Isoveljeltä odotetaan paljon

Ookkonää 5.1.2012 8:52
Elina Ursin
Kiiminki alkaa, kun Oulu loppuu, siinä se raja kulkee, 9 kilometriä Oulusta nelostietä Kuusamon päin. Vähän ennen rajapyykkiä loppuu nelikaistainen tie ja alkaa kapeampi suora Jäälin ohi Kiiminkijoen rannalle.

Matkan varrelle jää tontti, mihin liikemies Toivo Sukari suunnitteli rakentavansa Ideapark-ostosparatiisin Titanic-laivoineen. Ei tullut paratiisia, ei laivaa.

Mutta toivo elää. Kiimingissä haaveillaan valtakunnallisesti vetovoimaisesta kaupallisesta elämyskeskuksesta. Siitä kunnanhallitus on antanut jo oman lausuntonsa Pohjois-Pohjanmaan liiton maakunnan kaupan palveluverkkoselvitykseen. Sitä ennen on kuitenkin valmistauduttava isoveli Oulun liitokseen.

"Liittyminen tarkoittaa uuden opettelemista"

Kiimingin kunnantalon yhteispalvelupisteessä työskentelevä palvelusihteeri Maria Kynkäänniemi ei Sukarin suunnitelmia ole unohtanut.

"Ei näy, mutta ei kai ostoskeskusta ole kokonaan kuopattukaan. Innokkaasti Kiiminki oli mukaan lähdössä."

Kynkäänniemi odottaa luottavaisin mielin liittymistä Ouluun ja uskoo työpaikkansa säilyvän yhteispalvelupisteessä.

"Lupauksia työpaikasta ei ole annettu, mutta ei ole peloteltukaan", Oulussa syntynyt ja 20 vuotta Kiimingissä asunut jääliläinen kertoo.

Yhteispalvelupisteessä Kynkäänniemi palvelee kunnan lisäksi maistraatin, poliisin ja Kelan asiakkaita. Päätöksiä Kynkäänniemi ei tee, mutta auttaa kuntalaisia laittamaan asioita vireille.

Ouluun liittyminen tarkoittaa Kynkäänniemelle uuden opettelemista. Kunnanviraston yhteispalvelupisteestä tulee Oulu10:n haarapalvelupiste.

"Vielä en tarkalleen tiedä, mitä palveluja meille tulee lisää. Koulutus on ennen vuoden vaihtumista."

Oulu-cityssä Kynkäänniemi käy lähinnä vaateostoksilla.

"Muut palvelut saan Kiimingistä ja Jäälistä. Oululaisethan voivat vastaisuudessa tulla toimittamaan asioitaan Kiiminkiin. Meillä on toimiva terveyskeskus", Kynkäänniemi ehdottaa.

"Iso on iso. Moni asia paranee."

Jäälin keskustassa on keskiviikkona hiljaista. Jäähalli on pimeänä ja ostoskeskuksen vieressä olevan koulun piha äänetön.

Leila Rantala asuu aivan Jäälin koulun vieressä ja tunnustaa olevansa enemmän jääliläinen kuin kiiminkiläinen ja kohta vähän oululainenkin.

Liittyminen Ouluun ei hirvitä Rantalaa hitustakaan

"On hyvä, että liitymme Ouluun, vaikka Jäälissä ja Kiimingissä kaikki on hyvää, palvelut pelaavat."

Rantala kuitenkin uskoo, että isompaan liittyminen tuo hyvää mukanansa.

"Iso on iso. Uskon, että moni asia paranee. En usko, että Kiimingin palvelut esimerkiksi terveydenhuollossa vähenisivät."

"Eläkepäivät Ylikylässä."

Tammikuun alussa vapaasti virtaava Kiiminkijoki vasta luo jääpeitettään. Pilkille ei pääse ja Koitelikin on hiljentynyt talveen.

Ylikiimingistä kotoisin oleva Jussi Inkala kunnostaa vaimon Leilan mummolaa, Pasojen 1850-luvulta peräisin olevaa kotitaloa Ylikylässä, lähellä jokivartta ja Koitelia.

"Eläkepäiviä varten kunnostamme vanhaa. Vaimon isä myi tilan ja talot sillä ehdolla, että kunnostamme kaikki rakennukset, talon, navetan, savusaunan ja riihen entiseen kuntoon", Inkala selvittää.

Kunnostaminen etenee pikku hiljaa. "20 vuoden päästä jään eläkkeelle, että jos siihen mennessä saisin talon kuntoon", hän sanoo.

Inkalalla on oma firma Oulun Hiukkavaarassa ja matka Ouluun taittuu päivittäin autolla.

"Kiiminki on mukava paikka asua. Vietämme eläkepäiviä täällä Ylikylässä. Ouluun ei ole haluja muuttaa."

Ookko nää -sarjassa käväistään Ouluun vuodenvaihteessa liittyvissä ympäristökunnissa. Juttusarja alkoi Haukiputaalta (Kaleva 4.1.2012 )

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

54
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
31
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
28
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image