Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

OP povaa Suomeen lievää taan­tu­maa tälle vuo­del­le: yri­tys­ten tilanne alkaa hei­ken­tyä, työl­li­syys kääntyy laskuun

Helsinki
OP-ryhmä ennustaa lievää taantumaa tälle vuodelle. Arkistokuvassa OP:n konttori Oulun keskustassa.
OP-ryhmä ennustaa lievää taantumaa tälle vuodelle. Arkistokuvassa OP:n konttori Oulun keskustassa.
Kuva: Pekka Peura

OP-ryhmä uskoo Suomen talouden ajautuvan lievään taantumaan tänä vuonna, vaikka pankkiryhmän mukaan pahimmat huolet energiakriisistä ovat hellittäneet.

OP arvioi suhdanne-ennusteessaan, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia ja kääntyy ensi vuonna 0,5 prosentin kasvuun. Luvut ovat samat kuin OP:n suhdannekatsauksessa marraskuussa.

– Viime kesän jälkeen ennusteeseemme on tarvinnut tehdä lähinnä hienosäätöä, jos sitäkään. Tämä ei silti tarkoita, että talouden näkymä olisi selkeä. Näköpiirissä on enemmänkin pari vuotta epämääräisen heikkoa kehitystä kuin selväpiirteinen taantuma ja rivakka elpyminen, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

OP:n mukaan laskusuhdanne koettelee Suomen taloutta laaja-alaisesti. Vienti, yksityinen kulutus ja investoinnit heikkenevät.

OP odottaa viennin määrän pienenevän tänä vuonna hieman, kun muun muassa vientikysyntä heikkenee. Samalla vientihinnat kääntyvät vuoden aikana laskuun.

– Vuonna 2022 nopea hintojen ja korkojen nousu koetteli erityisesti kotitalouksia. Tänä vuonna yritysten tilanne alkaa heikentyä kustannusten noustessa ja kysynnän huonontuessa. Tämän seurauksena niin työllisyyden kuin investointien kehitys kääntyy laskuun, Heiskanen arvioi.

Suomen työllisyysaste oli viime vuonna 73,8 prosenttia. OP ennustaa työllisyysasteen laskevan tänä vuonna 73,7 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 73,4 prosenttiin. Työllisten määrä vähenee hieman tänä ja ensi vuonna, ja samalla työttömyys alkaa nousta, OP ennakoi.

Avointen työpaikkojen määrä on jo kääntynyt laskuun, mutta OP:n mukaan työmarkkinatilanne on yhä tiukka. Monilla aloilla työvoimapula on rakenteellinen ja tuskin poistuu taantumankaan aikana, OP sanoo.

Inflaatio saavutti huippunsa

OP:n mukaan inflaatio saavutti huippunsa talvella. Kuluttajahintojen nousu kuitenkin vaimenee pohjimmiltaan hitaasti, pankkiryhmä arvioi.

– Erityisesti palveluiden hintojen nousun taittuminen tulee olemaan verkkaista palkkapaineiden lisääntyessä, ennusteessa sanotaan.

OP:n papereissa inflaatio hidastuu Suomessa tänä vuonna 5,1 prosenttiin ja ensi vuonna 2,5 prosenttiin.