentelyyn, sanoo emeritius rehtori yläasteelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, 75 minuuttia keskittyneenä oppimaan. Absurdia ja piittaamatonta. Siihen vielä päälle sisäilma ongelmat. Kyvyttömien käsissä koko koulutouhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin typerä päätös pidentää oppitunteja. Ainakin minulla oli täysi työ pysyä hereillä ja keskittyä jo entisessäkin 45 minuutin oppitunnissa. Jo aikanani kokeiltiin kaksoistunteja ja silloin se toinen puolisko oli pelkkää tuskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin oli tutkimus, että ihmisellä alkaa keskittymiskyky herpaantua uusien asioiden oppimisessa jo 20 minuutin jälkeen. Ei ihme että nykynuoret eivät osaa edes yhdyssanoja, välimerkkejä ja isoja alkukirjaimia lauseiden alussa. Kysymyksissäkin kysymysmerkki ei mene enää lauseen loppuun, vaan heti kysymys-sanan perään, tyyliin "paljonko? kello on"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me riviopettajat emme tälle kouhotukselle saa mitään. Kouluissamme on rehtoreita, joiden pääasiallinen tarve tuntuu olevan koulun "imagon" nosto. Rehtorit keskenään röyhistelevät, mitä MEIDÄN KOULUSSA TEHDÄÄN. Mitä enemmän Kalevan palstoilla uutisia koulusta, sen parempi.
Kun jossakin keksitään jotakin "uutta", sitä pitää päästä kokeilemaan -sekin uhalla, että se ei ehkä sovikaan meidän koululle. Joitakin asioita sovitaan kokeiltavaksi pariksi viikoksi ja yhtäkkiä siitä tuleekin käytäntö.
Riviopettajan on parempi pitää suunsa kiinni -seuraukset näkyvät muuten seuraavan vuoden tuntimäärässä.

Esim. alakoulussa on jo kolmannelta luokalta asti niin paljon "vaihtotunteja" eri opettajien kesken, että näitä "kaksoistunteja" tulee todella vähän käyttöön. Kukaan ei valita siitä, että oppilaat käyttävät parhaimmillaan 5-10 minuuttia luokasta toiseen siirtymiseen kesken tämän hienon kaksoistunnin. Opetus ei pääse alkamaan eli tunnin mitta onkin noin. 35 min! Jopa alle.

Ihmeen vähän huoltajat kommentoivat esim. sitä, että lapsi istuu lähes 40 oppilaan ryhmässä kahden opettajan kanssa. Nykylasten vilkkaus on sitä, että tuollaisessa ryhmässä väistämättä on ääntä, väittää kuka mitä tahansa. Näissä ryhmissä hyvät oppii, kuten ennenkin, heikot putoaa ja keskitasolla olevat putoaa. Tarkkaavaisuutta on vaikeampi ylläpitää isossa porukassa.

Uusia tuulia pitää haistella ja kokeilla. Niistä voi ottaa luokkaan/kouluun sellaisia osia, jotka sopivat koulun arkeen. Jääräpäisesti ylhäältä päin ohjeistamalla näistä ei tule hyviä käytäntöjä. Onko se lause viraston ja koulujen välisestä vuorovaikutuksesta siirtynyt myös kouluille johdon ja riviopettajien välille: Kuullaan, mutta ei kuunnella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:34
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
78
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image