Lapset ulos ja liikkumaan

Paneelikeskustelun osanottajat muistuttivat keskustelun aikana vanhempien roolin tärkeydestä lasten liikkumisessa. KUVA: Tapio Maikkola
Ookkonää 9.11.2011 20:37
Joonas Hentilä
Kalevan järjestämä Liikuttaako koulu -keskusteluilta kirvoitti monisävyistä keskustelua pääkirjaston Pakkala-salissa keskiviikkoiltana. Aukotonta vastausta siihen, miten lapset saataisiin liikkumaan kouluissa enemmän, ei saatu, mutta oivaltavia ehdotuksia senkin edestä.

Valtakunnallisessa Liikkuva koulu -hankkeessa mukana olevan Kempeleen Ketolanperän koulun rehtori Tapio Ala-Rautalahti kertoi, miten hanke on auttanut heidän kouluansa.

"Meillä on muun muassa välituntivarasto, josta nuoret saavat käydä hakemassa urheiluvälineitä välituntien ajaksi. Näin kannustetaan liikkumaan. Mutta tämän pitää jatkua myös hankkeen loputtua, toimintakulttuurin muutos lähtee asennemuutoksesta", Ala-Rautalahti painotti.

Laanilassa koulua käyvä Kalle Kvick toi esille karun arjen omalta koulultaan.

"Koulun pihalla on vain aidat ja tupakanpolttajien piilopaikat. Oppilaita ei saa ulos kirveelläkään", Kvick kertoo.

Keskustelijoiden joukossa kuului puheenvuoroja siitä, kuinka nuoret rikkovat kaikki liikuntapaikat parin viikon jälkeen. Oulun kaupungin liikuntajohtaja Nina Epäilys heitti ilmoille esimerkin, kuinka liikuntapaikat ovat kestäneet.

"Kun nuoret ovat mukana suunnittelussa, paikat säilyvät ehjinä. Hovisuon skeittiparkilla väkeä riittää ja se on valittu Suomen parhaaksi liikuntapaikaksi", Epäilys sanoi ja muistutti, että aikuisten täytyy pysyä mukana kehittyvässä liikuntakulttuurissa.

"Tämän vuoden mieleenpainuvin muisto liikuntatunneilta oli se, kun koko koulu zumbasi", Kalle Kvick mainitsi uusista liikuntamuodoista.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kouluihin tarvitaan lisää ohjattua iltapäivä- ja kerhotoimintaa. Myös liikunnallista sellaista ja nimen omaan leikkeihin sekä liikkumisen iloon painottuvaa toimintaa. Lapset tarvitsevat hoksautusta siihen, että suuret ryhmäleikit ovat hauskoja ja että niitä voi jatkaa myös iltaisin kodin ympäristössä. Tämän päivän lasta ja nuorta käsitellään joka paikassa yksilönä. Ryhmän osana toimimisessa on tämän päivän lapsella paljon opittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät kaikki halua valita yhtä lajia ja harjoitella sitä suu veressä koko nuoruuttaan. Urheiluseurojen tuen pitäisi perustua pelkästään niiden jäsenmääriin sekä koululiikunnan tukemiseen. Tarvittaisiin urheiluseurojen vetämiä harrastekerhoja, joissa olisi pari kertaa viikossa mahdollisuus kokeilla kaikenlaisia lajeja pikakävelystä, rantalentiksen kautta sukellukseen ja mikroautoiluun. Yhtä lajia tietysti per kerta. Samalla seurat tutustuttaisivat nuoret omiin lajeihinsa ja saisivat mahdollisesti uusia innokkaita tosiharrastajiakin. Eivät kaikki nykynuoret jaksa innostua pitkäkestoisista harrastuksista, jollei nyt juuri naamakirjaa siksi lasketa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuinka nuoret rikkovat kaikki liikuntapaikat parin viikon jälkeen?" Koska asiasta ei ole kukaan vastuussa. Vanhemmat maksamaan, niin alkavat paikat pysyä kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululiikuntatuntien suunnittelussa täytyisi opettajan muistaa kolme tärkeintä seikkaa: 1. Liikunnan ilo 2. Liikunnan ilo 3. Liikunnan ilo ! Nämä kun muistaa, innostuvat ei-liikunnallisesti-lahjakkaatkin lapset liikkumaan. Kilpaileminen ja "suorittaminen" ei ole kaikkien juttu, eikä numeroiden antaminen kannusta niitä ei-lahjakkaita! Liikunta ei todellakaan saisi olla se pakkopulla, mikäli haluamme kaikkien innostuvan liikkumisesta - eikä vain ne, jotka jo harrastavat asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pimeässä leikkiminen ole mikään ongelma, ellei vanhemmat siitä sellaista tee. Kovasti näyttää erilaiset taskulamppujen kanssa järjestetyt leikit maistuvan naapuruston lapsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos koulun piha on pieni eikä vieressä ole urheilupaikkoja, miten koulu- ja välituntiliikunta voisi onnistua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemman esimerkki erittäin tärkeä. Ei auta sohvan pohjalta huudella liikunta käskyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, miksi edelleen koululiikunnassa mitataan: aikaa, metrejä, kertoja, numeroita jne...? Ilo se menee vähemmälläkin. Lapsella on ilo ja halu liikkua, se vain tapetaan. Miksi ei esimerkiksi ole urehiluseuraa, jossa voisi pelata jalkapalloa, sählyä, jääkiekkoa, juosta ilman, että harrastuksesta tulee systemaattista valmennusta, jossa vanhemmat naama punaisena kannustaa tulevaa tähteä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa kunnissa ei ole edes liikuntapaikkoja ja pikkulapsia ei voi pimeällä viedä ulos, kun leikkipuistoissa ei ole valoja. Mitäpä sitä sitten keksii...Pimiässä on paha poukkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha, joku voisi tutkia samalla metodilla vaikka matematiikan tai musiikin tilanetta... tai jos vaikka jättäisi koko koulun väliin muutamaksi vuodeksi niin varmaan oikeat lahjakkuudet nousisivat tosissaan esiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkun pitäisi tutkia, onko koululiikunnasta oikeasti mitään hyötyä. Otetaan joku koulu, jossa ei olisi ollenkaan koululiikuntaa moneen oppilaille. Verrataan sitten, ovatko sen koulun entiset oppilaat vähemmän liikunnallisia kuin muiden koulujen. Uskallan lyödä vetoa, että he ovat liikunnallisempia, koska heitä ei ole nuoruudessaan nöyryytetty liikunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image