NordLab ja Kainuun sote ottavat käyt­töön ko­ro­na­vi­ruk­sen an­ti­gee­ni­tes­tin Kuh­mos­sa ja Sot­ka­mos­sa

NordLab ja Kainuun sote tiivistävät yhteistyötään COVID-19-testauksessa ottamalla käyttöön koronaviruksen antigeenitestin Kuhmon ja Sotkamon terveysasemilla.

Antigeenitestauksella pyritään helpottamaan COVID-19-diagnostiikkaa tarjoamalla nopeaa testausvaihtoehtoa lieväoireisille potilaille.

COVID-19 antigeenitesti otetaan nenänielunäytteenä. Hoitohenkilökunta tekee tutkimuksen ja tuloksen saa nopeasti, noin 15 minuutissa.

Positiiviset tulokset varmistetaan PCR-menetelmällä uudesta näytteestä ainakin antigeenitestin käytön alkuvaiheessa.

NordLab ja Kainuun sote kertovat todenneensa antigeenitestin luotettavaksi ja toimivaksi testiksi ennen käyttöönottoa. Vahvassa COVID-19 taudin epäilyssä on kuitenkin suositeltavaa käyttää PCR-menetelmää sen paremman herkkyyden vuoksi. Antigeenitestillä tulos voi jäädä negatiiviseksi noin viidessä tapauksessa sadasta, joissa PCR-menetelmä antaisi positiivisen tuloksen.

Kaikkien COVID-19-testien tulosten luotettavuuteen vaikuttaa laboratorion analyysimenetelmien lisäksi näytteenoton ajoitus ja virusmäärä ylähengitysteissä. Tämän vuoksi testi voi jäädä toisinaan negatiiviseksi sekä antigeeni- että PCR-menetelmällä, vaikka henkilöllä olisi tartunta. Vahvassa COVID-19-epäilyssä tutkimukset toistetaan tarvittaessa lääkärin arvion perusteella.