Kotikokki kehitteli rössystä Röffelin – rohkea herkku toi ruokakisan voiton

Tuunaa Rössy! -kilpailun Röffelillään voittanut Seija Seljanperä palkittiin kauppakeskus Valkean Kesäkadulla lauantaina. KUVA: Jukka Leinonen
Uutiset 26.1.2019 18:08
Raimo Pirttikoski

Makeahko herkku toi Tuunaa Rössy! -kilpailun voiton oululaiselle Seija Seljanperälle.

Oulussa lauantaina ratkennut Tuunaa Rössy! -ruokakilpailu osoitti, että verestä valmistettu oululainen perinneherkku taipuu paljoksi muuksikin kuin rössypotuksi.

Viime lokakuun lopulla avatun kisan voittajaksi leivottiin Seija Seljanperän rössyltä eli veripaltulta, tummalta suklaalta ja marjoilta maistuva Röffeli.

Kärkiviisikkoon nousivat myös rössyä hyödyntävä hampurilainen, kaksi rössypotusta tuunattua uudenlaista ruoka-annosta ja toinenkin makea jälkiruoka.

Kaikille avoimeen kilpailuun lähetettiin yhteensä 34 reseptiä. Rössyä jalostivat sekä harrastelijat että ruokaa ammatikseen laittavat.

– Tavoitteena oli nostaa rössyn arvostusta ja keksiä sille uusia, hyviä käyttötapoja. Niitä saatiinkin lopulta yllättävän paljon ihan laidasta laitaan, rössyasiantuntija ja kilpailun tuomariston jäsen Janne Pekkala kertoi kauppakeskus Valkean Kesäkadun lavalla.

– Varmasti osa näistä ideoista myös jää elämään. Oli todella haastavaa poimia joukosta parhaat.

Voiton vienyt Röffeli on tuomariston mielestä rohkea, innovatiivinen ja kaikkien toteutettavissa.

– Se voisi toimia myös alueellisena matkailutuliaistuotteena tai maistiaisena vaikkapa kaupungin vastaanotolla, kun kestitään ulkomaalaisia vieraita, ravintoloitsija Sari-Helena Forsman arvioi.

Röffelin kehittänyt oululainen Seljanperä kertoi olevansa kokeilunhaluinen kotikokki, rössyn rakastaja ja intohimoinen konvehtien sekä tryffelien tekijä.

– Makeahkona versiona rössy antoi minulle tarpeeksi haastetta. Ajattelin, että on tämä ainakin niin erikoinen idea, että vahvoilla saattaisin olla, sairaanhoitajana työskentelevä Seljanperä kertoi.

– Olen ihan tavallinen ruuanlaittaja, mutta mielelläni tuunaan ja haen uusia reseptejä sekä makuja. Mieheni kanssa vietämme välillä paljon aikaa keittiössä.

Kolarissa syntynyt Seljanperä tottui rössyyn jo lapsena.

– Kansakoulussa se oli lempiruokani. Meillä se oli veripalttua, joka tehtiin lehmän tai poron verestä. Rössy on terveellistä ruokaa, ja syön aika usein myös verimakkaraa ja maksaa.

Kisassa palkittiin myös Rössyburger eli Viskaalin mörkö (Jussi Markus), Rössypottua De Gamlas Hem (Ilkka Jurmu), Paholaisen rössykakku ja rössypallot (Sampo Kotajärvi) ja Ranskan valloituksen tehnyt rössypottuannos (Pasi Lassila).

Kilpailun järjestivät Oulun Paistinkääntäjät, Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestarit ja Viskaalin tila. Kisan suojelijana toimi Rössypottuseura. Lisätietoa ja reseptejä löytyy osoitteesta www.tuunaarossy.fi

Röffelit

100 g rössyä

3 rkl makeaa puolukkahilloa (puolukkamehua/puolukkalikööriä)

1 tl kuivattuja karpaloita

2 rkl kuivattua puolukkaa jauheena

200 g tummaa taloussuklaata

– Rössy pilkotaan mahdollisimman pieneksi joko sormilla, veitsellä tai jollakin laitteella.

– Massaan lisätään puolukkahillo. Jos hillo ei ole tarpeeksi kosteaa, voi massaan laittaa vähän puolukkamehua. (Fiinimpiin voi laittaa puolukkalikööriä ja karpalot voi vaikka uittaa liköörissä ensin.)

– Kuivatut karpalot pilkotaan pieniksi ja lisätään joukkoon.

– Lisätään 2 rkl kuivattua puolukkajauhetta.

– Sekoitetaan hyvin, massan tarkoitus olla kosteaa, mutta ei liian märkää. Massa muistuttaa cake pops – taikinaa.

– Peitetään kannella tai kelmulla ja annetaan muhia yön yli jääkaapissa.

– Seuraavana päivän tarkistetaan massan kosteus. Jos liian kuivaa, voi lisätä hieman puolukkamehua tai jos liian kosteaa, voi lisätä hieman rössyä.

– Tarkoituksena olisi, että massasta olisi helppo pyöritellä pikkupalloja.

– Pyörittele sopivan kokoisia palloja ja laita vielä jääkaappiin.

– Sulata suklaa vesihauteessa.

– Pyörittele pallerot lusikan avulla sulassa suklaassa, ripottele vielä lämpimän kuorrutteen päälle puolukkajauhoa.

– Anna jähmettyä kylmässä ja säilytä myös siellä.

Lähde: Seija Seljanperä,

www.tuunaarossy.fi

MAINOS

Kommentoi

Meillä 5 henkinen perhe ja kaikki tykkäävät rössystä. Lapsilla jopa himo siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Notta voisko tuota ehottaa jotta jos, ja kuinka sanosit sittä niille tuomareille.!!!!
Oulun seuvulta löytyy vielä Oikiaa talakkunaa .
Noin tunti keittety,loppupäivä uunissa ruskistumassa/paistumassa.
Paistosta riippuu tummuus .Tummempi" väkevämpää."
Ja sitte vain myllyyn huomenissa ku ovat jähtyneet kunnolla.
Pittää olla jokseenki karkiaa talakkuna aiheet,ei jauhua.
Sitte vaan reilusti suolaa ja palio voita.Vois maistua sullekki.???????????
Kyllä siinä sejassa Amerikan pekoniki menneepi. !!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Seija. Joskus kait täytyy kokeilla sinun reseptiäsi. Itse rössypottu on niitä harvoja minun inhokkiani. Johtunee kait 50-60 luvun kouluruokailuihin. Paksu rasvakerros ja sitten rössy, joka oli kuin vanhanajan pesusientä. En ole yritänytkään syödä nykyajan rössypottua - tulee nuo kouluajat mieleen. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveetä mössöä koko rössy! Olisi varmaan aihetta kehittää jotain jota ihmiset mielellään syövät esim. Kalaherkkuja. Nämä iänaikuiset inhokit syytä jo jättää veteraanien herkuiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa hyvän rössyn valmistaja on Kylmänen.
Olen kokeillut kaikki rössyt mitä myynnissä on ja ylivoimaisesti parhaan tekee Kylmänen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisten kannattaa ottaa huomioon yksi etikettiasia. Älkää koskaan missään milloinkaan tarjotko rössyä ainoana menu vaihtoehtona. Suomalaisista noin jokatoinen syö verta, aasialaisista ei kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut voittajalle, ja kiitokset reseptistä.
Täytyypä kokeilla.
Tuumaa entinen oululainen ja rössypotulla herkuttelija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rössy on sellaisenaankin niin harvinaista herkkua ettei tarvitsisi tuunata mutta hienoa että tehdään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image