Arvostelu: Ei ole koiraa karvoihin katsominen

Opettajat 10.10.2016 7:04
Saana Sadinmäki

Finlandia Junior -palkinnon voittaneen Nadja Sumasen vuoden 2016 Luetko sinä -kampanjaan kirjoittama sydämellinen novelli Hihnan päässä elämä saattaa eri arvomaailmoissa elävän perheen yhteen.

Hyvin tavanomaiselta vaikuttava juoni alkaa nuoren päähenkilön toteamuksella: "En ollut koiraihmisiä." Menestyvien vanhempien eriävät mielipiteet rahankäytöstä saavat hänet kuitenkin syömään sanansa ja tarttumaan naapurin rouvan työtarjoukseen: korttelin päässä asuvien Puroloiden riehakkaan Pax-nimisen koiranpennun ulkoilutukseen. Kun Paxin kehnot kotiolot selviävät päähenkilölle, hän alkaa kuumeisesti pelastustoimiin. Yllättävä käänne koiran kohtalossa muuttaa päähenkilön ja hänen vanhempiensa elämän lopullisesti.

Millainen? Kysymyksiä heräsi useaan otteeseen novellia lukiessani. Kuvailun kirjoittaja on jättänyt kovin vähälle ja mielikuvat henkilöistä ja tapahtumapaikoista on jätetty rohkeasti lukijan tulkinnan varaan, minkä koen tässä tapauksessa positiivisena asiana. Juonen omintakeisuuteen olisin kirjoittajana painottanut enemmän, sillä kiinnostukseni juonen etenemiseen ei herännyt missään vaiheessa sen ennalta-arvattavuuden takia. Alussa juoni oli rakennettu mielenkiintoisten sanavalintojen ympärille, mikä sai odottamaan samanlaista jatkoa. Valitettavasti alun hauska kirjoitustyyli loppui lyhyeen ja juoni jatkoi etenemistään hyvin tavanomaisella tavalla imelää loppua kohti. Novelli loppuu sanoihin: "Ja minä rakastan sinua." Vaikka lopetuksen ja itse asiassa koko tarinan ajatus on todella kaunis ja koskettava, jäin odottamaan jotain muuta tapaa päättää novelli. Olisiko rakkauden voinut ilmaista lopetuksessa ilman sanoja?

Novellia kirjoittaessaan Sumanen ei ole henkilöiden kuvailulla kursaillut. Päähenkilöllä ei ole nimeä, varsinaista ikää tai sukupuolta. Silti olen saanut selvän kuvan siitä, kenestä novelli kertoo. Kuvittelen päähenkilön yläasteikäiseksi pojaksi, joka elää yksitoikkoista ja hieman yksinäistä elämää menestyvien ja omien kiireidensä keskellä pallottelevien vanhempiensa kanssa. Alussa päähenkilö vaikutti huvittavan suomalaisella ennakkoluulolla asioihin suhtautuvalta ja yksinäisyydessä viihtyvältä. Paxin ulkoilutus ja hänen sen kanssaan viettämä aika kuitenkin muutti koko päähenkilön luonnetta. Yksinkertainen kuori avautui ja sen sisältä löytyi herkkä, huolehtiva ja rohkea persoona. Päähenkilön kiintyminen Paxiin oli kaunista luettavaa ja suosikkiasiani koko novellissa. Se, kuinka alun ennakkoluulot innokasta ja kouluttamatonta koiraa kohtaan muuttuvat lopulta vilpittömäksi rakkaudeksi, kosketti. Myös Paxin vaikutus päähenkilön vanhempiin teki vaikutuksen. Yllättävää on, miten paljon muutoksia yksi koira voi saada aikaan.

Ei ole koiraa karvoihin katsominen. Tämä sanonta kuvaa novellia täydellisesti. Kauniisti rakentuva tarina kertoo siitä, miten elämän voi muuttaa joku, jolta sitä ei odota. Juonen ja kuvailun synnyttämät aukot on osattu taidokkaasti täyttää tunteita herättävällä ja kiinnostavalla kirjoitustyylillä. Novelli tarjoaa kaikenikäisille lukijoille monipuolisen kokemuksen, toki jännityskirjoista pitävät saattavat pettyä juonen kohokohtien puutteeseen. Kuka tällaisesta kokonaisuudesta haluaisi kieltäytyä?

Saana Sadinmäki 8D, Rajakylän koulu

MAINOS

Kommentoi

"Novellia kirjoittaessaan Sumanen ei ole henkilöiden kuvailulla kursaillut. " Kursiluhan tarkottaa empimistä ja kainostelua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image