Pääkirjoitukset

Yliopisto jättiaskelen äärellä – tulo lähemmäksi keskustaa virkistäisi Oulun ilmeen kerralla

Yliopiston Linnanmaan kampus on rakennettu monessa vaiheessa. KUVA: Jussi Korhonen
Pääkirjoitukset 14.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Yliopisto on Oululle ensiarvoisen tärkeä, samoin Oulu yliopistolle.

Kaupungin kehitykselle olisi eduksi, jos akateeminen opinahjo olisi nykyistä kiinteämpi osa oululaista elämää. Yliopiston muutto lähemmäksi keskustaa uudistaisi koko Oulun kuvaa.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki teki keskiviikon Kalevassa kiinnostavan ja mahdollisesti kauaskantoisen avauksen, joka Oulussa toivottavasti johtaa perusteelliseen keskusteluun. Niinimäen pohdinta liittyy siihen, voisiko yliopisto ratkaista edessä olevat, vaikeutuvat toimitilaongelmansa uudisrakentamisella.

Avauksen kohahduttavin ydin on ajatus, että uudisrakentaminen voisi tapahtua Oulun keskustan läheisyyteen. Yliopisto on käynyt tästä jo alustavia keskusteluja Oulun kaupungin kanssa.

Pohdintaansa Niinimäki perustelee muun muassa sillä, että Oulun yliopiston rakennuskantaan liittyy mittavia peruskorjaustarpeita. Korjaukset puolestaan nostaisivat yliopiston maksamia tilavuokria.

Onko nyt siis kyse yrityksestä kohtuullistaa tilavuokria? Sekin seuraus avauksesta voi olla, mutta Niinimäen väläyttämä muutto on tarkan pohdinnan arvoinen sekä yliopiston että kaupungin vetovoiman näkökulmasta. Näihin hän itsekin viittaa.

Yliopiston pääkampus sijaitsee nyt Linnanmaalla. Toinen keskittymä on lääke- ja biotieteilijöiden Kontinkangas, joka on jo kaupungin läheisyydessä.

Matkaa Oulun keskustasta Linnanmaalle on viitisen kilometriä. Matka ei ole mahdoton kuljettavaksi millään kulkuneuvolla, mutta silti puoli peninkulmaa riittää siihen, että yliopisto ei näy oululaisen arjen elävöittäjänä niin kuin se voisi näkyä.

Viiden kilometrin välimatka kasvattaa myös henkistä etäisyyttä. Nyt Oulun yliopisto on liiaksi erillinen oma maailmansa, jonka oululaiset kyllä kaikki tietävät, mutta joka jää silti oudon vieraaksi. Niin ei pitäisi olla.

Tämä etäisyys ei tee hyvää Oulun kaupungille eikä se tee hyvää yliopistollekaan. Yliopisto joutuu yhä tiukemmin kamppailemaan säilyttääkseen houkuttelevuutensa opiskelijoiden ja tutkijoiden silmissä. Sijainti kaupungin ytimessä tai edes sen läheisyydessä olisi ehdoton lisävahvuus, kun Oulun yliopistoa opiskelu- tai työpaikkana harkitsevat listaavat plussia ja miinuksia.

Yliopiston hallitus käsittelee toimitilakysymystä ensi viikon keskiviikkona. Oulun kaupungin edustajien ensikommentit asiasta ovat näyttäneet alustavaa vihreää.

Yliopiston siirtyminen lähelle kaupungin ydintä olisi niin jättimäinen muutos, että se vaatii nipun selvityksiä ja päätöksiä. Kyse on rahasta, liikkumisesta ja ennen kaikkea sopivan sijaintipaikan löytymisestä.

Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki arvioi Kalevassa, että sijaintipaikka kyllä löytyisi. Toisaalta hän huomautti, että isot asiat eivät tapahdu koskaan mukavuusalueella. Huomautus viitannee muun muassa siihen, että jättimäisen kohteen sijoittaminen keskustan tuntumaan merkitsee pakosta sitä, että jokin joutuu väistymään tai katoaa.

Oulun kaupunginarkkitehdin Janne Rajalan ajatus siitä, että uusi yliopisto nousisi ratapihan päälle, voisi olla ratkaisu kivuttomimmasta päästä. Vajaakäytetty alue kaappaa nyt muutenkin tarpeettoman ison osan Oulun ytimestä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Ja että arvovaltainen Kalevakin lähtee mukaan tähän laulantaan! Kysymyksessä on yhdestä lipsahduksesta liikkeelle lähtenyt megalomaanisiin mittoihin ryöstäytynyt ajatus, jota kenties päästäisiin toteuttamaan kymmenen vuoden päästä, jos sittenkään, ja sen rakentaminen kestäisi vähintään 20 vuotta. Ainakin 30 vuoden aikajänne on valtavan pitkä monirytmisessä ja muutosherkässä maailmassa. Kuka tietää, mitkä eri tieteiden omakohtaiset ja käytännölliset tilavaatimukset 30 vuoden päästä ovat? Eikö ole tullut jo todistettua, että yliopistolla on tällä hetkellä hyvät tilat siellä, missä ne ovat? Mutta jälleen kerran keskustan näivettymisestä huolestuneet grynderit, osakkeenomistajat ja tiettyjen suuntien kaupungin silmäätekevät ovat mielestään keksineet uuden muka keskustaa elähdyttävän hankkeen. Ei riittänyt kallioparkki, joka ei ole lisännyt ihmisten liikkumista ja viihtymistä keskustassa. Sitä ei ole tehnyt myöskään Valkea eivätkä uudet ravintolainvestoinnit. Paljon mainostettu matkakeskus on Oululle tyypillisellä tavalla edelleen ns. vaiheessa. Suunnitelmia on, mutta onkohan ns. "suurten keskustojen" idea enemmänkin jo osa kaupunkisuunnittelun historiaa? Tätäkin pitäisi uskaltaa miettiä. Onhan Poliisikin kaukana keskustasta ilman, että siitä kaupunkiasetelman ehjälle ja ehkä vähän elähtäneelle kokonaisuudelle olisi suurempaa haittaa.

Ja lopuksi vielä rohkea idea, joka on vähintään yhtä päätön kuin ajatus siirtää yliopisto pois Linnanmaalta. Rakennetaan lentokenttä Hietasaareen. Sieltä ulkomaalaiset pääsevät hämmästelemään nopeasti Oulun ihmettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonnin joutavaa, suorastaan anteeksiantamatonta veronmaksajien rahojen väkituhlaamista,
vain imagohötöllä briljeeraamista ' sama tahti on askelten' niin opiskelijoidensa parhaasta vastuussa olevalta Oulun yliopiston esittelevältä hallinnolta ja 20.11.-19 päättävältä hallitukseltaankin, kuin Oulun kaupungin, joko taas valmiiksi uusissa lähtökuopissa olevalta kaupunginjohtajalta, kuin tekniseltä virkakunnaltaankin suorastaan innostuen kannustaa yliopiston nykyrakennuskannan hylkäämistä ja uusiorakentamista Oulun keskustaan, ahtauteen!!

SYK:n tilojen pakkovuokrauksen hintanousuun ikiliikkujan tahtiin on löydettävä valtakunnallinen, kestävän ja alueellisestikin oikeudenmukainen muutos ja ratkaisu! Se ei kyllä tapahdu näillä esitetyillä kolmella kiinteistöstrategian linjauksilla Oulun yliopiston hallituksen kokouksensa esityslistalla! Kuulostiaa ja näyttääkin siltä käytännössä, että vaikka rehtori Niinimäki olisi muka vuokra-alunnus taistossa SYK:n kanssa esityksineen paperilla, niin Oulun kaupungin vain virkakunnan kanssa olisikin käyty jo laajempiakin, päättäviltä luottamusmiehiltä salaisia, laajautopistisia suunnitelmia, ennen tätä Yo:n hallituksen kokousta?
Kokoushan pidetään tietysti Helsingissä, eihän siihen muuten saisikaan maamme parhaimmistoa jäseniksikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä seuraavaksi? Nyt on jo siis kirkko ja osuuskauppa kirkonkylän keskustassa, samoin pankki, postit hävitettiin koko maasta Helsinkiä lukuun ottamatta. Ja seuraavaksi halutaan sitten koulu. Palolaitos valitettavasti on siirtynyt kauemmas, samoin poliisi - tosin väistötilat ovat kirkonkylän ytimessä. Samoin museo oli tarkoitus tuoda tähän kaikkien saapuville. Näin tämä kaupunki kehittyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika omituista, että yliopiston pitäisi lähteä Linnanmaalta, jonne on paljon panostettu niin uusien tilojen, opiskelija-asuntojen ja jopa pyörätien maalauksen muodossa! Onko rehtori nyt ihan tietoinen, miten aluetta on kehitetty ja miksi? Ei teknologiakylää sijoitettu huvikseen Linnanmaan läheisyyteen VTTstä puhumattakaan. Kuulostaa siltä, että aika olisi ajanut näiden ohi, onko näin? Vai onko pikemminkin oman tahtotilan toteuttamisesta. Yliopiston siirto keskustaan ei kohota sen profiilia, vaan se, mitä ja miten siellä opetetaan, kansainväliset tutkimusyhteistyökuviot sekä muu tieteelliseen maailmaan kuuluvat tekijät. Luulisi rehtorin olevan hyvin näistä perillä. Ylijäämätiloihin voisi kehittää aktiivisia yrityshautomoita vs tieteenala. Osan voi tarvittaessa vuokrata. Hometilat voisi huoletta purkaa. Mikä tässä yhtälössä on niin vaikeaa toteuttaa?...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että Linnanmaalle kulkee maalattu pyörätie on este yliopiston siirrolle... hmm....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi rehtorin keskittyä yliopiston sisäisen laadun kehittämiseen ulkoisten osoitteiden sijaan. Paremmalla maineella sitten rehtorinkin nimi jää historiaan muisteltavaksi.

Muuton haihattelulla jää ikuiseksi vitsiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin veronmaksajat säästävät pitkän pennin, jos tällaisten näin hölmöjen ehdotusten tekijät siirretään muualle ja yliopisto pidetään paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

It kaupunki pitäisi olla. Silti rakennetaan pelkkiä seiniä. Eikö olisi viisaampaa hyödyntää tietotekniikka huomattavasti enemmän, jolloin luennolla istumiset jäisivät vähemmälle. Näin ollen riittäisi pienemmät luentosalit. Tällöin vuokrat olisivat kohtuulliset ja opetusvälineisiin voitaisiin investoida enemmän. Enää itäisessä naapurissa rakennetaan monumentteja.Toki heilläkin talous asettaa omat raaminsa. Lisäksi kustannuksia arvioitaessa tulisi hyödyntää yksityisten yritysten saamia kokemuksia aluerakentamisesta. Infran rakentaminen kaikkine siltoineen useimmiten yllättää kustannuksiltaan niin arkkitehdit kuin myös kaupungin oman henkilöstön. Se on valitettavan usein nähty eri puolilla maatamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luennot voisi jakaa kerran nettiin vaikka Timbuktusta. Opiskelijat lukaisivat ne työmatkoillaan ja tenttisivät illalla kotoaan netissä. Tiloja ei silloin tarvittaisi ollenkaan eikä edes rehtoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhön rakenneta opiskelijoille ratikkalinja yliopiston ja keskustan kaljapaikkojen välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukovainiolla vapautuu paljon tiloja ensi vuonna, kun koulu muuttaa sieltä Linnanmaalle......ja sehän on lähempänä keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa rehtori pelata kiristyspeliä, jotta vuokra laskisi. Läpinäkyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulin aprillipilaksi melkein. Juuri kun kaikki opiskelu on siirretty Linnanmaalle ja sen myötä synenergia on samalla alueella. Ei voi muuta kuin ihmetellä näitä ajatuskuvioita!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"yliopisto ei näy oululaisen arjen elävöittäjänä niin kuin se voisi näkyä". Olipas erikoinen kannanotto jossa yliopisto tulisi siirtää jotta keskustan kaduilla näkyisi opiskelijoita. Eipä ole kovin akateeminen perustelu. Joskus hävetää kun älykkäät ihmiset esittävät näin tyhmiä juttuja.

Helpompi ja halvempi ratkaisu olisi tarjota opiskelijoille ilmainen bussikyyti keskustaan, jos oikein halutaan niin tuoppi olutta kans.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei voitaisi siirtää suoraan Kempeleeseen? Tulisi lyhyempi matka etelään valmistuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan, että toimitaan kuten intissä.
Jos oli teltassa kylmä, siirrettiin kymmenen metriä etelään. Alokkaat oppi kerralla.

Joten siirretään yliopisto Oulu Zonen viereen.
Jos rehtorilla on vielä muuttohaluja, katellaan Yli-Iistä tontteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijat ovat niin retron perään, että haluavat isovanhempiensa tapaan luentotilat FM1:een, Pelastusarmeijaan ja rantaan apukoulun tiloihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kuin ihmetellä, että mistä näitä ajatuksia oikein sikiää, sillä on puhutta Luupin ja museon siirtämisestä keskustaan ja nyt tämä, jota pidän täysin absurdina ajatuksena, varsinkin nyt, kun ammattiopisto tulossa alueelle myös.
Mielestäni yliopisto ei todellakaan ole niin kaukana mistään, jota ei pystyttäisi oikeilla liikennejärjestelyillä hoitamaan vielä paremmin ja onhan Oulu tunnetusti pyöräilykaupunki ja tuollainen alle 10 km:n matka ei liene kenellekkään suuri ongelma suorittaa, kun tiedetään kuinka alakouluikäiset kulkevat pyörillään päivittäin alle 5kmx2.
Onko Oululla jokin tarve tuoda esiin näitä visioita, joista jatkuva naftaliinistä kaivelu jatkunut vuosittain mm. pormestarimallin tuomisesta Ouluun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tästä ajatellaan valtion puolella, onko siellä löysää rahaa Oulun yliopiston siirtämiseen ?
Viime aikoina on yliopistoilta leikattu rahoitusta.

Vai onko Työeläkeyhtiö Varma jo luvannut edullista rahoitusta hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image