Kolumni: Monta kotia, monta oikeaa ko­ti­paik­ka­kun­taa

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mistä alue­vaa­leis­sa on kyse?

Olemme valmistautumassa vuosikymmenten merkittävimmän ja laajimman uudistuksen toimeenpanoon. Vaaleissa ratkaistaan, millä linjalla uudistus pannaan täytäntöön ja miten hyvinvointialueita kehitetään.

Tärkeät arjen palvelut, kuten terveyskeskusten, sosiaalipalvelujen, vanhustenhuollon, kehitysvammahuollon, mielenterveyspalvelujen, hammashuollon ja pelastuspalvelujen tehtävät siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa.

Tuleva aluevaltuusto päättää palveluista, niiden sisällöstä ja kattavuudesta. Vuosi 2022 on ratkaisevan tärkeä. Valtuusto joutuu heti tositoimiin. Jo keväällä päätetään palvelustrategiasta ja syksyllä palvelujen järjestämissuunnitelmasta. Vuoden aikana luodaan uudistukselle toiminnallinen kivijalka. On välttämätöntä, että se on kohdallaan ja kestävä.

Julkisessa keskustelussa vaalipuheet liikkuvat myös asioissa, joista aluevaltuustot eivät päätä, kuten rahoitusmallista tai maakuntaverosta. Niistä päättää eduskunta. Sen sijaan rahoituksen kohentuminen alueen sisällä kuuluu valtuustolle.

Uudistuksen tavoite on palvelujen perustason vahvistaminen - ei keskittäminen. Siten erikoislääkärin palvelujakin voidaan antaa nykyistä enemmän paikallisesti. Tähän liikkuvat palvelut ja digitalisaatio antavat uusia mahdollisuuksia. Erikoislääkäri voi nykyistä enemmän jalkautua paikalliselle sote-asemalle pitämään vastaanottopäivän.

Erityistä huolta uudistuksessa on kiinnitettävä ihmisten arkeen liittyvien sosiaalipalvelujen toimivuuteen ja yhteistoimintaan terveyspalvelujen kanssa.  Neuvolapalvelut ovat oleellinen osa lähipalveluja. Koulukuraattorit ja -psykologit jatkavat työtä kouluissa, vaikka ovat hyvinvointialueen palkkalistoilla.

Uudistuksessa on välttämätöntä  hyvä yhteistyö myös alan yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Palveluseteliä on perusteltua käyttää.

Keskustelussa vähemmälle huomiolle on jäänyt, että meidän kaikkien turvallisuus edellyttää lähellä olevia palo-ja pelastustoimen palveluja.

Uudistuksen toteutuksessa korostuu erityisesti kaksi asiaa: johtaminen ja henkilökunnan työhyvinvointi. Uusi organisaatio on suuri ja laaja-alainen. Siksi se edellyttää johtamisen osaamista sekä virkamies- että luottamushenkilöjohdolta. Henkilökunnan jaksaminen ja työhyvinvointi on jo nyt haasteellista. Siksi siihenkin on yhteisesti paneuduttava.

Nyt on syytä vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon äänestämällä.


Tapani Tölli,

ent. kansanedustaja ja ministeri,

aluevaaliehdokas (kesk.)