Pääkirjoitukset

Wau-efekti tekisi terää

Pääkirjoitukset 7.12.2017 6:00
Pääkirjoitus

Ict-alan osaajat alkavat Oulussa ikääntyä, ja työpaikoille tarvitaan uusia vereksiä työntekijöitä. Pahimmillaan työntekijäpula jarruttaa kasvua. Alan koulutuspaikkoja, mutta myös muuntokoulutusta pitäisi lisätä.

Oulussa on huipputeknologian työpaikoilla käymässä samalla tavalla kuin monella muullakin työpaikalla näinä aikoina. Työntekijät ikääntyvät ja ovat siirtymässä vanhimmasta päästä eläkkeelle. Uusille tekijöille olisi tarvetta ja tilausta.

Business Oulun mukaan lähivuosina Oulussa on jopa 3 000–4 000 ict-työntekijän vaje (Kaleva 4.12.). Osaajia ei kuitenkaan istu joka oksalla valmiina poimittaviksi, vaan heitä pitäisi kouluttaa lisäämällä alan koulutuspaikkoja ja muuntokoulutusta. Yksi vajausta täydentävä keino on houkutella uusia työntekijöitä ulkomailta. Monimuotoisuus työyhteisössä luo usein lisäarvoa.

Nokialla on Oulussa yhä vahva jalansija, vaikka se takavuosien toinen toistaan seuranneiden huonojen uutisten ja yt-neuvottelukierrosten jälkeen tuntuu monilta unohtuneen. Matkapuhelinliiketoiminnan myyminen ei ole hiljentänyt Nokian toimintaa Oulussa.

Oulussa suunnitellaan ja valmistetaan ict-teknologian kovaa ydintä eli tukiasemateknologiaa. Samalla Nokia on edelleen Oulun suurin yksittäinen ict-alan toimija, ja työntekijöitä on noin 2 300. Nokiallakin on jo pula elektroniikka- ja ohjelmisto-osaajista.

Jos osaavia työntekijöitä ei saada lisää, on vaara, että työntekijäpula jarruttaa alan kasvua. Sellaiseen ei Oululla ole varaa varsinkin kun 5G-kehitystyö on saatu lupaavaan vauhtiin ja kun puhutaan jo 6G:stä. Ensimmäinen laaja 5G-järjestelmä esitellään Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018.

Isossa osassa ict-klusterin elinvoimalle ovat yrittäjät ja alan koulutuspaikkojen kautta valmistuvat osaajat. Muunto- ja täydennyskoulutus on nopeahko keino saada uusia työntekijöitä, sillä loppututkinnon suorittaminen kestää yleensä vähintään viisi vuotta, usein pidenpäänkin. Senkään jälkeen ei ole varmaa, että vastavalmistunut jää Ouluun.

Kaikki liittyy kaikkeen, varsinkin teknologisesti orientoituneessa Oulussa. Siksi on tärkeää, että Oulu, Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu pysyvät riittävän houkuttelevina.

Pitkin vuotta on luettu raportteja ja selvityksiä, joissa Oulun imago ja vetovoima ovat laskeneet keskeisiin verrokkikaupunkeihin nähden. Varsinkin Tampere tuntuu päihittävän Oulun juuri nyt lähes kaikilla rintamilla.

Opiskelijoista käytävän kilpailun takia on tärkeää, että koulutustarjonta on niin monipuolista, että se houkuttelee erilaisia opiskelijoita.

Opiskelijoiden pitäisi Ouluun tullessaan saada tuntea samanlainen wau-efekti kuin vielä vuosituhannen alussa.

Harmaan betonikolossin sisällä Linnanmaalla on oltava jotain sellaista, mikä pysyvästi houkuttelee Pohjois-Suomen ja Suomen parasta opiskelija-ainesta Ouluun. Kaijonharjun arkkitehtuurikilpailu paljasti, mitä kaikkea viihtyisän ympäristön eteen voidaan tehdä.

Kaupungin keskustassa pitäisi olla toimintoja, joista näkisi heti, että Oulu on opiskelijakaupunki. Kaupunkiin tarvitaan lisää toimintaa, työpaikkoja, sisältöä ja elämyksiä.

MAINOS

Kommentoi

ICT alan eläke ikä pitää laskea 45v jos työnantajien mielestä 45v ei kelpaa enää töihin. Jos ala on tosiaan niin kuluttava että ihmiset on pilalla, pohjaan palaneita ja eivät kelpaa enää työhön niin kuin näyttää alan päättäjien mielestä olevan on heidät päästettävä eläkkeelle eikä jätettävä työttömiksi ja heitteille kuten nyt näyttää olevan. Näinhän oli enne raja-vartiostossa, poliisissa ja armeijalla että 25 palvelusvuoden jälkeen pääsi eläkkeelle alan rasittavuuden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä 5g ja 6g sekä jopa 4g, pitäisi saada tämä nykyinen 3g toimimaan. Ei tullut valtioneuvoston tekstiviesti itsenäisyyspäivän onnittelusta meikäläiselle Telian välittämänä. Ei näköjään toimi viestien välitys valtakunnallisesti. Entäpä hätäviestien ja muiden tärkeiden viestien välittäminen tositilanteessa, ei toimi vissiin. Kovat on puheet ja odotukset ict-alalla Suomessa, saisipa edes postin perille luotettavasti ja kännykän toimimaan. Wau-efekti tulee pienistäkin toimivista ja varsinkin luotettavista palveluista, ei tarvitse kaiken olla hightechiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ict-alan osaajat alkavat Oulussa ikääntyä, ja työpaikoille tarvitaan uusia vereksiä työntekijöitä. "

Eli vanhat kortistoon ja uusia tilalle. Mitä niille vanhoille sitten tehdään?

"Business Oulun mukaan lähivuosina Oulussa on jopa 3 000–4 000 ict-työntekijän vaje"

Tälle ei juurikaan löytynyt perusteluja. Kukaan ei edes tarkasti tiedä, minkä alan ja tason osaajia tarvitaan.

"Osaajia ei kuitenkaan istu joka oksalla valmiina poimittaviksi, vaan heitä pitäisi kouluttaa lisäämällä alan koulutuspaikkoja ja muuntokoulutusta."

Potentiaalisia osajia on Oulun oksat täynnä. Yritykset eivät vaan kannusta tai edes salli työntekijöidensä kehittää ammattitaitoaan ja tuota muuntokoulutusta ei juurikaan ole.

"Opiskelijoiden pitäisi Ouluun tullessaan saada tuntea samanlainen wau-efekti kuin vielä vuosituhannen alussa."

Mitä he silloin kokivat? Minä tulin silloin töihin, mutta en kokenut muuta wau-efektiä kuin päästä hieman haastavampaan tehtävään.

Jos halutaan wau-efektiä, rakennetaan Linnanmaan-Rajakylän wau-asema ja sieltä wau-käytävä yliopistolle, jotta junalla saapuvat opiskelijat kokevat että wau, tännehän tultiin.

"Senkään jälkeen ei ole varmaa, että vastavalmistunut jää Ouluun."

Ei tietenkään jää, jos täällä ei ole työpaikkaa, edes orjapaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetellä taas täytyy tätä tiettyjen tahojen höpötystä joka ei pohjaudu kentällä olevaan todellisuuteen. Missä BusinessOulu haistaa rahaa (itselleen) kun tällaista höpötetään? Onneksi tämä nimimerkki latoi todellisuutta hieman tiskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image