Luetko sinä? -kir­joi­tus­kil­pai­lun voitto Ouluun

Riikka-Maria Saukkonen (vas.), Maria Beslic, Maija Turunen ja Irene Härkönen palkittiin keskiviikkona Kalevassa. Stipendi on tervetullut lisä luokkaretkirahastoon. KUVA: Jarmo Kontiainen
Opettajat 31.10.2013 0:01
Elina Ursin

Oulun Myllytullin koulun 8B-luokka voitti kahdeksasluokkalaisten lukemisen ja kirjoittamisen taitojen edistämiseksi järjestetyn Luetko sinä? -kampanjan. Jaetulle toiselle sijalle tuli Pohjankartanon koulun 8A-luokka myöskin Oulusta.

Kampanjassa palkittiin parhaat oppilaiden laatimat novelliarvostelut Noutaja -novellista, jonka oli kirjoittanut viime vuoden Finlandia Junior -voittaja Christel Rönns.

Arviointiraadin mielestä Oulun Myllytullin koulun 8B-luokan Maija Turusen kirjoittama novelliarvostelu erottui eheydellään ykköseksi. Turunen on analyyttinen eikä tyydy vain kuvailemaan novellin piirteitä. Hän pyrkii ymmärtämään novellin kirjoittajan lähtökohtia ja muodostaa tekstistä oman mielipiteensä. Kieli on tehokasta; teksti sanoo pienessä tilassa paljon.

Myllytullin 8B-luokka palkitaan 1 500 euron luokkaretkistipendillä ja Turunen taulutietokoneella. Turusen opettaja on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Irene Härkönen.
”Olen iloisesti yllättynyt voitosta. Kirjoitin omaa arvosteluani koulussa ja jatkoin kotona kahtena yönä. Näköjään olen parhaimmillani keskellä yötä”, Turunen kertoo.

Kampanjan toinen sija jaettiin. Toiseksi kampanjassa sijoittuivat Oulun Pohjankartanon koulun 8A-luokka ja Riihenmäen koulun 8A-luokka Mäntsälästä. Sekä Myllytullin että Riihenmäen luokat saavat 750 euronluokkaretkistipendin.

"Harrastaa selvästi kirjallisuutta"

Arviointiraadin mielestä Pohjankartanon koulun Maria Beslic harrastaa selvästi kirjallisuutta, ja se näkyy tyylissä ja tulkinnassa. Hän löytää novellista omaperäisesti kiinnostavia teemoja. Beslicin äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Pohjankartanossa on Riikka-Maria Saukkonen.

”Oli hienoa pärjätä loppukilpailussa. Teksti syntyi koulussa aika nopeasti. En edes tiennyt, että kirjoititimme kilpailuun. Parhaani tein kouluarvosanan eteen”, Beslic kertoo. Kampanjaan osallistui 15 sanomalehteä ja yli 9 500 kahdeksasluokkalaista. Kalevan levikkialueelta, Oulun eteläpuolelta aina Rovaniemelle saakka kirjoituskisaan osallistui 1 200 kasiluokkalaista. Kalevan levikkialueen esikilpailussa Beslic veti voiton ja Turunen oli toinen.

”Rönnsin novellin lukeneet kasiluokkalaiset käsittelivät teksteissään ystävyyttä, kuolemaa ja luopumista. Osa heistä koki tämänvuotisen novellin nuoremmille lukijoille suunnatuksi. Toisaalta eritasoisten kirjoittajien oli helppo tarttua Noutaja -novelliin”, arviointiraati toteaa.

Luetko sinä? -kampanja on Sanomalehtien Liiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen yhteishanke. Kampanjaan osallistuneet sanomalehdet julkaisivat Christel Rönnsin novellin yksinoikeudella sanomalehdissä, jonka jälkeen oppilaat kirjoittivat novellista arvioita.

Arvosteluraadissa olivat kustannuspäällikkö Mirjam Ilvas Kustannusosakeyhtiö Schildts & Söderströmsiltä, Suomen Lehdistö -lehden toimittaja Riikka Virranta ja Sanomalehtien Liiton yhteyspäällikkö Jonna Tolonen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:08
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen aikoo valittaa sakkotuomiostaan
11:01
Brexit-sopu taas jäissä – pohjoisirlantilainen apupuolue ei hyväksy Boris Johnsonin ja EU:n erosopimusta
10:52
Ruotsissa räjähti E4-tiellä ja Tukholman Södermalmilla, henkilövahingoista ei ole tietoa
10:52
Rajoittavatko Kiiminkijoen tulvat rakentamista? Asiasta keskustelutilaisuus Ympäristötalossa
10:24
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
10:23
Viasat kaappasi jääkiekon MM-kisaoikeudet vuosille 2024–2028 – osa peleistä näkyy maksutta
10:20
EM-paikka toisi pelaajille 100 000 euron bonuksen – voisiko arvokisapaikka tehdä suomalaiselle jalkapallolle saman kuin Calgaryn olympiahopea jääkiekolle? Tilaajille
40
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
37
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
35
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
33
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
17
Eduskunta harvinaisen samoilla linjoilla kaivoslain uudistamisesta: "Monikansalliset yhtiöt ovat kaivaneet rikkauksia maastamme ilmaiseksi"
16
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”
16
"Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaihtokaupaksi yöpaikasta" – Koditon on entistä useammin nainen, mikä tuo uhan väkivallasta ja hyväksikäytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image