Arvostelu: Ei ole koiraa karvoihin katsominen

Opettajat 10.10.2016 7:04
Saana Sadinmäki

Finlandia Junior -palkinnon voittaneen Nadja Sumasen vuoden 2016 Luetko sinä -kampanjaan kirjoittama sydämellinen novelli Hihnan päässä elämä saattaa eri arvomaailmoissa elävän perheen yhteen.

Hyvin tavanomaiselta vaikuttava juoni alkaa nuoren päähenkilön toteamuksella: "En ollut koiraihmisiä." Menestyvien vanhempien eriävät mielipiteet rahankäytöstä saavat hänet kuitenkin syömään sanansa ja tarttumaan naapurin rouvan työtarjoukseen: korttelin päässä asuvien Puroloiden riehakkaan Pax-nimisen koiranpennun ulkoilutukseen. Kun Paxin kehnot kotiolot selviävät päähenkilölle, hän alkaa kuumeisesti pelastustoimiin. Yllättävä käänne koiran kohtalossa muuttaa päähenkilön ja hänen vanhempiensa elämän lopullisesti.

Millainen? Kysymyksiä heräsi useaan otteeseen novellia lukiessani. Kuvailun kirjoittaja on jättänyt kovin vähälle ja mielikuvat henkilöistä ja tapahtumapaikoista on jätetty rohkeasti lukijan tulkinnan varaan, minkä koen tässä tapauksessa positiivisena asiana. Juonen omintakeisuuteen olisin kirjoittajana painottanut enemmän, sillä kiinnostukseni juonen etenemiseen ei herännyt missään vaiheessa sen ennalta-arvattavuuden takia. Alussa juoni oli rakennettu mielenkiintoisten sanavalintojen ympärille, mikä sai odottamaan samanlaista jatkoa. Valitettavasti alun hauska kirjoitustyyli loppui lyhyeen ja juoni jatkoi etenemistään hyvin tavanomaisella tavalla imelää loppua kohti. Novelli loppuu sanoihin: "Ja minä rakastan sinua." Vaikka lopetuksen ja itse asiassa koko tarinan ajatus on todella kaunis ja koskettava, jäin odottamaan jotain muuta tapaa päättää novelli. Olisiko rakkauden voinut ilmaista lopetuksessa ilman sanoja?

Novellia kirjoittaessaan Sumanen ei ole henkilöiden kuvailulla kursaillut. Päähenkilöllä ei ole nimeä, varsinaista ikää tai sukupuolta. Silti olen saanut selvän kuvan siitä, kenestä novelli kertoo. Kuvittelen päähenkilön yläasteikäiseksi pojaksi, joka elää yksitoikkoista ja hieman yksinäistä elämää menestyvien ja omien kiireidensä keskellä pallottelevien vanhempiensa kanssa. Alussa päähenkilö vaikutti huvittavan suomalaisella ennakkoluulolla asioihin suhtautuvalta ja yksinäisyydessä viihtyvältä. Paxin ulkoilutus ja hänen sen kanssaan viettämä aika kuitenkin muutti koko päähenkilön luonnetta. Yksinkertainen kuori avautui ja sen sisältä löytyi herkkä, huolehtiva ja rohkea persoona. Päähenkilön kiintyminen Paxiin oli kaunista luettavaa ja suosikkiasiani koko novellissa. Se, kuinka alun ennakkoluulot innokasta ja kouluttamatonta koiraa kohtaan muuttuvat lopulta vilpittömäksi rakkaudeksi, kosketti. Myös Paxin vaikutus päähenkilön vanhempiin teki vaikutuksen. Yllättävää on, miten paljon muutoksia yksi koira voi saada aikaan.

Ei ole koiraa karvoihin katsominen. Tämä sanonta kuvaa novellia täydellisesti. Kauniisti rakentuva tarina kertoo siitä, miten elämän voi muuttaa joku, jolta sitä ei odota. Juonen ja kuvailun synnyttämät aukot on osattu taidokkaasti täyttää tunteita herättävällä ja kiinnostavalla kirjoitustyylillä. Novelli tarjoaa kaikenikäisille lukijoille monipuolisen kokemuksen, toki jännityskirjoista pitävät saattavat pettyä juonen kohokohtien puutteeseen. Kuka tällaisesta kokonaisuudesta haluaisi kieltäytyä?

Saana Sadinmäki 8D, Rajakylän koulu

MAINOS

Kommentoi

"Novellia kirjoittaessaan Sumanen ei ole henkilöiden kuvailulla kursaillut. " Kursiluhan tarkottaa empimistä ja kainostelua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image