Nä­kö­kul­ma: Voi pyhä yk­sin­ker­tai­suus – koronan tor­jun­ta on meistä jo­kai­sen vas­tuul­la ja jär­jen­käyt­tö on sal­lit­tua

Muiden maiden perässä Suomenkin viranomaisilta ja päättäjiltä pukkaa pian uusia rajoituksia ja suosituksia. Niitä odotellessa totuus helposti unohtuu, kirjoittaa Lännen Median Ilari Tapio.

Täsmällisetkään ohjeet eivät auta, jos niitä ei noudateta, kirjoittaja muistuttaa.
Täsmällisetkään ohjeet eivät auta, jos niitä ei noudateta, kirjoittaja muistuttaa.

Salissa vain joka kolmas istuin oli käytössä Helsingin Musiikkitalon tiistaisessa konsertissa. Myös lavalla turvaväleillä esiintyneen sinfoniaorkesterin kokoonpano oli normaalia suppeampi.

Tilaisuuden jälkeen vähät kuulijat ohjattiin ulos salista rivi kerrallaan. Narikkaankaan ei syntynyt ruuhkaa, sillä päällysvaatteet sai ottaa mukaan saliin.

Turvajärjestelyt tuntuivat jopa ylimitoitetuilta varsinkin, jos niitä vertasi sunnuntaisiin kuviin Kouvolan ja Sotkamon välisestä miesten Superpesis-finaalista.

Katsomo näytti olevan ääriään myöten täynnä huutavaa yleisöä. Kaiken huipuksi ainakin yhdellä katsojalla todettiin koronavirustartunta.

Jos ja kun uusia rajoituksia ja suosituksia pitää tuleman, esimerkkien valossa ei tarvitse pitkään miettiä, minne niitä on viisasta kohdentaa.

Laajoja tartuntaryppäitä on syntynyt eri puolilla maata etupäässä joukkueurheilun ja nuorison viikonloppubiletyksen liepeillä.

Onko järjen käyttö kielletty?

Suomalaisilla – ja kenties muidenkin maiden kansalaisilla – on kummallinen taipumus odottaa poliitikoilta ja viranomaisilta määräyksiä ja suosituksia ennen kuin mitään voi ryhtyä tekemään. Jälkikäteen päätöksiä sitten moititaan ja päättäjiä syytetään: väärin sammutettu.

Tässä katsannossa alamaiset ulkoistavat järjen käytön esivallalle, vaikka yksikään ministeri tai epidemiologi ei voi tehdä arkielämän valintoja tavallisen ihmisen puolesta. Vastuu koronan torjunnasta on meistä jokaisella.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi tolkun ihminen yksinkertaisesti vain välttää tilaisuuksia ja tilanteita, joissa altistumisriski on korkea. Silloin ylhäältä annettavia rajoituksia ei juuri tarvita.

Rajoituksia ravintolaelämään?

Nyt uutta säätelyä ja tiukempia suosituksia pitää kuitenkin tuleman. Osin sitä varten sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi keskiviikkona pyytäneensä maan eri alueilta pikavauhdilla varautumistietoja koronavirustartuntojen kiihtymisvaiheen varalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) mitä ilmeisimmin esittää maskien käyttösuosituksen laajentamista esimerkiksi kauppakeskuksiin ja kenties kouluihin.

Luvassa voi olla myös samansuuntaisia tiukennuksia kuin Britanniassa, jossa tartuntojen määrä näyttää tuplaantuvan viikoittain. Englannissa suositellaan jatkossa etätyötä ja sovelletaan maskipakkoa monilla palvelualoilla. Urheilutapahtumien katsomot pysyvät kiinni, ja ravintolat ja baarit saavat olla auki vain iltakymmeneen. Rajoitusten rikkomisesta saa ankarat sakot.

Ranska on puolestaan kieltämässä alueellisesti yli kymmenen hengen kokoontumiset ja ulkona tapahtuvan alkoholitarjoilun iltakahdeksan jälkeen.

Virossa alkoholin anniskelu kielletään puolenyön ja aamukymmenen välillä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ehdotti jokin aika sitten Twitterissä, että vastaava rajoitus otettaisiin käyttöön Suomessakin.

Kirjastojen ja museoiden kaltaisten "helppojen" kohteiden sulkeminen tai aukioloaikojen rajoittaminen ei sen sijaan saa kannatusta. Ne eivät ole yökerhon, pesäpallokatsomon tai jäähallin pukuhuoneen kaltaisia tungospaikkoja, joissa kävijät ovat pitkään suuna päänä lähikontaktissa keskenään.

Entä ne matkustusrajoitukset?

Oma lukunsa ovat matkustusrajoitukset. Niiden perässä ei tahdo pysyä valppainkaan uutishaukka.

Suomalainen tuttava kertoi äsken yrittäneensä selvittää, millaiset määräykset koskevat hänen yhdysvaltalaista puolisoaan, joka aikoo asettua joksikin aikaa Suomeen omakotitaloa remontoimaan.

Soitto Rajavartiolaitokseen ei antanut valaistusta. Sieltä kehotettiin ottamaan yhteyttä THL:n puhelinpalveluun, jossa vastattiin, että "jaa, enpä osaa sanoa nykytilanteesta".