Pääkirjoitukset

Vitsi, vitsi -politikointi ei naurata enää

Pääkirjoitukset 29.3.2012 0:00
Pääkirjoitus

Huumori on tunnetusti vaikea taiteen laji. Etenkin poliittinen satiiri. Sen ovat saaneet kokea ne untuvikot perussuomalaiskansanedustajat, jotka ovat tehneet politiikkaa kevyin heitoin ja joutuneet perumaan sanomisiaan ”vitsi, vitsi” -tokaisuin.

Näin kävi myös oululaisedustajalle Olli Immoselle, joka esitti Facebook-sivuillaan kerjäämisen kriminalisointia ja romanikerjäläisten muiluttamista pois Suomesta. Muiluttaminen tarkoittaa ihmisen vapauden riistoa, sieppaamista, pahoinpitelyä ja väkivaltaista kuljettamista toiselle paikkakunnalle tai rajojen taakse.

Muilutusta harjoittivat äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen miehet pelotellessaan kommunisteja, sosiaalidemokraatteja ja muita poliittisia vastustajiaan 1930-luvulla. Lapualaiset menivät jopa niin pitkälle, että sieppasivat lopulta oikeistoradikalismia arvostelleen edistyspuolueeseen kuuluneen tasavallan ensimmäisen presidentin K. J. Ståhlbergin  ja tämän puolison. Heidät kyyditettiin kodistaan Kulosaaresta Joensuuhun. Kyyditys nosti yleisen mielipiteen tällaista laittomuutta vastaan.

Kun Immosen lausahduksesta virisi kohu julkisuudessa, hän puolustautui toteamalla, ettei tarkoittanut lain vastaisella muilutusheitollaan sitä, miksi muilutus ymmärretään. Selityksissään hän kuitenkin myönsi hyväksyvänsä fyysisten voimakeinojen käytön kerjäläisten häätämiseksi.

Olisiko Immosen jo aika keskittyä oman vaalipiirinsä tärkeisiin kysymyksiin? Romanikerjäläiset, esimerkiksi, ovat ongelmana marginaalinen. Kerjäläisten jahtaamisen sijaan Immonen ja kumppanit voisivat esimerkiksi kerjätä valtiolta rahaa, jotta junalla voisi myös keväisin ajaa Ylivieskan ja Oulun välin lujempaa kuin 60 kilometriä tunnissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Voisi toimittajankin käsitys ongelman marginaalisuudesta muuttua jos joutuisi omakohtaisesti tutustumaan siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään on hämärtynyt ero julkisen puheen ja epämuodollisen jutustelun välillä. Erityisen haitallista tällainen retoriikan hämmennys on, jos siihen syyllistyvät poliitikot tai muut henkilöt, jotka asemansa puolesta edustavat muitakin kuin pelkästään itseään. Se, että sanoo mitä ajattelee, sopii varmaan kaveripiiriin ja saunailtaan, mutta ei todellakaan julkiseen mediaan, jota myös sosiaalisen median muodot edustavat. Jos joku ei ymmärrä sanomaasi vitsiksi tai jopa siitä loukaantuu, ei se ole kuulijan vika, vaan vika on vitsissä. Vastuu sanomisistaan on aina viimekädessä puhujalla tai kirjoittajalla itsellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaiken maailman ulkolaiset rikolliset ovat koko Suomen riesa nykyisin, vaikka Kaleva sitä pääkirjoituksessaan ei halua todeksi tunnustaa.

On muuten huvittavaa, että maamme hallitus käy budjettiriihtä parista miljardista, vaikka teki syksyllä "pikku mokan" takauksissa, moninkertainen summa veronmaksajien rahaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva yrittää omia Immosen ajamaan pelkästään oman alueensa asioita. Immosen kaltaisia rohkeita kansanedustajia tarvitaan ajamaan koko Suomen etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kerjäläisongelma koske pelkästään pääkaupunkiseutua. Kerjäläiset ovat kesäisin samanlainen riesa myös Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva jaksaa länkyttää Persuja vastaan. Muistelkaapa mitä muissa puolueissa on sanottu ja tehty. Immonen on oikeassa, rikollinen aines rajojen toiselle puolelle kuin olisi jo. Omissakin on tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kansanedustajat ovat ensisijaisesti koko Suomen edustajia eivätkä omien alueidensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Immonen, olet oikealla asialla! Kohta kerjäläiset ilmestyvät taas Oulunkin katukuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttavasta ongelmasta tässä puhutaan ja asiaan on puututtava tiukasti ennen kuin se kasvaa sellaisiin mittoihin ettei se enään ole mikään pikku ongelma yhdellä paikkakunnalla . Ehdottomasti lailla kielettävä kerjääminen ja rikollisjärjestöihin kuuluvien maahan pääsy .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva on oikeassa, että tietyt persut voisivat paneutua asioiden tärkeysjärjestykseen. Miksi oululaisen Immosen pitää pauhata helsinkiläisten maanvaivasta?
Mutta silti persut on ainoa puolue, joka edes yrittää tehdä jotain maakuntien Suomen hyväksi. Oinonen taistelee kui tiikeri Kontiolahden varuskunnasta. Sen sijaan esimerkiksi Vaasan-vaalipiirin kokoomuslaiset ja demarikansanedustajat (mukaan luettuna Urpilainen) pauhaavat kotiseudulla kuinka Kauhava on tärkeä. Sen sijaan eduskunnassa eivät pistä oman vaalipiirinsä eteen tikkua ristiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakysymyksiin paneutuminen vaatisi vaivaa, kun pitäisi ensin tutkia asiaa, keksiä parannusidea ja sitten pohtia miten tuoda asiansa hyvin esille. Immoset ovat keksineet helpomman keinon päästä kansanedustajan palkoille: tyhjän suunsoiton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustuppas kuule sinäkin Olli Immosen tekemään eduskuntatyöhön ja arvioi sitten kantasi uudestaan. Hänen kotisivuiltaan voit vaikka aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image