Novelli sai pohtimaan auttamista

Saana Sadinmäki, 8D Rajakylän koulusta. KUVA: Jukka Leinonen
Opettajat 10.10.2016 7:05 | Päivitetty 12.10.2016 10:54
Riikka Tuomivaara

Ensi silmäyksellä helppolukuinen juoninovelli, jonka pinnan alta kuitenkin löytyi syvempiä merkityksiä. Tämän vuoden Luetko sinä? -kampanjan novelli haastoi kahdeksasluokkalaiset pohtimaan auttamisen merkitystä lähellä ja kaukana. Hihnan päässä elämä -nimisen novellin kirjoitti Nadja Sumanen.

Novellin nuori päähenkilö päätyy rahaa vastaan ulkoiluttamaan naapurien vanhuksien Pax-koiraa, vaikka ei koirista välitäkään.

Hänen ajattelutapansa muuttuu fundamentaalisesti, joka mielestäni johtuu Paxin onnesta ja innokkuudesta päähenkilön läheisyyteen, sillä kukaan muu ei tunnu olevan kovinkaan innoissaan kertojan läsnäolosta”, kirjoittaa Veera Pelkonen arvostelussaan.

Päähenkilön haave uudesta puhelimesta muuttuu haaveeksi saada koira itselleen. Vaikka novelli keskittyy päähenkilön ja koiran ystävyyteen, liittää Sumanen tapahtumat myös laajempaan auttamisen teemaan päähenkilön vanhempien kautta. Vanhemmat kun eivät innostu parketteja pilaavasta koirasta.

Novellissa kerrotaan myös siitä, miten paljon helpommalta tuntuu auttaa niitä, joiden oikeaa hätää ei näe. Esimerkiksi se, kuinka paljon helpommalta tuntuu ostaa reilun kaupan banaaneja tai ostaa luomuviinejä, kuin auttaa naapuria ottamalla heidän koira kotiinsa asumaan, koska naapurit eivät pysty huolehtimaan enää koirasta”, kirjoittavat Eetu Kamula ja Topias Isopahkala.

Novelli ehdottaa mielestään parasta tapaa kohdella pakolaisia: avoimin mielin”, pohtii Tuva Salmenkivi.

Jessica Vuohelainen
kiteyttää kummankin näkökulman osuvasti: ”On helppoa syrjäyttää se, jotakuta ei tunne tai niitä, joita luulee tietävän liian hyvin.

Myös koiran nimi otettiin useissa arvosteluissa huomioon: ”Nimensä mukaan Pax, latinaksi rauha, tuo sopua kertojan ja vanhempien välille”, kirjoittaa Selina Vanninen.

Päähenkilön identiteetti taas jää arvoitukseksi. ”Sumanen oli tehnyt kiinnostavan valinnan päähenkilön sukupuolen ja nimen suhteen, sillä niitä ei mainittu kertaakaan, joka sai minut hieman hämilleni. Mutta toisaalta se toi mukavaa vaihtelua lukukokemuksiini, ja vapautta omille näkemyksilleni tarinassa”, arvioi Sara Makkonen.

Vaikka päähenkilön kehitys ja novellin sanoma tekivät vaikutuksen, monien mielestä novelli oli liian ennalta-arvattava.

Kun tilanne lopulta kärjistyy novellin loppuhetkillä, jää huippuhetki liian lyhyeksi ja tarinan loppuratkaisu lässähtää”, kritisoi Mariina Niva.

Paxin kohtalo oli pitkään pelkkä mysteeri, kunnes poika huomaa Saulin aseen kanssa pihallaan. Tällöin jännitys nousee nopeasti huippuunsa. Minun mielestäni se tapahtuu liian nopeasti”, kirjoittaa Viljami Karppinen.

Samoilla linjoilla on Pinja Iivari, joka perusteli hienosti myös sitä, miksi ennalta-arvattavuus ei haitannut: ”Novelli oli helposti ennalta-arvattava. Alussa koiria vihaava kertoja. Lopussa koiria rakastava ja ennakkoluulonsa voittanut henkilö. Tämä ei kuitenkaan tehnyt novellista tylsää. Novellin piti kasassa erilaiset käännekohdat, samaistuttavuus ja todentuntuisuus. Novellin tarkoitus ei varmaankaan ole sykähdyttää hienolla tarinalla, vaan saada lukija miettimään omia valintojansa ja päätöksiänsä elämäänsä liittyen.

Arvostelut olivat tänä vuonna erityisen tasaväkisiä ja hyviä tekstejä oli paljon.

Kaleva valitsi valtakunnalliseen loppukilpailuun kolme parasta arvostelua noin 120 tekstin joukosta. Ne kirjoittivat Saana Sadinmäki (Rajakylän koulu), Viivi Seppänen (Myllytullin koulu) ja Silja Penttilä (Espoon International School).

Jatkoon päässeet arvostelut ovat hallittuja kokonaisuuksia, joista löytyy monipuolista pohdintaa - sekä kehuja että kritiikkiä. Novellia arvioitiin juonta liikaa paljastamatta ja analyysi on liitetty mielipiteeseen.

Juttua muutettu 12.10. kello 10.50. Novellia arvioineen Sara Makkosen sukunimi korjattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Loppukilpailuun pääsi kolme tyttöä kirjoituksillaan. Olikohan pojille liian vaikea aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli syyttäjän mukaan äärioikeistolainen – epäilty löytyi kuolleena kotoaan
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
26
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
19
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
16
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
10
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image