Estonia: Täl­lai­nen on suo­ma­lai­nen Es­to­nia-to­dis­ta­ja – Harri Ruot­sa­lai­nen kertoo näh­neen­sä to­dis­teen up­poa­mi­sen syistä

Jääkiekko: Kärp­pien huip­pu­vi­rei­nen ve­nä­läis­vah­ti kertoo, kuka hän oikein on

Mainos: Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Kolumni

Mitä pa­rem­min sinä voit, sitä pa­rem­min me voimme

Näyttelijä Kristo Salminen piti rehellisen puheen maakunnallisessa Akut täyteen -webinaarissa. Salminen kertoi, kuinka hän näyttelijän unelmaroolissa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä kirjaimellisesti taipui kuningas Learin roolissa.

Kaksi tuntia roolihahmon olemuksen mukaisesti kyyryssä näytteleminen viikko viikon jälkeen sai Salmisen selkäkivun siihen pisteeseen, että sukkia ei saanut jalkaan ilman jalan nostamista penkille. Tämä johti siihen, että hän halusi tehdä elämänmuutoksen ja irti-sanoutui Kansallisteatterista.

Salminen pohti puheessaan, että olisi halunnut tulla kohdatuksi, kun uupumus alkoi kasvaa. Kuka olisi voinut auttaa siinä tilanteessa?

Yksilö tarvitsee tukea voittaakseen oman haasteensa ja samalla auttaakseen ympärillä olevia ihmisiä. Yhteisöstä erillään toimiva yksilö ei ole vahvimmillaan.

Näin ajatteli vuoden 2008 koripallon NBA mestarijoukkueen valmentaja Doc Rivers. Hänellä oli käsissään trio Paul Pierce, Kevin Garnett ja Ray Allen: kolme ehdotonta tähtipelaajaa, mutta ei joukkuetta.

Silloin hän tutustui ubuntuun, afrikkalaiseen filosofiaan ihmisenä olemisesta, jonka Desmond Tutu kiteytti vapaasti suomennettuna sanoihin: ”Ihmisenä oleminen on opittava toisilta ihmisiltä. Koska mitä parempi sinä olet, sen parempi minä olen”. Rivers ymmärsi, että ubuntu ei ole vain sana vaan tapa elää.

Näin hän sai kolme tähtipelaajaa pelaamaan koko joukkueelle. Riversin tarina huipentui Boston Celticsin mestaruuteen 22 vuoden tauon jälkeen ja play-offsien yhteen huikeimpaan nousuun Los Angelesia vastaan 24 pisteen takaa-ajomatkalta ottelun voittoon.

Salminen kertoi toiveensa kohtaamisesta. Monella meistä on kuntovelkaa, jota mielellämme alkaisimme maksaa. Salminen korjasi omansa painonnostolla, ja nykyään sukat noukitaan lattialta syväkyykyllä.

Innostuminen on hankala asia suunnitella. Löytyykö se tunne lopettamalla suunnitteleminen? Tai olemalla innostava, kuten eläkeikää lähellä oleva Irja? Pohtiessamme liikkumisen merkitystä hän totesi minulle, että ”liikkuminen on minulle voimavara ja siksi lisään sitä joka päivä arkeeni”.

Tämä kehollinen sivistys uppoaa minunkin päähäni paremmin kuin numeraaliset suositukset. Liikkuminen voi antaa voimia kannatella vaikeita asioita elämän taitekohdissa, ja olla luonnollinen osa elämää. Hyvästä olosta syntyy innostus, jota voit jakaa muille.

Oman haasteen kohdatessamme tarvitsemme yhteisön tukea. Haaste voi tuntua mahdottomalta. Doc Rivers inspiroi pelaajansa voittoon, hienoin comeback tappiotilanteesta finaaleissa koskaan!

Innosta sinä läheistäsi liikkumaan arjessa ja pidä jokaista kohtaamista tärkeänä. Sillä mitä paremmin sinä voit, sitä paremmin me voimme.

Ilkka Kurttila,

Aikuisliikunan kehittäjä,

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry