Arvostelu: Kauhtunut kertomus muutoksesta

Opettajat 10.10.2014 6:18
Anniina Pöntinen

Kreetta Onkelin novelli Paha vuosi kertoo hyvätuloisen perheen hemmotellusta ja etuoikeutetusta pian 14 vuotta täyttävästä Juusosta. Juuso on tottunut hyvään elämäntyyliin saadessaan ostaa mitä tahansa hinnasta riippumatta. 
Hän suunnittelee vuoden parhaimpia ja kalleimpia syntymäpäiväbileitä, kunnes vanhemmat tulevat työmatkaltaan huolestuneen oloisina kotiin.

Pojan vanhemmat on irtisanottu firmastaan. Kallis järvenrantatalo pakkohuutokaupataan ahneille gryndereille, ja perheen on muutettava kunnan vuokrakerrostaloon. Räätälöidyt jakut ja gourmet-ateriat vaihtuvat löysiin vaatteisiin ja makaroniin. Juuso häpeää vanhempiaan, rahanahneet kaverit häipyvät, ja hän alkaa lintsata koulusta.   

Keväällä Juuso tutustuu lukiolaistyttö Irmaan, joka ehdottaa Juusolle koulunvaihdosta. Tapahtuuko näin, jää arvoitukseksi, mutta lopusta paistaa kuitenkin pientä toiveikkuutta. Näin ollen novellin loppu on todellinen alku.

Novellin teema on vaikea, ajankohtainen aihe, joka varmasti koskettaa monia saman kokeneita. Novellista kuitenkin jää pettynyt olo. Alku on kiinnostavaa ja tiivistä kuvailua, joka saa lukijan oikeasti kiinnostumaan, mutta suureksi pettymykseksi lopussa loikataan vuosi tapahtumien yli. On mukava lukea Juuson oppineen uimaan entisen asunnon järven rannassa, mutta kiinnostavampaa olisi lukea Juuson ajatuksista muuton yhteydessä tai kaverien jättäessä hänet. Juusoa alkaa käydä sääliksi, mutta muistaessa hänen alussa mainitsemansa ”muutaman aran pojan, joita Juuso saisi komennella” saa mielen tylysti muuttumaan. Kaipaamaan jää myös muita merkittäviä henkilöitä kuin Juusoa, sillä toisia tarkemmin kuvailtuja henkilöitä ei ole.

Loppuun on lisätty vielä novellin kliseinen ja ennalta arvattavissa oleva sanoma. Elämä ei lopu yhteen vastoinkäymiseen, vaan huipulle voi ponnistaa takaisin syvimmästäkin kuopasta. Tämä on hyvä ja kätevä neuvo, joka kannattaa muistaa, mutta kun saman on kuullut monen monessa tilanteessa, se ei enää herätä suuria tunteita. Yhteenvetona Paha vuosi on tasapaksun lattea kertomus rikkaasta ylimielisestä perheestä, jonka elämä muuttuu, ja loppu on tietenkin onnellinen. Paha vuosi on perustarina, jonka tapaisen jokainen on aikaisemminkin lukenut.

Anniina Pöntinen 8D

Kaakkurin koulu

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image