Arvostelu: Kliseinen sel­viy­ty­mis­ta­ri­na

Opettajat 10.10.2014 6:18
Mona Maikkola

Paha vuosi on Kreetta Onkelin melko tavanomainen novelli, jossa 14-vuotias Juuso joutuu kokemaan äkillisen elämänmuutoksen vanhempien menetettyä työpaikkansa. Koko perhe ajautuu talouskriisiin, Juuson lapsuudenkoti ulosmitataan, eikä entisestä, rikkaasta elämästä tunnu jäävän mitään jäljelle.

Juuso on mielestäni liiankin kliseinen henkilöhahmo, joka kaiken sen pöyhkeyden jälkeen joutuukin kokemaan millaista on olla köyhä. Ylimielisyys ei kuitenkaan näytä poistuneen, vaan tyyli, jolla Juuso Irmaa puhuttelee, antaa hänestä varsin epäkypsän kuvan. Itsetuntokin saa kovan kolauksen tarinan edetessä, eikä se kohoile korkeuksissaan alussakaan, jossa Juuso selkeästi hakee hyväksyntää kutsumalla bileisiinsä myös ”b-luokan” väkeä pompotellakseen heitä.

Juuson varsin etäisiksi jäävien vanhempien lisäksi mukaan tunkee Irma, jonka äkillinen tuttavuus päähenkilön kanssa vaikuttaa epätodennäköiseltä. Se, jos mikä on klisee, sillä mielestäni loppu olisi voinut säväyttää enemmänkin.

Tarina sijoittuu idylliseen järvenrantamaisemaan, joka hetkessä muuttuu köyhälistöalueen betoniviidakoksi. Novellin nimi Paha vuosi tuo väistämättä mieleen päähenkilön henkilökohtaiset ongelmat, joita tosin olisi voinut tarinassa kuvata syvemmin. Lisäksi se antaa vaikutelman ongelmasta, joka vuoden kuluttua jo olisi ohitse ja kaikki palaisi ennalleen. Sitä ei heti tuollaisesta taloustilanteesta olisi uskonut. Miksei nimi olisi voinut kuvailla syvemmin vaikkapa Juuson omakohtaista elämänmuutosta?

Kummastusta herättävät lähinnä perheen talousasiat. Jos velkaa kerran on niin paljon, miksi vanhemmat sallivat poikansa törsätä rahojaan nettikaupoissa? Ja eivätkö he todellakaan löytäneet mitään uutta työtä, kun firma myytiin Kiinaan? Moni asia jää epäselväksi, eikä asiaa auta se, että ne tuovat tarinaan lisää kliseisyyttä.

”Ei haittaa vaikka kaatuu, jos vain nousee ja yrittää uudelleen” -lause on keskeisessä osassa tarinan lopussa, mutta itse kohtauksen, jossa Irma ja Juuso tutustuvat, olisi voinut kuvailla vähemmän tavanomaisesti ja enemmän kiinnostavasti. Omaperäisyys on plussaa. Tarinan toteutus tuntui kuitenkin noudattavan orjallisesti sitä samaa ja tavanomaista kaavaa, eikä siinä ollut mitään yllätyksellistä tai mielenkiintoa herättävää.

Mona Maikkola 8. lk

Hailuodon koulu

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image