Kolumni
Tilaajille

Nyt rivit suoriksi, Pohjois-Suomi!

Pohjoispohjalaisilla on oikeus odottaa enemmän kansanedustajiltaan. Myös Oulun on hyvä miettiä, miten se kantaa vastuutaan pohjoisen elinvoimasta, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Keskinen.

Viikko sitten kerroimme Kalevassa, millaisella tolalla pohjoispohjalaisten kansanedustajien yhteistyö ja pohjoisten asioiden edistäminen ovat (Kaleva 13.9.). Kansanedustajille ja erinäisille suurille Pohjois-Pohjanmaan toimijoille suunnatun kyselyn perusteella tyytyväisyyteen ei ole aihetta. Parantamista löytyy niin kansanedustajien keskinäisestä yhteistyöstä kuin edunvalvonnasta.

Erityisen huolestuttavaa on se, että osalla kansanedustajista vaikuttaa olevan työssään pääasiana oman, henkilökohtaisen agendansa edistäminen, eikä niinkään Pohjois-Suomen tai Oulun vaalipiirin alueella asuvien kansalaisten hyvinvoinnin turvaaminen. Sooloilu näkyy sekä suhteessa kansanedustajakollegoihin että yhteydenpidossa esimerkiksi Oulun yliopistoon, maakuntaliittoon tai Oulun kaupunkiin. Kyse voi olla kokemattomuudesta, eli siitä, että vaikuttamisen kanavia ei ole opittu hyödyntämään. Kyse voi myös olla siitä, ettei kansanedustajan roolia ole sisäistetty.