Oikaisut

Oikaisu uutiseen, joka käsitteli tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den ikätestausta

Oikaisut 14.4.2016 13:24
Kaleva

Kaleva kirjoitti torstaina 14.4. sekä paperilehdessä että verkkolehdessään turvapaikanhakijoiden oikeushammaslääketieteellisistä tutkimuksista.

Jutun otsikoinnin ja jutun alun perusteella artikkelista saattoi saada kuvan, että 70 prosenttia Suomeen tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista olisi osoittautunut täysi-ikäiseksi oikeushammaslääketieteellisissä tutkimuksissa.

Näin asia ei ole. Kuten tekstissä kerrotaan, viime vuonna oikeushammaslääketieteelliset tutkimukset tehtiin 156 turvapaikanhakijalle. Heistä 70 prosenttia osoittautui täysi-ikäiseksi. Oikeushammaslääketieteellisiä tutkimuksia ei tehdä kaikille alaikäisille turvapaikanhakijoille vaan muun muassa sellaisille turvapaikanhakijoille, joiden alaikäisyyttä viranomaiset syystä tai toisesta epäilevät.

Maahanmuuttoviraston mukaan 3 024 alaikäistä haki turvapaikkaa Suomesta viime vuonna. Oikeushammaslääketieteellisiin tutkimuksiin lähetettävien määrä on siten vain hyvin pieni osa kaikista maahan saapuvista alaikäisistä turvapaikanhakijoista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Te ette sitten julkaissut sitä minun kommenttiani siitä, että itse asiassa Kalevan alkuperäinen luku saattoi olla hyvinkin lähellä. Vinkiksi teille: he jotka pitivät teidän alkuperäistä uutista vääristävänä, eivät ymmärrä tilastotiedettä. Perusjoukko ovat maahan saapuneet alaikäiset tiettynä aikana, mutta tulokset täytyy tietysti suhteuttaa siihen joukkoon, joka on tutkittu eli joiden luvat on käsitelty. Siten tuolla maahan saapuneiden määrällä ei tässä kohtaa ole juurikaan merkitystä, vaan käsiteltyjen hakemusten määrällä. Ne voi tarkistaa maahanmuuttoviraston sivuilta. (ps. Hesari olisi kyllä julkaissut mielipiteeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olisin vielä 25 vuotiaana mennyt aivan heittämällä 17 vuotiaasta halutessani. Pistokokeita siis voisi mielestäni harkita myös vaikka syytä epäillä juhlapaikanhakijaa iästä ulkonäön perusteella ei olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa testata kaikki ja varmaan sama luku tuloksena. Ikähän vielä määritellään parisen vuotta testattavan eduksi.
Eli oikea luku varmaan enemmän kuin tuo 70%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli pitäisi samalla testata ne, jotka ovat noin 2v, ihan vain koska voivathan hekin valehdella ikänsä? Ottaen kuitenkin huomioon, etteivät nuo testit ole mitenkään ilmaisia. Tällä saataisiin kyllä ainakin äkkiä kulut kasvamaan jos ei muuta. Harmillisesti tosin kannaltasi tuo prosenttiluku todennäköisesti tipahtaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

156 - 70%... Hmm... Kuinkahan paljon näistä 3 024 on täysi-ikäisiä... Siis minkälaisin perustein nämä testit tehdään jos 70% on kuitenkin täysi-ikäisiä, onko siis täysin sattumalla tehty "musta tuntuu" vai onko jotain konkreettisempia perusteita? Eli voiko tuosta muutamasta tuhannesta olla vielä se 50% täysi-ikäisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, koska noin usea valehtelee ikänsä pitää tehdä se tutkimus isommalle joukolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuo kuulostaa ihan asialliselta prosentilta, joka osoittaa, että tutkimukseen joutuvat on valittu oikein. Tutkimukseenhan valikoituvat nyt sellaiset henkilöt, joiden jo valmiiksi epäillän olevan vanhempia kuin he väittävät. Kyse ei siis ole misttän sokkotestauksesta, josta voisi päätellä, että iso prosentti myös lopuista alaikäisistä on väittämäönsä vanhempia. Se, että kaksi kolmesta testistä osuu oikeaan ja yksi epäily kolmesta onkin turha, kuulostaa mielekkäältä. Ihan ilmaisia nuo testitkään tuskin ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuta isommalle joukolle tutkimus tehdään, sitä pienemmäksi osuus jää prosentuaalisesti otannasta. Testi ei ole pistokoe, vaan sen teho perustuu tarkkaan valikointiin. Nuivien kannalta rajattu testiotanta on hyvä, koska isompi prosentti on somessa tehokkaampi manipuloinnin väline. Varsinainen absoluuttinen lopputulos ei laajemmalla testaamisella juuri tuosta muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:29
Kärpille arvokas ylivoimamaali: Michal Kristof laukoo isännät kuskin paikalle
19:28
Pyhäjoen ydinvoimalan paperisota yhä hidasta – venäläisten byrokratia on viivästyttänyt asiakirjojen toimittamista Fennovoimalle ja Säteilyturvakeskukselle, Rosatomin neuvonantaja Jukka Laaksonen sanoo Tilaajille
19:14
Tapparan Tuukka Mäntylälle seitsemän ottelun pelikielto Radek Koblizekin telomisesta
19:00
Otteluseuranta: Kauden toistaiseksi tärkein ottelu käynnissä Raksilassa – vain voitto Skellefteåsta kelpaa Kärpille
18:54
Kalevan printtilehden tilaajat saavat käyttöönsä myös lehden digitaalisen sisällön – muutos astuu voimaan heti
18:34
Taka-Lyöttyyn rakennetaan kerrostaloja – Taskilaan syntyy uusi merellinen asuinalue
18:31
Asemanseudun rakentuminen lähtee konkreettisesti liikkeelle, koska kaavoitus pääsee alkamaan – ensimmäiset rakennukset pystyssä mahdollisesti viiden vuoden päästä Tilaajille
91
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
36
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
27
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
17
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
15
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
14
Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja alamäki syvenee ensi vuonna – ulkomaisten kiinteistösijoittajien määrä kasvussa
12
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittää ensihoitoa – jatkavatko pelastuslaitokset palvelun tuottamista vai tuotetaanko ensihoito omana toimintana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työministeri Timo Harakan sidonnaisuudet

Nuo kaikki asiat on jo selvitetty virallisesti. Kaikkien ministereiden on täytynyt selvittää erilaiset sidokset eri intr... Lue lisää...
Taas kerran Höpötti6...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image