Barometri: Opettajien työssä jaksaminen muita aloja heikommalla tasolla

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi koulutuksen tulevaisuuden haasteista Pohjois-Suomen Opettajainpäivillä perjantaina. KUVA: Teemu Hassinen
Opettajat 31.1.2014 18:15
Tuukka Hyttinen

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen esitteli Pohjois-Suomen Opettajainpäivillä opettajien työbarometrin tuloksia avajaisjuhlan yleisölle.

Barometrin mukaan opettajat arvostavat työtään enemmän kuin yleisesti muilla aloilla. Kasvaneen työmäärän aiheuttama stressi on kuitenkin heikentänyt työssä jaksamista.

Opettajien työssä jaksaminen on tällä hetkellä yleisesti muita aloja heikommalla tasolla. Luukkainen lisää, että yhteisöllisyys on silti yleisesti vahvistunut kouluissa ja opettajien välisessä työssä.

OAJ julkisti työhyvinvointia käsittelevän barometrin 31.1.2014. Barometriin vastasi yli tuhat opettajaa.

Kirjoittaja on Oamk:n journalismin opiskelija.

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Hävettää jäsenenä nykyinen järjestön marina jaksamisesta, vaikeista vanhemmista, pienestä palkasta jne.
On turha odottaa, että yhteiskunta sijoittaisi koulutukseen yhtään enempää. Tästä pitää nykyinen järjestöpolitiikka huolen. Suomalainen opettaja jaksaa, on pätevä, mutta he eivät saa ansaitsemaansa hyvää johtamista työnsä kehittämiseksi ja innostamiseksi. Tässä OAJ on pahin floppi tänä päivänä.
Blääh! Eroan liitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän me opettajat hakeuduta ns. oikeisiin töihin, niin loppuu tämä iänikuinen marmatus - noilta kateellisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menisitkö sinä nykypäivänä töihin tai kouluun suksilla, hakisitko veden kaivosta ja lämmittäisitkö sen kahviasi varten, kävisitkö ulkohuussissa tarpeillasi??? pitäisikö siis nykyopettajienkin kestää tuollainen entivanhanen meininki? en kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi aina opettajien stressin kokemusta vähätellään ja muille se on sallittua? ei ole tosiaankaan trendijuttu tämä nykypäivän stressi. kyllä on opettajienkin työnkuva aika paljon muuttunut siitä mitä se ennen oli. toivottavasti kalevan moderaattori ei hylkää tätä viestiä, samansisältöisen jo jätti julkaisematta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait tuo opettajien suuri stressi on vitsi. Ei pakkolomia. Ei erottamisia kuten muussa työelämässä. Onko palkkaneuvottelut alkamassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on. Vapaa-aikaa on aivan liikaa.

Ensin opetetaan luokkaa 8-14 ja sen jälkeen istutaan pari tuntia opettajain kokouksessa, suunnittelemassa kollegan kanssa tulevaa opetusta, keskustelemassa eri asiantuntijoiden kanssa yksittäisten oppilaiden ongelmista ja niiden ratkaisuista, tapaa vanhempia jne. Sitten päästään kotiin korjaamaan kokeita, kirjoitelmia ja suunnittelemaan seuraavan päivän tunteja ja täyttämään sähköisiä oppimissuunnitelmia, kätevillä ohjelmistoilla, jotka toimivat aina.

Aivan liikaa jää opettajille vapaa-aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta alalle ryhtyvien valmistuneiden opettajien haaveet ja todellisuus ovat räikeässä ristiriidassa, opettajilla ei ole tietoa ilmeisesti siitä minkälaisessa ympäristössä joutuvat ammattiaan harjoittamaan eli koulutus on tavallaan jäänyt kelkasta ja opettajien vastuut ja valtuudet on muuttuneet niin että ei voi verrata entisiin aikoihin. Se nyt on ihan selvä että niihin vanhoihin aikoihin jolloin opettajat tyrannisoi ja lannisti oppilaitaan ilman mitään häikäilyä ei ole menemistä. Sillä systeemillä on paljon mahdollisuuksia turmeltu ja vääriä asenteita istutettu tuleviin aikuisiin eli lapsiin... Opettajan eräs tärkeä tehtävä on saada esiin ne vahvuudet joita jokaisella on ja auttaa ykislöitä käyttämään ne vahvuudet oikealla tapaa hyväksi eikä vain itsensä hyväksi (kuten pienet kypsymättömät lapset) vaan muidenkin (niin kuin aikuiset).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoihin aikoihin on jo palattu koulussa...mutta nykyisin ne on oppilaat ja vanhemmat jotka nöyryttävät, tyrannisoivat ja lannistavat opettajia..ja siinä sivussa muita oppilaita, vanhempia.. koska syy on aina
1) opettajan, 2) jonkun muun oppilaan, 3) jonkun muun vanhemman, 4) koulunkäyntiavustajan 5) aivan kenen tahansa muun hengittävän ja elävän olennon...mutta ei vahingossakaan "se meijän paavopetterin tai maijareetan" joka siellä koululla saa häslätä just mitä tahtoo, kun meijän iskä tai äiskä niin määrää! Huoh! Oletko toiminut päivääkään nykykoulussa opettajana vaan ihanko kansakoulupohjaisella tietämyksen rintaäänellä täällä esiinnyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää nyt huomata, että barometrit ovat kyselyitä, eivätkä poissaolotilastoja. Voisiko tuon skrollibaarin tai inframen tai miksi sitä kutsutaankaan vaihtaa tuohon rinnalle mainosten paikalle? Ei oikein toimi vitsinäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just samaa mieltä ja kuri niinkuin ennen vanhaan,niin stressit siirtyis opettajilta muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan moni nykyään menisi töihin tai kouluun suksilla, ottaisi eväät mukaan, hakisi juomavedet kaivosta ja kävisi ulkohuussissa? Kysyppä tätä insinööriltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut opetushommissa runsaat 30 vuotta ja minua ovat stressanneet lähinnä pitkät kesälomat ja ainainen naputus. Tämä on ammatinvalintakysymys. Jos jollakin ammattiryhmällä on asiat jotakuinkin hyvin, se on opettajat lastentarhanopettajia lukuun ottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajat ovat tänään oppimaan ohjaajia ei "opettajia"=kasvattajia! Heille ei varmaan opetet edes ryhmän hallintaa suuressa määrin. On paljon muita ammattiryhmiä jotka voisivat hoitaa luokanvalvojan ja ohjaajan tehtäviä ja soveltuisivat siihen paremmin. Sosiaaliohjaajat, yhteisöpedagogit, liikunnanohjaajat jne. heillä on paljon enemmän avuja ryhmän hallintaan. Taitas vielä tulla yhteiskunnalle edullisemaksikin ja opettajat voisivat keskittyä omiin aineisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoltajien kanssa toimeen tulemisesta taitaa olla kohta enemmän stressiä kuin oppilaiden .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettaja ei saa olla oppilaan kaveri. Hänen tulee olla oppilasta ylempänä oleva ehdoton auktoriteetti. Kuri takaisin kouluihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei jaksa? Helppo uskoa. Opettajat ovat mielestäni aina olleet "neiti-ihmisiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kasvaneen työmäärän stressi? joka on aina korvien välistä kiinni tuommoset trendi jutut kuten stressi.
olisivat eläneet aikaa jolloin kouluun mentiin suksilla ja eväät mukana ja luokat oli lämmitetty (jos oli) ja vesi kannettiin kaivosta ja ulkona huussiissa käytiin kakilla ja pissillä.
Siinä sitä stressin aihetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa työtä oli mahdollista tehdä koko ikänsä, eläkkeelle pääsi jo 63-vuotiaana tai jopa aiemmin, oppilaat ja vanhemmat kunnioittivat opettajaa eikä koko ajan ollut lomautusuhka päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se olisikin ollut opena silloin helppoa, kun lapset sentään uskoivat opettajan sanaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turhasta opettajat valittavat. Nykyään se työ on niin helppoa, kun vanhemmat koko ajan neuvoo tekstiviesteillä, sähköpostilla, Wilma-viestellä ja puheluila, että miten opetus ja kasvatus on hoidettava. Eihän siinä opettajan tarvii enää mitään muua tehdä, kuin noudattaa vain vanhempien ohjeita. Helpolla pääsevät ja turhasta niille maksetaan. Onneksi kaupunki lomauttaa ne kohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image