Kolumni

Näytös jota ei siir­re­tä verk­koon – maail­mas­ta löytyy vielä yksi asia, mihin koronan tau­ti­set lon­ke­rot eivät yllä

-

Aika lailla vuosi sitten kävin haastattelemassa lintuharrastajia Hietasaaressa. Tuo kuulas kevätaamu on jäänyt mieleen poikkeuksellisen hyvin. Valmiuslaki oli juuri otettu käyttöön ja kansa oli rynnännyt vessapaperiostoksille.

Hietasaareen aamuvarhaisella ajellessani muistan miettineeni, onko tässä maailmassa enää mitään, mihin koronan tautiset lonkerot eivät yllä? En ollut kirjoittanut pariin viikkoon ainuttakaan juttua, jossa ei olisi mainittu tuota k-alkuista sanaa. Se tuntui vaikuttavan kaikkiin ja kaikkeen. Vuodessa tilanteeseen on jo turtunut, mutta äkkiseltään se hämmensi ja ahdisti.

Lintuharrastajien kanssa puhuttiin koronasta vain todetaksemme, että kevään tuloa se ei voi pysäyttää. Sitten kuunneltiin laulujoutsenten kaakatusta ja uuttukyyhkyn huhuilua. Seurattiin telkän pulahtelua ja merikotkan liitelyä. Siinä hetkessä oli jotakin valtavan hyvää ja tarpeellista. Lintujen tarkkailu kävi yhtäkkiä järkeen aivan uudella tavalla.

Lintujen tarkkailu kävi yhtäkkiä järkeen aivan uudella tavalla.

Ei minusta ihan lintubongaria tullut, mutta isän perintökiikarit ovat nököttäneet siitä lähtien etäkonttorin pöydän reunalla. Talviruokintapaikalle tähyilyllä on mieltä seesteyttävä vaikutus.

Närhi seisoo ruokintamökin katolla kuin kukko tunkiolla. Kun pienemmät siivekkäät on hätistelty pois apajilta, se alkaa pää alaspäin tasapainoillen perkata siemenseoksesta pähkinöitä. Syö niin ahnaasti, että tekee mieli koputtaa ikkunaan ja huutaa, että jätä muillekin vähän.

Maassa parveilevat keltasirkut eivät pistä närhen ahneutta pahakseen. Ne noukkivat taivaalta satavia kauranjyviä kiivaasti parempiin nokkiin. Tiaiset ja varpuset odottavat kuusenoksilla ujoina vuoroaan. Käpytikkakin seurailee kauempaa.

Kevättulokkaita ei ole vielä näkynyt. Jatkuvan epävarmuuden keskellä on kuitenkin lohdullista tietää, että kyllä ne sieltä vielä tulevat. Näitä lentoja ei ole peruttu eikä tätä näytöstä siirretä verkkoon tänäkään keväänä.

Livetapahtuma on alkamassa ihan näillä näppäimillä ja on maksutta kaikkien saavutettavissa.