Pieninkin odottaa uutta Oulua

Kamilla Niemelä (vas.) ja Vanja Keskikallio käyvät yleensä joka viikko Oulussa. Oulussa asuvat nuoret eivät heidän mielestään poikkea esimerkiksi pukeutumiseltaan Yli-Iissä asuvista. KUVA: Jukka Leinonen
Ookkonää 12.1.2012 12:18
Anne Talvensaari
Vajaan vuoden päästä osaksi Oulun kaupunkia muuttuvassa Yli-Iissä eletään maaseutupaikan rauhassa. Pienessä kuntakeskuksessa potkuri on talvikelillä yleinen kulkuväline. Vierastakin vastaantulijaa tervehditään kylätiellä.

Ouluun liittyvistä kunnista Yli-Ii on asukasmäärältään pienin. Asutus on keskittynyt Iijoen ja Siuruanjoen varsille nauhamaisesti. Yli puolet väestä asuu kylissä. Maa- ja metsätalouden osuus elinkeinoista on vielä suuri. Kierikissä on ollut asutusta jo kivikaudelta alkaen.

Hilkka ja Eemeli Väänänen ovat menossa potkureilla kotiin kauppareissusta. He epäilevät, että jotkut asiat heikentyvät Ouluun liittymisen myötä. Monet leikkaukset läpikäynyt Eemeli Väänänen pelkää varsinkin terveydenhoitopalveluiden heikentymistä. Muuten hän ei usko kuntaliitoksen paljoa vaikuttavan arkielämään. Yli-Ii on pariskunnan mielestä mainio paikka asua. Tarpeelliset palvelut löytyvät ja ne ovat käden ulottuvilla.

Yli-Iissä syntynyt Lea Ritvanen saattoi vielä toissavuonna sanoa itseään kaupunkilaiseksi Vantaalla asuessaan. Eläkkeelle jäännin myötä hän palasi Yli-Iihin.

"Lyhyt matka joka paikkaan."

"Ensi vuonna ollaan taas kaupunkilaisia. Täällä tosin asutaan hyvinkin maaseudulla. Itse en kaipaakaan kaupunkiympäristöön."

Yli-Iin kirkolla on Ritvasen mukaan lyhyt matka joka paikkaan. Peruspalveluita on riittävästi. Harrastusmahdollisuuksia hän kaipaisi enemmän. Ritvanen toivookin, että liittyminen toisi kansalaisopiston tarjontaa nykyistä enemmän. Ritvasella on kerran kuukaudessa uintireissu Ouluun.

Kunnan itsenäisyyden menettäminen tuo pelkoa joidenkin palvelujen heikentymisestä. "Terveyskeskus toimii täällä hyvin ja pelkään, että sen toiminta huonontuu."

Sosiaalinen kanssakäyminen on Yli-Iissä vilkkaampaa kuin mitä se oli Vantaalla. Vastaantulijoitakin tervehditään.

"Yli-Iissä on luontoa ja juuret."

Parturi-kampaaja Anna-Liisa Alatalolla on samat huolen aiheet kuin muilla. "Toivottavasti terveydenhoitopalvelut pysyvät samanlaisina kuin ennenkin. Muuten elämä ei taida muuttua mihinkään, vaikka minusta oululainen tuleekin."

Alatalo on asunut koko ikänsä Yli-Iissä.

"Täällä on hyvä asua. Yli-Iissä on luontoa, rauhaa ja ennen kaikkea juuret. Palveluja on sen verran kuin niitä tarvitsee. Harrastamaankin pystyy."

Alatalo asuu Karjalankylässä yhdeksän kilometrin päässä kirkolta. Siellä on vielä tallella toisista huolehtimista. "Jos jostain talosta valoja ei näy, niin kyllä mennään katsomaan, ovatko asiat kunnossa."

Ouluun kylästä ajaa 45 minuutissa ja lentokentälle alle tunnissa.

"Emme me missään syrjäkylässä ole. Nyt on siellä rakenteilla kolme uutta taloa. Toivottavasti uuden Oulun myötä saadaan sinne lisää väkeä."

"Palvelut voivat jopa parantua."

Homeesta kuuluksi tulleen koulun oppilasta osa on evakossa ja käy koulua muualla. 14-vuotiaat Kamilla Niemelä ja Vanja Keskikallio ovat menossa oppitunnille kirjastoon. "Oululaiseksi on kiva tulla", tytöt sanovat.

Oulu on heille tuttu paikka, sillä siellä käydään viikoittain. Oulu-päivinä ohjelmassa on shoppailua ja kavereiden tapaamista.

Vaikka Yli-Ii on syrjässä, on siellä mukava asua. Nuorille tytöt kaipaisivat kuitenkin enemmän toimintaa.

Vaikka Joona Kaisto, 15, viihtyy hyvin Yli-Iissä, tuntuu hänestä paremmalta olla oululainen kuin yli-iiläinen. Nuorukainen uskoo, että palvelut voivat kuntaliitoksen myötä jopa parantua.

Jakkukylässä 18 kilometrin päässä kirkolta asuva Joona ei löydä huonoja puolia kotikunnastaan. "Täällä on rauhallista, luontoa ja hyvät metsästys- ja kalastusmahdollisuudet.

Oulu vetää puoleensa muutaman kerran kuukaudessa. "Tapaan siellä kavereita, pelaan lätkää tai kiertelen kaupungilla."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hahaa! Luulettako yli-iiläiset että taivas aukiaa... Vakavasti ottaen; mikään ei heti muutu mutta pikkuhiljaa huomaatte että kaikki palvelut on haettava Oulusta ja oma kylä näivettyy entisestään. Jospa ehditte sen oman uuden koulun saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image