Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nii­nis­tö New Yor­kis­sa: Ydin­ase­vaa­ra on nyt täysin teo­reet­ti­nen, mutta se kasvaa, jos suur­so­ta syttyy tai tilanne es­ka­loi­tuu

Presidentti osallistuu tällä viikolla New Yorkissa YK:n yleiskokoukseen.

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi suomalaismedialle New York Timesin haastattelussa esiin nostamaansa ydinaseuhkaa.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi suomalaismedialle New York Timesin haastattelussa esiin nostamaansa ydinaseuhkaa.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Vaaraa ydinaseiden käytöstä ei tällä hetkellä ole, mutta se on kuitenkin otettava huomioon, presidentti Sauli Niinistö sanoi New Yorkissa maanantaina suomalaismedioille.

– Jos päädyttäisiin suursotaan, niin minä nyt vain olen todennut sen, että silloin vaara ydinaseista kasvaa. Sitä ei tällä hetkellä varmasti ole, mutta se on otettava huomioon siksi, että ydinaseiden käyttäminen lopettaa kaiken, Niinistö sanoi New Yorkissa.

Kysymys ydinaseuhasta nousi keskusteluun Niinistön New York Timesille antaman haastattelun vuoksi. Viikonloppuna julkaistussa haastattelussa hän varoitti ydinaseriskistä.

– Niiden, jotka eivät ole vastuussa ja niiden, jotka ovat vastuussa, käsityksissä on suuri ero. Se kannattaa aina muistaa, että vastuussa olijat joutuvat ottamaan huomioon asioita, jotka voivat olla ihan teoreettisiakin. Siitä huolimatta niitä ei voi kokonaan poistaa, Niinistö taustoitti.

"Ei vahinkojakaan voi loputtomiin sattua"

Niinistö sanoi, että paras tapa eskalaatioriskin vähentämiseksi on se, että länsimaat rintamana tukevat Ukrainaa. Eskalaation välttäminen on Niinistön mukaan kuitenkin lännen yhteisen rintaman tukea laajempi kysymys.

– Ei vahinkojakaan voi loputtomiin sattua.

Vahingoilla Niinistö viittasi Romanian maaperältä löytyneisiin lennokin kappaleisiin, joiden kerrottiin muistuttavan Venäjän armeijan käyttämiä drooneja.

– Toisaalta se panee ajattelemaan, että missä on vahinkojen määrän ja laadun raja, ja asettaa Venäjälle valtavan vaatimuksen pitää huolta siitä, ettei tule sellaisia vahinkoja, joista alkaa olla jo mahdoton todeta, että tämä oli nyt vaan vahinko.

YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko alkoi maanantain YK:n päämajassa New Yorkissa. Niinistö johtaa siellä Suomen valtuuskuntaa.

Niinistö kertoi tapaavansa New Yorkissa muun muassa Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin sekä muiden maiden presidenttejä kahdenvälisissä tapaamisissa. Niinistö kertoi myös vierailevansa puolisonsa Jenni Haukion kanssa yhdysvaltalaisen kirjailijapariskunnan Paul Austerin ja Siri Hustvedtin kotona.