Pääkirjoitukset

Vitsi, vitsi -politikointi ei naurata enää

Pääkirjoitukset 29.3.2012 0:00
Pääkirjoitus

Huumori on tunnetusti vaikea taiteen laji. Etenkin poliittinen satiiri. Sen ovat saaneet kokea ne untuvikot perussuomalaiskansanedustajat, jotka ovat tehneet politiikkaa kevyin heitoin ja joutuneet perumaan sanomisiaan ”vitsi, vitsi” -tokaisuin.

Näin kävi myös oululaisedustajalle Olli Immoselle, joka esitti Facebook-sivuillaan kerjäämisen kriminalisointia ja romanikerjäläisten muiluttamista pois Suomesta. Muiluttaminen tarkoittaa ihmisen vapauden riistoa, sieppaamista, pahoinpitelyä ja väkivaltaista kuljettamista toiselle paikkakunnalle tai rajojen taakse.

Muilutusta harjoittivat äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen miehet pelotellessaan kommunisteja, sosiaalidemokraatteja ja muita poliittisia vastustajiaan 1930-luvulla. Lapualaiset menivät jopa niin pitkälle, että sieppasivat lopulta oikeistoradikalismia arvostelleen edistyspuolueeseen kuuluneen tasavallan ensimmäisen presidentin K. J. Ståhlbergin  ja tämän puolison. Heidät kyyditettiin kodistaan Kulosaaresta Joensuuhun. Kyyditys nosti yleisen mielipiteen tällaista laittomuutta vastaan.

Kun Immosen lausahduksesta virisi kohu julkisuudessa, hän puolustautui toteamalla, ettei tarkoittanut lain vastaisella muilutusheitollaan sitä, miksi muilutus ymmärretään. Selityksissään hän kuitenkin myönsi hyväksyvänsä fyysisten voimakeinojen käytön kerjäläisten häätämiseksi.

Olisiko Immosen jo aika keskittyä oman vaalipiirinsä tärkeisiin kysymyksiin? Romanikerjäläiset, esimerkiksi, ovat ongelmana marginaalinen. Kerjäläisten jahtaamisen sijaan Immonen ja kumppanit voisivat esimerkiksi kerjätä valtiolta rahaa, jotta junalla voisi myös keväisin ajaa Ylivieskan ja Oulun välin lujempaa kuin 60 kilometriä tunnissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Voisi toimittajankin käsitys ongelman marginaalisuudesta muuttua jos joutuisi omakohtaisesti tutustumaan siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään on hämärtynyt ero julkisen puheen ja epämuodollisen jutustelun välillä. Erityisen haitallista tällainen retoriikan hämmennys on, jos siihen syyllistyvät poliitikot tai muut henkilöt, jotka asemansa puolesta edustavat muitakin kuin pelkästään itseään. Se, että sanoo mitä ajattelee, sopii varmaan kaveripiiriin ja saunailtaan, mutta ei todellakaan julkiseen mediaan, jota myös sosiaalisen median muodot edustavat. Jos joku ei ymmärrä sanomaasi vitsiksi tai jopa siitä loukaantuu, ei se ole kuulijan vika, vaan vika on vitsissä. Vastuu sanomisistaan on aina viimekädessä puhujalla tai kirjoittajalla itsellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaiken maailman ulkolaiset rikolliset ovat koko Suomen riesa nykyisin, vaikka Kaleva sitä pääkirjoituksessaan ei halua todeksi tunnustaa.

On muuten huvittavaa, että maamme hallitus käy budjettiriihtä parista miljardista, vaikka teki syksyllä "pikku mokan" takauksissa, moninkertainen summa veronmaksajien rahaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva yrittää omia Immosen ajamaan pelkästään oman alueensa asioita. Immosen kaltaisia rohkeita kansanedustajia tarvitaan ajamaan koko Suomen etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kerjäläisongelma koske pelkästään pääkaupunkiseutua. Kerjäläiset ovat kesäisin samanlainen riesa myös Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva jaksaa länkyttää Persuja vastaan. Muistelkaapa mitä muissa puolueissa on sanottu ja tehty. Immonen on oikeassa, rikollinen aines rajojen toiselle puolelle kuin olisi jo. Omissakin on tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kansanedustajat ovat ensisijaisesti koko Suomen edustajia eivätkä omien alueidensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Immonen, olet oikealla asialla! Kohta kerjäläiset ilmestyvät taas Oulunkin katukuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttavasta ongelmasta tässä puhutaan ja asiaan on puututtava tiukasti ennen kuin se kasvaa sellaisiin mittoihin ettei se enään ole mikään pikku ongelma yhdellä paikkakunnalla . Ehdottomasti lailla kielettävä kerjääminen ja rikollisjärjestöihin kuuluvien maahan pääsy .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva on oikeassa, että tietyt persut voisivat paneutua asioiden tärkeysjärjestykseen. Miksi oululaisen Immosen pitää pauhata helsinkiläisten maanvaivasta?
Mutta silti persut on ainoa puolue, joka edes yrittää tehdä jotain maakuntien Suomen hyväksi. Oinonen taistelee kui tiikeri Kontiolahden varuskunnasta. Sen sijaan esimerkiksi Vaasan-vaalipiirin kokoomuslaiset ja demarikansanedustajat (mukaan luettuna Urpilainen) pauhaavat kotiseudulla kuinka Kauhava on tärkeä. Sen sijaan eduskunnassa eivät pistä oman vaalipiirinsä eteen tikkua ristiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakysymyksiin paneutuminen vaatisi vaivaa, kun pitäisi ensin tutkia asiaa, keksiä parannusidea ja sitten pohtia miten tuoda asiansa hyvin esille. Immoset ovat keksineet helpomman keinon päästä kansanedustajan palkoille: tyhjän suunsoiton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustuppas kuule sinäkin Olli Immosen tekemään eduskuntatyöhön ja arvioi sitten kantasi uudestaan. Hänen kotisivuiltaan voit vaikka aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:18
Portugalin valtavia metsäpaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi – Viranomaiset alkoivat ihmetellä, kun useat palot syttyivät lähes samanaikaisesti
8:16
Jo 40 prosenttia rattijuopumuksista huumetapauksia – Liikenneturva kampanjoi nuorten rattijuopumuksia vastaan
8:00
Työelämässä loistanut Mirka Olin ehti jo ajatella auton alle hyppäämistä – pohjakosketuksen jälkeen alkoi sinnikkyyttä vaatinut taival hoitoon ja kohti paranemista Tilaajille
8:00
British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä
7:42
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"
7:15
Utøylta selviytyneistä neljä elää uudelleen kohtalokkaat tapahtumat – saarella kuoli 69 nuorta
7:11
Moldovan uusi hallitus haluaa kitkeä korruptiota – vastapuoluetta edustava oligarkki pakeni heti maasta
17
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
10
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
9
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
5
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
5
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
4
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
3
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image