Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Na­to-jä­se­nyys kääntää dol­la­ri­ha­naa isosti Suomeen – Ul­ko­mi­nis­te­ri Pekka Haa­vis­to: "Na­to-maa pystyy te­ke­mään tar­jouk­sia ja kil­pai­le­maan so­ta­tek­no­lo­gias­sa"

Yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on lisääntynyt silmissä sinä kahden kuukauden aikana, kun Suomi on toiminut Naton jäsenmaana. Parhaillaan neuvoteltava kahdenvälinen puolustussopimus toisi todennäköisesti kymmenien tai jopa satojen miljoonien eurojen investoinnit Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Nato-jäsenyys lisää investointeja Suomeen etenkin sotateknologiaa lähestyvillä aloilla. Anthony Blinken arvioi, että myös tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyö lisääntyy Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Nato-jäsenyys lisää investointeja Suomeen etenkin sotateknologiaa lähestyvillä aloilla. Anthony Blinken arvioi, että myös tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyö lisääntyy Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Nato-jäsenyydestä on tulossa Suomelle yhä tärkeämpi paitsi puolustuksellisesti ja poliittisesti, myös taloudellisesti. Kaupalliset siteet lujittuvat viikko viikolta Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.

Perjantaiaamuna ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken allekirjoittivat julkilausuman Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä 6G-verkkoyhteistyöstä. Se lupaa hyvää erityisesti Nokialle mutta myös muille suomalaisille teknologiayrityksille.

Tietoliikenneverkkoja maailmalle rakentavat Nokia-Suomi ja Ericsson-Ruotsi ovat kokoaan suurempia pelaajia nyt, kun Yhdysvalloissa haetaan luotettavia kumppaneita kiinalaisen teknologian korvaajiksi. Pohjoismaisten yhtiöiden kiinalaista kilpailijaa Huaweita on syytetty jo vuosia teollisuusvakoilusta.

– Tässä mietitään telekommunikaation tulevia rakenteita ja järjestelmiä. Tiedetään, että on valtiollisia toimijoita kuten Kiina, joilla saattaa olla kykyjä erilaiseen seurantaan, vakoilujärjestelmiin ja tiedonhankintaan. Kuluttajan kannalta on tärkeää, että 6G-järjestelmät tulevat riippumattomiksi ja sellaisiksi, että niihin eivät voi valtiolliset toimijat vaikuttaa, Haavisto sanoi allekirjoitustilaisuuden jälkeen Lännen Medialle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoittivat perjantaina julkilausuman Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä 6G-verkkoyhteistyöstä. Se voi tuoda jatkossa töitä suomalaisille teknologiayhtiöille.
Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.)

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.