Kolumni: Mol­do­van se­pa­ra­tis­ti­alueel­la Trans­nist­rias­sa jän­nit­teet tun­tui­vat jo vuonna 2019

Kevään ylioppilastulokset: Katso listoja Oulun ja muun Poh­jois-Poh­jan­maan uusista yli­op­pi­lais­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

On yh­des­tois­ta hetki rat­kais­ta hoi­ta­ja­krii­si

Hoitajakriisi on totisinta totta myös Pohjois-Pohjanmaalla. Erityisesti sijaiset ovat jatkuvasti kiven alla kautta tulevan hyvinvointialueen. Kevan mukaan maakunnassa on noin 700 sairaanhoitajan vaje.

Ylityöt, vuoronvaihdot ja alituinen venyminen on osa jokapäiväistä sote-alan ammattilaisten arkea.

Ongelma on tullut erittäin näkyväksi varsinkin koronapandemian myötä, jolloin myös terveydenhuollon merkitys yhteiskunnan tukipilarina on korostunut entisestään.

Olen itse hoitoalan ammattilainen psykiatrian puolelta. Alan rankatkin realiteetit ovat tuotakin kautta tutut. Toisaalta sairaanhoitajana työskentely on tavattoman hienoa ja ihmisläheistä työtä, joka palkitsee parhaimmillaan tekijänsä hienosti. Alan tulevaisuusnäköalat on laitettava kuntoon. On yhdestoista hetki.


Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat palkoista, mutta valtiovalta pystyy tekemään paljon mahdollistaakseen työnantajille asiallisen palkanmaksuvaran. Sote-väelle on todellakin taattava asialliset palkankorotukset.

Toisaalta hyvinvointialueet voivat tehdä erittäin paljon lisätäkseen hoitoalan pito- ja vetovoimaa. Työntekijöiden vakanssien vakinaistaminen, osallisuus työvuorojen suunnitteluun, työaikajoustojen mahdollistaminen erilaisten elämäntilanteiden mukaan, hyvä johtaminen ja oikea työnjako ammattikunnittain ovat muun muassa sellaisia asioita, joissa voidaan ottaa myönteisiä edistysaskeleita.

Jos tulen valituksi Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuustoon, lupaan laittaa itseni likoon alan työntekijöiden puolesta. Maailman tai edes maakunnan mullistamista en voi luvata, mutta vilpittömän ja vahvan työpanokseni kyllä.


Olli Kohonen,

sairaanhoitaja, filosofian maisteri,

Oulun hyvinvointi­lautakunnan jäsen, 1. varavaltuutettu,

aluevaaliehdokas (vas.),

Oulu