Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Kolumni

Muu­tok­sia, muu­tok­sia

Miltä tuntuisi, jos kesälomasi jälkeen palaisit töihin, ja joku olisi lomaillessasi ottanut käyttöön sinun lokerikkosi?

Nelivuotias lapseni palasi kuluvalla viikolla pitkän kesäloman jälkeen takaisin päiväkotiin.

-

Meitä vanhempia jännitti etukäteen, miten kotihiiremme sopeutuisi jälleen arkeen, joka viikkojen lomailun jälkeen tuntuisi varmasti taas lähes uudelta kokemukselta.

Onneksi talo ja oman ryhmän aikuiset olivat tuttuja. Moni muu asia oli kuitenkin muuttunut.

Oma naulakko oli siirretty toisaalle, kengät piti jättää eteisessä eri paikkaan. Lisäksi osa vanhoista kavereista oli siirtynyt toiseen ryhmään ja uusia tullut tilalle.

Pikkujuttuja, moni varmasti helposti ajattelee. Muutoksen suuruudesta saa kuitenkin ehkä paremmin kiinni, kun sovittaa lapsen kokemuksia omaan arkeen.

Miltä tuntuisi, jos kesälomasi jälkeen palaisit töihin, ja joku olisi lomaillessasi ottanut käyttöön sinun lokerikkosi? Miltä tuntuisi, jos työpaikalla puolet työkavereistasi olisikin vaihtunut yllättäen uusiin ja vanhat olisi sijoitettu toiseen yksikköön? Ehkä pomosikin vaihtui kesken lomailusi.

Rutiinit tuovat turvaa – etenkin lapsille mutta myös aikuisille.

Korona on saanut meidät kaikki tarkastelemaan omia tapojamme ja muokkaamaan rutiinejamme. Perinteisestä kättelystä on luovuttu ehkä pysyvästi. Kaupassa käyminen ilman kasvomaskia tuntuu nykyisin kummalliselta, kasvojen peittäminen jo uudelta normaalilta.

Muutokset tuntuivat ehkä aluksi hankalilta, mutta olivat epäilemättä hyvästä epidemian hillitsemisessä.

Toisinaan rutiineista onkin välttämätöntä luopua, vaikka se on vaikeaa, ja totuttu tapa toimia voi tuntua ainoalta oikealta.

Tässäkin asiassa aikuiset voivat ottaa mallia lapsista.

Päiväkodista kotiutui ensimmäisen päivän jälkeen iloinen kaveri, jolla riitti juttua. On asennekysymys, näkeekö muutokset lopulta seikkailuna vai pelkästään uhkana.

Ja koronasta vielä: hae rokote – se on etuoikeus tässä maailman tilassa.