Pieninkin odottaa uutta Oulua

Kamilla Niemelä (vas.) ja Vanja Keskikallio käyvät yleensä joka viikko Oulussa. Oulussa asuvat nuoret eivät heidän mielestään poikkea esimerkiksi pukeutumiseltaan Yli-Iissä asuvista. KUVA: Jukka Leinonen
Ookkonää 12.1.2012 12:18
Anne Talvensaari
Vajaan vuoden päästä osaksi Oulun kaupunkia muuttuvassa Yli-Iissä eletään maaseutupaikan rauhassa. Pienessä kuntakeskuksessa potkuri on talvikelillä yleinen kulkuväline. Vierastakin vastaantulijaa tervehditään kylätiellä.

Ouluun liittyvistä kunnista Yli-Ii on asukasmäärältään pienin. Asutus on keskittynyt Iijoen ja Siuruanjoen varsille nauhamaisesti. Yli puolet väestä asuu kylissä. Maa- ja metsätalouden osuus elinkeinoista on vielä suuri. Kierikissä on ollut asutusta jo kivikaudelta alkaen.

Hilkka ja Eemeli Väänänen ovat menossa potkureilla kotiin kauppareissusta. He epäilevät, että jotkut asiat heikentyvät Ouluun liittymisen myötä. Monet leikkaukset läpikäynyt Eemeli Väänänen pelkää varsinkin terveydenhoitopalveluiden heikentymistä. Muuten hän ei usko kuntaliitoksen paljoa vaikuttavan arkielämään. Yli-Ii on pariskunnan mielestä mainio paikka asua. Tarpeelliset palvelut löytyvät ja ne ovat käden ulottuvilla.

Yli-Iissä syntynyt Lea Ritvanen saattoi vielä toissavuonna sanoa itseään kaupunkilaiseksi Vantaalla asuessaan. Eläkkeelle jäännin myötä hän palasi Yli-Iihin.

"Lyhyt matka joka paikkaan."

"Ensi vuonna ollaan taas kaupunkilaisia. Täällä tosin asutaan hyvinkin maaseudulla. Itse en kaipaakaan kaupunkiympäristöön."

Yli-Iin kirkolla on Ritvasen mukaan lyhyt matka joka paikkaan. Peruspalveluita on riittävästi. Harrastusmahdollisuuksia hän kaipaisi enemmän. Ritvanen toivookin, että liittyminen toisi kansalaisopiston tarjontaa nykyistä enemmän. Ritvasella on kerran kuukaudessa uintireissu Ouluun.

Kunnan itsenäisyyden menettäminen tuo pelkoa joidenkin palvelujen heikentymisestä. "Terveyskeskus toimii täällä hyvin ja pelkään, että sen toiminta huonontuu."

Sosiaalinen kanssakäyminen on Yli-Iissä vilkkaampaa kuin mitä se oli Vantaalla. Vastaantulijoitakin tervehditään.

"Yli-Iissä on luontoa ja juuret."

Parturi-kampaaja Anna-Liisa Alatalolla on samat huolen aiheet kuin muilla. "Toivottavasti terveydenhoitopalvelut pysyvät samanlaisina kuin ennenkin. Muuten elämä ei taida muuttua mihinkään, vaikka minusta oululainen tuleekin."

Alatalo on asunut koko ikänsä Yli-Iissä.

"Täällä on hyvä asua. Yli-Iissä on luontoa, rauhaa ja ennen kaikkea juuret. Palveluja on sen verran kuin niitä tarvitsee. Harrastamaankin pystyy."

Alatalo asuu Karjalankylässä yhdeksän kilometrin päässä kirkolta. Siellä on vielä tallella toisista huolehtimista. "Jos jostain talosta valoja ei näy, niin kyllä mennään katsomaan, ovatko asiat kunnossa."

Ouluun kylästä ajaa 45 minuutissa ja lentokentälle alle tunnissa.

"Emme me missään syrjäkylässä ole. Nyt on siellä rakenteilla kolme uutta taloa. Toivottavasti uuden Oulun myötä saadaan sinne lisää väkeä."

"Palvelut voivat jopa parantua."

Homeesta kuuluksi tulleen koulun oppilasta osa on evakossa ja käy koulua muualla. 14-vuotiaat Kamilla Niemelä ja Vanja Keskikallio ovat menossa oppitunnille kirjastoon. "Oululaiseksi on kiva tulla", tytöt sanovat.

Oulu on heille tuttu paikka, sillä siellä käydään viikoittain. Oulu-päivinä ohjelmassa on shoppailua ja kavereiden tapaamista.

Vaikka Yli-Ii on syrjässä, on siellä mukava asua. Nuorille tytöt kaipaisivat kuitenkin enemmän toimintaa.

Vaikka Joona Kaisto, 15, viihtyy hyvin Yli-Iissä, tuntuu hänestä paremmalta olla oululainen kuin yli-iiläinen. Nuorukainen uskoo, että palvelut voivat kuntaliitoksen myötä jopa parantua.

Jakkukylässä 18 kilometrin päässä kirkolta asuva Joona ei löydä huonoja puolia kotikunnastaan. "Täällä on rauhallista, luontoa ja hyvät metsästys- ja kalastusmahdollisuudet.

Oulu vetää puoleensa muutaman kerran kuukaudessa. "Tapaan siellä kavereita, pelaan lätkää tai kiertelen kaupungilla."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hahaa! Luulettako yli-iiläiset että taivas aukiaa... Vakavasti ottaen; mikään ei heti muutu mutta pikkuhiljaa huomaatte että kaikki palvelut on haettava Oulusta ja oma kylä näivettyy entisestään. Jospa ehditte sen oman uuden koulun saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image