Ope­tus­ma­te­ri­aa­li opettajille

Opettajat 6.1.2015 10:05 | Päivitetty 7.8.2015 15:38
Kaleva

Sanomalehti opetuksessa -julkaisut ovat opettajille tarkoitettuja maksuttomia opetusmateriaaleja.

Opetusmateriaalin on kustantanut Sanomalehtien Liitto

 

Sanomalehtiviikon tehtäväehdotuksia

Näiden vinkkien avulla voitte tutustua eri alueiden lehtiin, vertailla niiden uutisointia ja tarkastella verkko- ja näköislehtien eroja.

Ala- ja esikoulu

Tutustukaa yhdessä erilaisiin sanomalehtiin verkossa ja kokeilkaa lehden tekemistä.
Tehtävävinkit ala- ja esikouluun

Yläkoulu ja toinen aste

Miten uutisprosessissa huomioidaan eri välineet? Miten twitter-uutinen syntyy? Tutustukaa erilaisiin sanomalehtiin verkossa.
Tehtävävinkit yläkouluun ja toiselle asteelle

Tehtäväehdotuksia eri luokka-asteille

Sanomalehtiviikon tehtäväehdotuksia esi-, ala- ja yläkoululaisille sekä toisen asteen opiskelijoille. 2014

 

 

Ilmiöjaksokokeiluja

Sanomalehtiviikolla monet sanomalehdet ja koulut tekevät ilmiöjaksokokeiluja. Kokeilut ovat osa Sanomalehti mukana muuttuvassa koulussa -projektia, jossa sanomalehdet ja koulut ideoivat uudenlaista yhteystyötä opetussuunnitelmien uudistuessa.

Koululaiset muun muassa toimittavat kokonaisen lehden sen rakennetta ja juttutyyppejä noudattaen, iltapäivälehti julkaisee nettitelevisiossaan oppilaiden videoita ja oppilaat järjestävät keskusteluillan kunnan asukkaille.

Tarkempaa tietoa projekteista löydät Uusi ops -sivulta

 

Sanomalehtiviikko 2016: ”Onko tämä totta?”

Materiaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan. Se on suunnattu yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille. Materiaalissa tarkastellaan muun muassa mielipiteen ja faktan eron kaventumista, feikkiuutisia, netin keskustelukulttuuria, mainonnan ja journalismin rajaa sekä totuutta kuvassa.
Materiaali avaa sitä, miten journalismi eroaa kaikesta muusta sisällöstä.

Onko tämä totta? Työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan -oppimateriaali

 

Mediakasvatusmateriaaleja

Vaikuttamisen avaimia nuorisotyöhön 

Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali antaa käytännön työkaluja mediakasvatukseen nuorisotyössä.

Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali on avuksi erityisesti silloin, kun vasta aletaan avata omaa ääntä – kun esiinty­minen ja oman mielipiteen kertominen eivät vielä ole varmalla pohjalla. Materiaali antaa konkreettisia työkaluja oman äänen etsimiseen ja vaikuttamisen taitojen harjoittelemiseen.

Materiaali on julkaistu osana Tampereen yliopiston, Sanomalehtien Liiton ja Aikakausmedian yhteistä Nuoret estradille -hanketta.Hanketta rahoittaa Koneen säätiö. 2015.

Lisätietoja Nuoret estradille -hankkeesta saat Tampereen yliopiston sivuilta

Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali

 

Video-oppimateriaali iltapäivälehdistä

Mikä on skuuppi? Miten juttuja myydään? Saako juorun julkaista? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa uusi Verkon valtiaat -oppimateriaali.

Verkon valtiaat. Miten iltapäivälehti taipuu median murrokseen? -oppimateriaalin avulla voi perehtyä siihen, millainen on iltapäivälehti ja millaiset ovat sen journalistiset käytännöt. Oppimateriaali koostuu kuudesta videosta ja jokaiseen videoon liittyvistä taustatehtävistä.

Jokaisen videon voi katsoa yksittäin, mutta niistä voi myös rakentaa esimerkiksi 1-3 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaali on suunnattu yläkoululaisille.

Videoiden käsikirjoitus ja toimitus Pasi Kivioja, toteutus Endopixel / Marko Valkonen & Renny Järvinen. Videoiden sisällön suunnittelu ja taustatehtävät Hanna Romppainen. Sanomalehtien Liitto / Sanomalehti opetuksessa 2015

Verkon valtiaat. Miten iltapäivälehti taipuu median murrokseen? -oppimateriaali

 

Testi journalismin etiikasta

Nyt voit testata, miten eettinen toimittaja olisit, kun on tilanne päällä. Vastaa rehellisesti kymmeneen kysymykseen, niin saamme selvitettyä moraalisi tason. Testi on suunnattu yläkoululaisille ja sitä vanhemmille opiskelijoille. 2015.

Testaa

 

Lehti nuorten taloudesta

Mun raha on yläkouluikäisille suunnattu teemalehti taloudesta. Lehti käsittelee laajasti nuorten talouteen liittyviä kysymyksiä. Kirjoittajina on toimittajia ja nuoria ympäri Suomen. Lehdessä kerrotaan esimerkiksi 14-vuotiaan toimitusjohtajan arjesta, talouskriisin vaikutuksista yläkouluikäisen elämään ja nuorten unelmatyöpaikoista.

Mun raha -oppimateriaali on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä teemalehden kanssa. Jokaiselle lehden jutulle on omat tehtävät. 2014.

 

Opas mielipidekirjoittamiseen

Inka Mikkosen ja Päivi Lehikoisen kirjoittama Mitä mieltä? Opas mielipidekirjoittamiseen on tarkoitettu pääasiallisesti lukioiden ja toisen asteen opettajille. Oppaassa on paitsi tietoa mielipidekirjoittamisesta ja sen tyyleistä myös runsaasti tehtäväehdotuksia opetuksen tueksi. 2010.

Halutessasi voit ladata painetun version oppaasta täältä.

 

Opas uutisten analysointiin

Uutisten lukutaito. Miten lukea analyyttisesti sanomalehteä on kattava opas uutisten ja uutiskuvien analysointiin. Sisältää runsaasti analysointi- ja harjoitustehtäviä. Suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille. Kirjoittajana Anne Leppäjärvi. 62 sivua. 2014.

 

50 vinkkiä esiopetukseen

50 vinkkiä. Sanomalehti esiopetuksessa -vihkoon on koottu vinkkejä sekä printti- että verkkolehden hyödyntämiseen päiväkodissa ja esikoulussa. Tehtävissä on huomioitu esiopetuksen sisältöalueet. 2014

Halutessasi voit tilata painetun version vihkosta täältä

 

Lukupassit alakouluun

Alakoululaisille suunnatuissa verkkolukupasseissa on hauskoja sanomalehtiin liittyviä tehtäviä. Passeja voi hyödyntää sekä koulujen että toimitusten mediakasvatustyössä. 2014.

Puppe-passi. Tehtäviä 1.–2.-luokkalaisille.

Turre-passi. Tehtäviä 3.–4.-luokkalaisille.

Rolle-passi. Tehtäviä 5.–6.-luokkalaisille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image