Arvostelu: Ei ole koiraa karvoihin katsominen

Opettajat 10.10.2016 7:04
Saana Sadinmäki

Finlandia Junior -palkinnon voittaneen Nadja Sumasen vuoden 2016 Luetko sinä -kampanjaan kirjoittama sydämellinen novelli Hihnan päässä elämä saattaa eri arvomaailmoissa elävän perheen yhteen.

Hyvin tavanomaiselta vaikuttava juoni alkaa nuoren päähenkilön toteamuksella: "En ollut koiraihmisiä." Menestyvien vanhempien eriävät mielipiteet rahankäytöstä saavat hänet kuitenkin syömään sanansa ja tarttumaan naapurin rouvan työtarjoukseen: korttelin päässä asuvien Puroloiden riehakkaan Pax-nimisen koiranpennun ulkoilutukseen. Kun Paxin kehnot kotiolot selviävät päähenkilölle, hän alkaa kuumeisesti pelastustoimiin. Yllättävä käänne koiran kohtalossa muuttaa päähenkilön ja hänen vanhempiensa elämän lopullisesti.

Millainen? Kysymyksiä heräsi useaan otteeseen novellia lukiessani. Kuvailun kirjoittaja on jättänyt kovin vähälle ja mielikuvat henkilöistä ja tapahtumapaikoista on jätetty rohkeasti lukijan tulkinnan varaan, minkä koen tässä tapauksessa positiivisena asiana. Juonen omintakeisuuteen olisin kirjoittajana painottanut enemmän, sillä kiinnostukseni juonen etenemiseen ei herännyt missään vaiheessa sen ennalta-arvattavuuden takia. Alussa juoni oli rakennettu mielenkiintoisten sanavalintojen ympärille, mikä sai odottamaan samanlaista jatkoa. Valitettavasti alun hauska kirjoitustyyli loppui lyhyeen ja juoni jatkoi etenemistään hyvin tavanomaisella tavalla imelää loppua kohti. Novelli loppuu sanoihin: "Ja minä rakastan sinua." Vaikka lopetuksen ja itse asiassa koko tarinan ajatus on todella kaunis ja koskettava, jäin odottamaan jotain muuta tapaa päättää novelli. Olisiko rakkauden voinut ilmaista lopetuksessa ilman sanoja?

Novellia kirjoittaessaan Sumanen ei ole henkilöiden kuvailulla kursaillut. Päähenkilöllä ei ole nimeä, varsinaista ikää tai sukupuolta. Silti olen saanut selvän kuvan siitä, kenestä novelli kertoo. Kuvittelen päähenkilön yläasteikäiseksi pojaksi, joka elää yksitoikkoista ja hieman yksinäistä elämää menestyvien ja omien kiireidensä keskellä pallottelevien vanhempiensa kanssa. Alussa päähenkilö vaikutti huvittavan suomalaisella ennakkoluulolla asioihin suhtautuvalta ja yksinäisyydessä viihtyvältä. Paxin ulkoilutus ja hänen sen kanssaan viettämä aika kuitenkin muutti koko päähenkilön luonnetta. Yksinkertainen kuori avautui ja sen sisältä löytyi herkkä, huolehtiva ja rohkea persoona. Päähenkilön kiintyminen Paxiin oli kaunista luettavaa ja suosikkiasiani koko novellissa. Se, kuinka alun ennakkoluulot innokasta ja kouluttamatonta koiraa kohtaan muuttuvat lopulta vilpittömäksi rakkaudeksi, kosketti. Myös Paxin vaikutus päähenkilön vanhempiin teki vaikutuksen. Yllättävää on, miten paljon muutoksia yksi koira voi saada aikaan.

Ei ole koiraa karvoihin katsominen. Tämä sanonta kuvaa novellia täydellisesti. Kauniisti rakentuva tarina kertoo siitä, miten elämän voi muuttaa joku, jolta sitä ei odota. Juonen ja kuvailun synnyttämät aukot on osattu taidokkaasti täyttää tunteita herättävällä ja kiinnostavalla kirjoitustyylillä. Novelli tarjoaa kaikenikäisille lukijoille monipuolisen kokemuksen, toki jännityskirjoista pitävät saattavat pettyä juonen kohokohtien puutteeseen. Kuka tällaisesta kokonaisuudesta haluaisi kieltäytyä?

Saana Sadinmäki 8D, Rajakylän koulu

MAINOS

Kommentoi

"Novellia kirjoittaessaan Sumanen ei ole henkilöiden kuvailulla kursaillut. " Kursiluhan tarkottaa empimistä ja kainostelua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image